Astmul bronșic poate fi ținut sub control, iar tratamentul este gratuit

În România, aproape 1 milion de oameni suferă de astm, iar 1 din 20 copii școlari suferă de această afecțiune, transmite Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică din România, care atrage atenția că diagnosticarea și tratamentul astmului se decontează integral de către CNAS. 

 

În fiecare an, în prima zi de marți a lunii Mai, în întreaga lume este marcată Ziua Mondială a Astmului, care în 2023 este celebrată astăzi, 2 Mai, sub motto-ul „Îngrijirea astmului pentru toți”. Aproximativ 400 de milioane de oameni suferă de astm la nivel global, dar ei pot avea o viață absolut normală dacă sunt tratați corect și la timp. Această zi are ca scop conștientizarea faptului că astmul bronșic este o afecțiune cronică ce poate fi controlată.

Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică din România (SRAIC) marchează Ziua Astmului printr-un eveniment științfic dedicat acestei afecțiuni, în cadrul Congresului care se va desfășura la Hotel Crowne Plaza în București, în perioada 4-6 mai 2023, sub egida Academiei de Științe Medicale, cu sprijinul EAACI (Societatea Europeană de Alergologie şi Imunologie Clinică). Evenimentul este conceput pentru a fi un loc de întâlnire interdisciplinar internațional pentru oamenii de știință și specialiștii din domeniul Alergologiei și Imunologiei Clinice, precum și pentru cei din alte specialități medicale interesate în tratarea bolilor alergice, susțin organizatorii.

Cu același prilej, SRAIC își va alege și noul Consiliu Director pentru mandatul 2023-2025, în cadrul Adunării Generale care va avea loc pe data de 5 mai.

 

Dr Carmen Panaitescu – astm

Nume de referință în domeniu din România, Franța, Spania, Austria, Italia, Elveția, Luxemburg, Marea Britanie, SUA vor conferenția la Congresul SRAIC. „Pentru acest eveniment important al comunității noastre științifice și profesionale, am ales tema «Alergomica –Extinderea frontierelor cunoașterii», care își propune să conecteze cele mai noi progrese în domeniul alergologiei cu buna practică clinică”, transmite specialiștilor, prof. univ. dr. Carmen Panaitescu, președinte SRAIC.

Simpozioanele EAACI vor reuni specialiști cu înaltă recunoaștere la nivel mondial, care vor împărtăși participanților la evenimentul din expertiza lor științifică, dezvăluind modul în care inovația contribuie la înțelegerea bolilor alergice. „Primul curs preconferință este menit să crească nivelul de cunoștințe în Managementul anafilaxiei într-un concept provocator, dezvoltat în colaborare cu Societatea Română de Anestezie – Terapie Intensivă. Al doilea curs, Imunoterapia cu alergene – de la principii la aplicarea clinică, este axat pe prezentarea principalelor provocări privind această terapie care modifică evoluția bolii”, menționează președintele SRAIC, care estimează că va fi „o întâlnire științifică de succes”.

 

În România sunt aproape 1 milion de oameni care suferă de astm, iar 1 din 20 copii școlari suferă de astm. În acest context, dr. Carmen Panaitescu lansează un apel către cei care suferă de astm și-i îndeamnă să se adreseze medicilor specialiști atunci când se confruntă cu simptome specifice. În România, în acest moment, pacienții cu astm alergic beneficiază de aceleași terapii inovatoare ca orice alt pacient din Europa. Marele avantaj în acest moment este că tratamentul este complet compensat și de curând au fost introduse pe lista de gratuități și o serie de teste moleculare necesare diagnosticării paciențlor alergici”, este mesajul transmis de președintele SRAIC, pacienților cu astm din România, printr-un comunicat remis presei.

„Astmul alergic este o boală cu care se poate trăi, cu o calitate a vieții bună, atâta timp cât este tratată corespunzător. Toți pacienții pot accesa aceste tratamente și e nevoie să înțeleagă cât este de important să fie monitorizat și să primească terapiile care să îi îmbunătățească calitatea vieții”, a completat președintele SRAIC.

 

Dr. Panaitescu atrage atenția că deși tratamentul astmului în România este decontat integral, rata de mortalitatea cauzată de astm în România este cu 50% mai mare decât cea la nivel European, adică 1,3 la 100.000 de români își pierd viața anual, din această cauză. Medicii alergologi subliniază că astmul bronșic poate fi ținut sub control cu tratament decontat 100% de CNAS, iar acesta este un motiv în plus pentru ca oamenii care au simptome specifice să se adreseze specialiștilor și să respecte indicațiile acestora, să urmeze terapia prescrisă și să nu-și ăună voața în pericol, inutil.

Majoritatea pacienților cu astm alergic prezintă și simptome de rinoconjunctivită alergică. Dintre pacienții cu astm, între 2 și 5% evoluează spre forme severe care necesită terapii complexe, au frecvente exacerbări care necesită vizite în serviciul de urgență sau internări, de aceea e nevoie ca tratamentul să fie adecvat și monitorizarea recurentă”, explică medicii alergologi.

 

Astmul este o boală inflamatorie a căilor respiratorii care determină simptome caracteristice: tuse, în special noaptea, respirație șuierătoare, dificultăți de respirație, senzație de constricție, durere sau presiune la nivel toracic. Trebuie subliniat că nu orice persoană cu astm are aceleași simptome, în același mod. În cazurile ușoare, crizele pot apărea în timpul exercițiilor fizice, iar în cazurile grave, simptomele pot fi resimțite tot timpul.

Foarte important! Pentru astm nu există vindecare, dar simptomele astmului pot fi însă tratate eficient la majoritatea pacienților. Mulți pacienți din România rămân însă slab controlați, în ciuda tratamentului disponibil și acum decontat 100% de CNAS.

Medicii alergologi atrag atenția că netratarea astmului este mult mai costisitoare.

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*