Au fost adoptate noile măsuri de relaxare, valabile începând cu 1 iunie

Se va putea circula liber oriunde în țară, fără declarație pe propria răspundere, se vor putea organiza concerte și spectacole în aer liber, iar plajele se deschid mai devreme decât era preconizat.

 

Ludovic Orban

În ședința de guvern de aseară a fost adoptat un nou set de măsuri de relaxare care vor fi puse în practică începând cu data de 1 iunie, ca urmare a faptului că evoluția situației epidemiologice a fost una favorabilă de la momentul trecerii de la starea de urgență, la cea de alertă. Măsurile au fost incuse într-o hotărâre emisă ieri de Comitetul Național pentru Situați de Urgență, care a stat la baza unei alte hotărâri de guvern, ce modifică prevederile în vigoare referitoare la starea de alertă.  Deja fuseseră date asigurări ferme că de la 1 iunie vor fi deschise terasele, însă hotărârea cuprinde și alte măsuri care erau preconizate după data de 15 iunie. Acestea au fost anunțate aseară de premierul Ludovic Orban, după ce președintele Klaus Iohannis făcuse o declarație, cu câteva ore înainte, după o întâlnire la Cotroceni cu premierul și o serie de miniștri, precizând câteva dintre măsuri.

Astfel, începând de luni, se reiau competițiile sportive, care se vor desfășura în primă fază fără spectatori, cu respectarea normelor de protecție sanitară. Acestea vor putea fi organizate atât în aer liber cât și în sălile de sport, considerate spații închise. Tot de la această dată se permite reluarea pregătirii sportivilor profesioniști  în spații închise și în aer liber cu respectarea regulilor de distanțare socială. Sunt exceptate însă sporturile de contact, în cazul cărora nu poate fi menținută o distanță de cel puțin 7 metri între sportivi.

 

O altă măsură de relaxare se referă la organizarea de concerte și alte evenimente în aer liber, care va fi permisă cu participarea a maxim 500 de spectatori, cu locuri pe scaune, aflate la distanță de cel puțin 2 metri între ele, și obligativitatea purtării măștii de protecție de către cei din public.

Se vor ridica și restricțiile de circulație în afara localității, astfel că oricine va fi liber să de deplaseze oriunde în țară, fără a mai avea nevoie de declarație pe propria răspundere. De asemenea se va putea călători și în afara țării, întrucât se reiau și transporturile feroviare și rutiere internaționale din și către România.

Articolul 6 al hotărârii prevede redeschiderea teraselor, cu condiția amplasării meselor la o distanță de cel puțin doi metri între ele, la care se pot așeza maxim 4 persoane din familii diferite. „Se permite prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţii destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 metri între mese şi participarea a maximum 4 persoane la o masă dacă sunt persoane care provin din familii diferite şi cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului Sănătăţii, ministrului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri şi preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor”, se arată în textul hotărârii
 

Deși era anunțată după data de 15 iunie, măsura redeschiderii plajelor va intra în vigoare tot de luni, pentru început accesul fiind permis numai pe șezlonguri, pentru că astfel se poate asigura o menține a distanței de siguranță. Astfel, șezlongurile utilizate de familii diferite  trebuie să fie amplasate pe plajă la distanță de aproximativ doi metri între ele, urmând ca administratorii plajelor pe care sunt amplasate șezlongurile, să le dezinfecteze după fiecare utilizare.

Hotărârea de guvern adoptată aseară permite și desfășurarea unor spectacole și concerte inedite, de tip drive-in, la care spectatorii participă stând în mașină. Condiția este ca ocupanții unei mașini să fie membri ai aceleiași familii, iar organizatorii trebuie să respecte măsurile de protecție sanitară.

Mall-urile și restaurantele fără terasă rămân în continuare închise și se menține obligativitatea purtării măștii de protecție în toate spațiile publice închise și în mijloacele de transport în comun. De asemenea, rămâne în vigoare măsura efectuării unui minim triaj epidemiologic la intrarea în sediile instituțiilor și altor spații publice, care presupune și măsurarea temperaturii cu ajutorul unor termometre non-contact.

Important este ca oamenii să înțeleagă necesitatea acestor măsuri și să le mai accepte o vreme, pentru că rezultatele se văd. Cu cât regulile sunt respectate mai strict, cu atât cresc șansele de a scăpa cât mai repede de ele, poate chiar de la jumătatea lunii viitoare.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*