Au fost confirmate primele două decese cauzate de virusul gripal sezonier
Este vorba despre un bărbat de 58 de ani din Timiş și o femeie de 78 de ani din Olt, ambii nevaccinați, bărbatul fiind cunoscut și cu boli cronice preexistente.
Veștile rele parcă nu se mai termină. Abia s-a potolit pamdemia de coronavirus, că virusul gripal a început să facă victime. Odată cu ridicarea brusă a tuturor măsurilor sanitare a explodat numărul infecțiilor respiratorii.
Medicii au atras atenția încă de luna trecută că purtarea maștii de protecție ar fi fost necesară în continuare, cel puțin în spațiile închise și în cele aglomerate, dar nu i-a ascultat nimeni, iar astăzi au fost confirmate și primele două decese ale unor persoane infectate cu virus gripal, în acest sezon gripal.
Potrivit Centrului Național de Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), este vorba despre o femeie de 78 de ani din Olt şi un bărbat de 58 de ani din Timiş, ambii nevaccinați împotriva gripei și ambii infectați cu virus gripal tip A, subtip H3.
Potrivit autorităţilor, acestea sunt primele două decese confirmate cu virusul gripal, în sezonul 2021 – 2022.
Primul deces înregistrat a fost cel al bărbatului în vârstă de 58 de ani, din judeţul Timiş, care deși avea condiţii medicale preexistente, era nevaccinat anti-gripal. Pacientul era cunoscut cu afecțiune cardiacă, hipertensiune arterială și cu diabet zaharat în antecedente și s-a prezentat într-o unitate de primiri urgențe cu simptomatoligie severă. Ulterior a fost internat la Spitalul de Boli Infecțioase, direct în Terapie Intensivă, dar starea i s-a degradat, iar în data de 14 aprilie a survenit decesul. Directorul executiv DSP Timiș, Flavius Cioca spune că acest deces ar trebui să ne pună pe gânduri și să „reluăm în calcul gripa ca o boală extrem de importantă”, subliniind „importanța vaccinării sezoniere, în primul rând pentru pacienții cu riscuri detectabile și cu afecțiuni asociate care pot să fie problematice”.
Tot astăzi, la interval de câteva ore INSP a raportat decesul unei femei în vârstă de 78 de ani, din judeţul Olt, fără condiţii medicale preexistente cunoscute şi nevaccinată anti-gripal, confirmată cu virus gripal tip A, subtip H3, care duminică a decedat.
Potrivit INSP, în cea de-a 14-a săptămână a acestui sezon gripal, au fost înregistrate 2.149 de cazuri de gripă clinică, față de doar 153 de cazuri, în aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce înseamnă de 14 ori mai multe îmbolnăviri.
Numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) consemnate la nivel național a fost, în aceeași perioadă, de 65.049, adică de 1,8 ori mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași saptamană a sezonului precedent (36.483) și cu 13,9% mai mic comparativ cu cel din săptămâna anterioară (75.628).
Tot în săptămâna 04.04.2022-10.04.2022 (S14) au fost raportate 10 cazuri de Infecții Respiratorii Acute Severe (SARI), cu 1 mai mult față de săptămâna precedentă și față de zero în aceeași perioadă a sezonului precedent.
Pana la data de 10.04.2022 au fost vaccinate antigripal 1.506.362 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății, mai precizează Institutul Național de Sănătate Publică.
Medicii recomandă spălarea cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, triajul zilnic în toate unitățile de învățământ și izolarea la domiciliu a cazurilor care prezintă simptome respiratorii.
Părinții care au copii între 0 și 3 ani, bătrânii și bolnavii cronici, trebuie să evite pe cât posibil deplasările, pentru a nu veni în contact cu pacienți bolnavi. De asemenea, se recomandă respectarea etichetei măsurilor igienico-sanitare în cazul tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului); continuarea vaccinării antigripale. „Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei, de aceea Ministerul Sănătății a decis suplimentarea numărului de vaccinuri gripale pentru a oferi protecție unui număr cât mai mare de persoane din categoriile de risc, pentru care se asigură vaccinarea gratuită”, potrivit specialiștilor INSP.
Este contraindicată automedicația cu antibiotice sau antivirale, și se recomandă luarea tuturor măsurilor de protecție pentru a evita contactul cu persoane bolnave, iar în cazul unor simptome care sugerează gripa se recomandă consultarea medicului de familie, care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare.