Au fost lansate noile protocoale pentru Unitatile de Primiri Urgente din spitale

Acestea au fost dezvoltate timp de doi ani, iar de la finele saptamani trecute sunt aplicate in toate sectiile UPU din tara.

 

upuUn proiect finantat de guvernele Romaniei si Elvetiei, vizand implementarea unui program de formare pentru imbunatatirea calitatii serviciilor de urgenta prespitalicesti si spitalicesti, a fost finalizat cu succes, materializandu-se in schimbarea protocoalelor relevante pentru activitatea in sectiile UPU ale spitalelor. Astfel, la finele saptamanii trecute, la Targu Mures, au fost lansate cele 27 de noi protocoale si algoritmii de punere in aplicare, protocoale care vor fi folosite de acum inainte in toate sectiile UPU.

Dupa cum a precizat medicul Raed Arafat in cadrul festivitatii organizate cu ocazia acestei lansari, nu este vorba de schimbari majore care sa dea peste cap activitatea in sectiile respective, si asa foarte agolomerate din lipsa de personal,  ci doar de stabilirea unor reguli clare, menite sa imbunatateasca in unitatile UPU calitatea si eficienta serviciilor. Personalul din aceste sectii nu va fi luat pe nepregatite de aceasta schimbare, intrucat programul de implementare s-a derulat pe o perioada de doi ani, timp in care cei care lucreaza in UPU au beneficiat de cursuri de formare de inalta calitate, in conformitate cu standardele internationale. Acesta a fost, de altfel, unul dintre obiectivele urmarite in cadrul proiectului, alaturi de dobandirea de cunostinte si aptitudini de catre echipele de interventie de urgenta pentru a oferi servicii in conformitate cu standardele internationale si furnizarea de servicii de urgenta la nivel de prespitalicesc si spitalicesc in conformitate cu ghiduri de practica locale ce corespund standardelor internationale in domeniu.

 

Dr. Raed Arafat

Dr. Raed Arafat

Secretarul de stat Raed Arafat a mai mentionat ca in perioada celor doi ani au fost implicati in proiect foarte multi specialisti din sistemul de urgenta, consultanta fiind asigurata de un specialist din Statele Unite. „Lansarea noilor protocoale inseamna o unificare a liniei de baza, iar aceasta inseamna ca o sa fie mult mai usor pentru tinerii care lucreaza in Unitatile de Primiri Urgente, dar si pentru noi, specialistii, o sa fie mult mai usor. Asa cum se obisnuieste si in alte parti, cand intri intr-un serviciu ti se dau protocoalele de baza pe anumite afectiuni sau pe anumite tipuri de prezentari, iar medicul poate sa devieze de la acestea, pentru ca protocolul nu este o linie fixa de la care nu ai voie sa deviezi”, a explicat medicul Raed Arafat.

 

spital marie-curieNoile protocoale se vor adauga protocoalelor internationale de resuscitare  care sunt deja cunoscute si aplicate, fiind totodata implementat si un nou protocol de triaj al pacientilor care ajung la sectiile UPU. „Noul protocol de triaj va intra in locul celui care a fost aplicat pana acum si nu va schimba mare lucru, pentru ca principiile raman la fel, dar va schimba modalitatea de lucru. Protocolul va fi distribuit catre toate sectiile UPU pentru ca va modifica anumite proceduri in cadrul triajului. Celelalte protocoale, de exemplu durerea toracica, o sa aiba un alt protocol, care este calea ce trebuie urmata — pacientul care a ajunge pentru prima data la UPU cu criza convulsiva, ce investigatii trebuie facute, ce decizie trebuie luata, daca il trimitem acasa sau ramane in spital. Toate aceste lucruri exista si in alte tari, s-a lucrat mult pe ele, a fost o munca titanica a colegilor nostri, impreuna cu colegul din SUA, ca sa ajungem la niste directii clare ce trebuie urmate in situatii concrete”, a mai spus dr. Raed Arafat.

Proiectul a beneficiat de o finantare de 862.292 de franci elvetieni, fiind adresat echipelor medic-asistent din asistenta medicala de urgenta, paramedicilor, pediatrilor din asistenta medicala de urgenta, medicilor de urgenta si specialistilor neonatologi, inclusiv asistentelor medicale, implicati in transportul neo-natal, sefilor departamentelor de urgenta si  altor categorii de personal din departamentele de urgenta si serviciile de Ambulanta.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*