Avem recunoastere internationala, dar nu si destui bani pentru interventii chirurgicale minim invazive

25 noiembrie 2013 | 0 comentarii |

Cu toate acestea, datorita medicilor exceptionali si celor cateva centre de instruire recunoscute international de care dispune, Romania a fost aleasa sa gazduiasca in 2015, Congresul European de Chirurgie Endoscopica – EAES.

 

Centru de specializare in endoscopie

Centru de specializare in endoscopie

Un studiu recent coordonat de Asocia Romana de Chirurgie Endoscopica arata ca in Romania, doar 30 la suta din pacientii care necesita interventii chirurgicale sunt operati prin metoda chirurgiei endoscopice, la acest capitol tara noastra situandu-se mult in urma tarilor din Vest, acolo unde interventiile chirurgicale de acest gen au o pondere cuprinsa intre 60 si 80 la suta. Rezultatele studiului au fost comunicate in cadrul lucrarilor Congresului Asociatiei Romane de Chirurgie Endoscopica, care s-a desfasurat la finale saptamanii trecute, in Bucuresti.

Specialistii precizeaza ca metodele de chirurgie laparoscopica ofera o serie de avantaje, comparativ cu interventiile chirurgicale clasice, fiind vorba de tratamente mai putin invazive, ce au ca efect reducerea durerilor, a complicatiilor, a perioadei de spitalizare si de reintegrare in viata sociala a pacientilor.

Avand in vedere aceste avantaje, participantii la Congres au estimat ca pana la finele anului, numarul de operatii laparoscopice efectuate in spitalele din Romania va fi unul cuprins intre 10.000 si 12.000 de interventii, numar pe care si-l doresc a fi mai mare in anii urmatori.

 

Interventie endoscopica

Interventie endoscopica

O explicatie a decalajului atat de mare existent intre ponderea mai redusa  pe care o au operatiile endoscopice in Romania, comparariv cu statele din Vestul Europei, ar putea fi si problemele materiale legate se sustinerea materiala a dotarilor si specializarilor necesare.

Fiind vorba despre o specialitate dependenta de tehnologie si de sisteme computerizate care se afla intr-o continua schimbare, sistemul sanitar romanesc are serioase probleme in a sustine financiar dotarile si specializarea medicilor. Aceasta, cu toate ca majoritatea spitalelor importante din Romania detin echipamente specifice chirurgiei minim invasive, dar ajung in situatia de a nu dispun de fondurile necesare achizitionarii de instrumente dispozitive ce se impun ca urmare a schimbarilor tehnologice frecvente.

Totodata, nivelul de pregatire al medicilor care efectueaza astfel de operatii trebuie sa se perfectioneze continuu, iar aceasta ar presupune elte cheltuieli, pe care unitatile spitalicesti nu le pot suporta.

 

Dr Catalin Copaescu

Dr Catalin Copaescu

Un alt paradox il reprezinta faptul ca in Romania exista cateva centre de tratament chirurgical minim invaziv, care sunt de referinta pe plan international, avand prioritate pentru tratamentul laparoscopic al bolilor metabolice, sau pentru interventiile de chirurgie robotica, chirurgia timusului, chirurgie colorectala sau chirurgia herniilor. In Romania exista chiar cateva centre de instruire in chirurgia minim invaziva care au certificare internationala.

Ca avem medici exceptionali, in ciuda lipsei de finantare din sistemul medical, o dovedeste chiar interventia realizata la inceputul acestei luni, de dr. Marcel Tantau, care impreuna cu echipa sa a efectuat, la Institutul Regional de Gastroenterologie si Hepatologie „O. Fodor” din Cluj, o interventie endoscopica pentru tratarea unei boli rare a esofagului, Achalazia, in premiera pentru Romania si Europa de Est. Si nu este prima premiera medicala europeana sau chiar mondiala cu care ne putem lauda.

Prin prisma acestor centre, Romania si-a castigat recunoasterea pe plan european in chirurgia minim invaziva, urmand a gazdui in 2015, Congresul Asociatiei Europene de Chirurgie Endoscopica (European Association of Endoscopic Surgery – EAES), al carui presedinte va fi profesorul Catalin Copaescu.

 


Adaugati un comentariu


 

*