Baza nationala de date privind sanatatea elevilor

Este vorba de un proiect demarat de Ministerul Educatiei si Ministerul Tineretului si Sportului ce isi propune centralizarea periodica a parametrilor antropometrici şi biomotrici ai elevilor din Romania.

 

educatie fizica sport (2)La sfarsitul saptamanii trecute, ministrul Tineretului si Sportului, Elisabeta Lipa si Adrian Curaj, ministrul Educatiei, au semnat un protocol de colaborare privind derularea Programului Biomotric, un proiect demarat in premiera in Romania, ce isi propune monitorizarea unor date antropometrice si biomotrice care sa ofere informatii despre sanatatea elevilor. Proiectul ce urmeaza a fi desfasurat de cele doua ministere isi propune dezvoltarea unei platforme digitale cu seturi de date care vor fi actualizate la intervale precise, care vor contine informatii despre parametrii antropometrici si biomotrici ai elevilor din scolile romanesti, consemnate cu ocazia controalelor medicale si cu ocazia masuratorilor efectuate in cadrul orelor de sport.

Platforma va fi dezvoltata de Institutul National de Cercecetare Sportiva si va fi folosita ca instrument de sondare in timp real a starii de sanatate somatica a elevilor din Romania si a perspectivelor de evolutie a performantei sportive. Ea va conecta profesorii de educatie fizica din toate unitatile de invatamant preuniversitar din tara, acestia devenind vitali pentru baza piramidei de selectie sportiva, dupa cum se precizeaza intr-un comunicat remis cu ocazia semnarii protocolului.

 

educatie fizica sport (1)Despre acest proiect, Elisabeta Lipa, fosta sportiva de performanta, care detine in prezent portofoliul de ministru al Tineretului si Sportului, spune ca domeniile de aplicabilitate ale datelor culese sunt foarte largi, iar efectele asteptate vor duce la progrese in multe domenii. „Este un prim pas necesar pentru a ne cunoaste mai bine ca natiune, pentru a sti cat de sanatosi suntem, in ce valori biofizice si biologice ne incadram, unde mai avem de lucrat. In masura in care aplicatia se va dezvolta in timp, ea va deveni un instrument valoros indispensabil pentru antrenori, medici, profesori, putand fi corelata si cu alte proiecte guvernamentale”, este de parere Elisabeta Lipa.

La randul sau, ministrul Educatiei, Adrian Curaj, a spus ca „Programul Biomotric va permite o buna cunoastere a evolutiei elevilor nostri, in parametri care privesc starea de sanatate ori conditia fizica a acestora. Scoala este un mediu de dezvoltare armonioasa a viitorilor adulti, iar datele culese ne vor ajuta sa conturam politici eficiente in domeniul educatiei si al sanatatii lor”.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*