Chestionarul de exprimare a intenției de vaccinare în rândul elevilor, disponibil în școli

24 septembrie 2021 | 0 comentarii |

Prin acest document, părinți sau tutorele legal își pot da acordul sau pot refuza vaccinarea anti-Covid a copiilor, chestionarele fiind utile pentru a se stabili numărul de doze necesare pentru fiecare unitate de învățământ.

 

Începând de astăzi, Ministerul Educației a început distribuirea în școli, prin intermediul inspectoratelor școlare județene, a chestionarului de exprimare a intenției de vaccinare anti-Covid în rândul elevilor minori. Documentul a fost validat ieri, de Ministerul Sănătății, iar de astăzi devine disponibil în școli, putând totodată să fie descărcat și on-line, de pe site-ul Ministerului Educației.

Chestionarele pot fi completate de părinții elevilor minori sau de tutorii legali ai acestora, care își pot exprima astfel decizia referitoare la vaccinarea împotriva Covid-19 a copiilor. Există trei opțiuni în acest sens, părinții putând preciza că sunt sau nu de acord cu vaccinarea copiilor lor, sau că încă nu s-au decis în această privință.

Completarea chestionarelor nu este obligatorie și nici nu implică obligația vaccinării copiilor, scopul fiind doar acela de sprijinire a autorităților sanitare pentru a organiza activitățile de vaccinare în rândul elevilor pentru care părinții își dau acordul în acest sens.

 

Astfel, părinții pot solicita chestionarul de la unitățile de învățământ sau îl pot descărca de pe internet, mergând cu el completat la școala unde sunt înscriși copiii sau trimițându-l prin e-mail. La nivelul fiecărei unități de învățământ există o persoană desemnată cu protecția sanitară, în baza ordinului comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației, în atribuțiile căreia va intra și preluarea chestionarelor completate și transmiterea acestora către direcțiile de sănătate publică.

În baza chestionarelor completate cu răspuns afirmativ, autoritățile de sănătate publică vor stabili necesarul de doze pentru fiecare unitate școlară și vor organiza echipele mobile care îi vor vaccina pe copii la școală. Vaccinarea se va face doar cu acordul informat al părinților sau aparținătorilor legali, exprimat în scris, iar administrarea serului de va face doar în prezența acestora.

 

Prin intermediul unui comunicat, Ministerul Educației mai precizează că respectivele chestionare nu necesită asumarea prin semnătură și pot fi transmise unităților școlare și în format electronic. Totodată se mai precizează că părinții își pot retrage oricând consimțământul, total sau parțial.

Un astfel de document va fi foarte util și la nivelul județului Buzău, mai ales că niciuna din școlile din județ nu dispune de un cabinet medical propriu care să întrunească toate condițiile pentru a putea fi organizată aici activitatea de vaccinare a elevilor.

În aceste condiții rămân celelalte două variante reprezentate de vaccinarea prin intermediul echipelor mobile, care să se deplaseze la școli, sau vaccinarea în centrele de vaccinare comunitate, în cazul școlilor aflate în proximitatea unor astfel de centre.

 


Adaugati un comentariu


 

*