Părinții cer trecerea școlilor în online, în localitățile cu incidență de peste 6 la mie

8 octombrie 2021 | 0 comentarii |

Aceștia spun că, în cazul în care autoritățile nu vor da curs solicitării, vor declanșa acțiuni de protest prin pichetarea Ministerului Educației.

 

Până nu de mult susținători fervenți ai școlii în regim normal chiar și în condiții de incidență ridicată a Covid-19,  părinții și-au schimbat optica, după ce numărul de cazuri noi de îmbolnăviri a crescut, iar secțiile de pediatrie s-au umplut cu pacienți confirmați cu această boală. Așadar, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți a solicitat astăzi, ministerelor Educației și Sănătății, să revină asupra ordinului comun pe care l-au modificat recent și să-l readucă la forma inițială, care prevedea trecerea școlilor în online în localitățile în care incidența îmbolnăvirilor atinge pragul de 6 la mie.

Această prevedere inițială i-a deranjat pe mulți părinți în momentul în care în Capitală și alte localități a început să crească numărul cazurilor și s-a ajuns la o incidență de 6 la mie, astfel că autoritățile au modificat ordinul și au stabilit ca școlile să își continue cursurile în regim normal, indiferent de incidență, și să treacă în online doar clasele în care apar cazuri de îmbolnăviri.

 

Nici această decizie nu s-a dovedit a fi pe placul părinților, mai ales în condițiile în care, în Capitală, incidența a ajuns la 12 la mie, dublu față de pragul inițial stabilit pentru trecerea școlilor în online. Părinții cer ca o decizie să fie luată la nivelul consiliilor de administrație, în funcție de situația punctuală din fiecare școală, dar Ministerului Educației le-a transmis că școlile vor rămâne deschise.

Totodată, părinții solicită ca prin actul normativ modificat „să se garanteze desfăşurarea procesului educaţional online pentru toţi elevii din învăţământul preuniversitar diagnosticaţi cu boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilităţi, tratament imunosupresiv sau alte afecţiuni cronice, cu avizul şi recomandările specifice ale medicului curant şi cu acordul scris al părinţilor”, se menționează în solicitare.

 

Eugen Ilea, vicepreședintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți a declarat că „dacă până acum, am fost aprigi susținători ai școlii în format fizic, dată fiind situația actuală, ne-am repoziționat, în sensul în care solicităm trecerea în online, pentru o perioadă de cel puțin două săptămâni. Dacă nu vom primi niciun răspuns al solicitării noastre, vom merge mai departe, inclusiv prin pichetarea ministerului Educației, dacă este cazul”.

Acesta are și o posibilă explicație pentru refuzul Ministerului Educației și Ministerului Sănătății de a trece școlile în online. „Ca să trecem în online, Guvernul trebuie să implementeze și acea parte legislativă care prevede acordarea a 75% din salariu pentru părinții care vor rămâne acasă cu copiii și cred că aici se rupe colaborarea, pentru că se presupune că nu ar avea fondurile necesare pentru a susține o astfel de decizie”, a adăugat Eugen Ilea.

Pe de altă parte, deși spun că sunt îngrijorați pentru sănătatea copiilor lor, mi poate fi trecut cu vederea faptul că peste 77% dintre părinții care au completat chestionarele puse la dispoziție în unitățile de învățământ au declarat că nu sunt de acord cu vaccinarea anti-Covid a copiilor, preferând astfel ca aceștia să facă cursuri online, decât să meargă la școală, protejați prin vaccin.

 

Sorin Câmpeanu

În replică, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu le-a transmis părinților care au solicitat trecerea școlilor în online, că acest lucru nu este posibil în acest moment. „Când vom avea o nouă hotărâre, o vom pune în aplicare”, a spus Cîmpeanu. Ministrul consideră că școlile se pot închide în momentul în care o localitate intră în carantină şi în momentul în care există o decizie la nivel de județ în acest sens.

Pe de altă parte, Cîmpeanu a precizat că în câteva zile vor ajunge în școli și grădinițe testele rapide pe bază de salivă, în acest scop fiind estimat că pentru testarea de două ori pe săptămână, până la finalul semestrului vor fi necesare 70 de milioane de teste. Ministrul spune că împreună cu ministrul Sănătății a solicitat Agenției Naționale a Medicamentului ca, în cursul zilei de astăzi, să elaboreze „cernițele de reglementare și cerințele minime de performanță și pentru a le transmite Oficiului național pentru achiziții centralizate. De asemenea, ministerul Educației lucrează tot în cursul zilei de astăzi pentru a estima numărul necesar de teste non-invazive pe bază de salivă care sa fie administrate preșcolarilor, elevilor, personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactdic din școli și grădinițe”, a mai spus Sorin Cîmpeanu, menționând că testele vor fi vor fi autorizate pe baza acestor cerințe minime de performanță și de reglementare.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*