Beneficiile alăptării la sân, explicate de medicul neonatolog Silvia Cemurtan

3 august 2023 | 0 comentarii |

Alăptarea la sân în primul an de viață este unul dintre principalii factori de protecție a sănătății fizice, psihice și emoționale a copilului și a viitorului adult, transmit medicii și organismele mondiale ale sănătății, în Săptămâna Alăptării. 

 

 

Săptămâna Mondială a Alimentației la Sân, celebrată în fiecare an în perioada 1-7 august, readuce în atenția publică importanța alăptării naturale a bebelușilor, una dintre cele mai eficiente modalități de a oferi nou-născuților cel mai bun start în viață.

Laptele matern este alimentul ideal pentru sugari. Este sigur, curat și conține anticorpi care ajută la protejarea copiilor împotriva multor boli. Laptele matern oferă toată energia și nutrienții de care sugarul are nevoie în primele luni de viață și continuă să asigure, până la jumătate sau mai mult, din nevoile nutriționale ale copilului, în a doua jumătate a primului an și până la o treime în timpul celui de-al doilea an de viață, arată studiile în domeniu. Copiii alăptați la sân au șanse mai bune să rămână snătoși pe parcursul vieții, au rezultate școlare superioare celor care nu au fost alăptați, au o disponibilitate crescută de a crea și a menține legături afective puternice și sănătoase.

Despre beneficiile alătării la sân, ne vorbește, în contextul Săptămânii Alăptării, medicul neonatolg Silvia Cemurtan, șef secție Neonatologie, Maternitatea Spitalului Județean de Urgență Buzău.

 

Laptele matern, cel mai bun nutrient

 

Laptele matern este sursa primară de nutrienți necesară creșterii și dezvoltării armonioase a nou-născutului. Avem multiple beneficii, atât pentru nou-născut, cât și pentru mamă, dar, în același timp, pentru întreaga familie. Printre cele mai importante beneficii pentru nou-născut aș enumera acel aport de substanțe nutritive, proteine, glucide, lipide, vitamine, necesare dezvoltării armonioase atât a nou-născutului, cât și a sugarului. Fortifică acel sistem imunitar al nou-născutului prin aportul de anticorpi cu efect antiinflamator, antimicrobian, antiviral, care scade mult rata infecțiilor respiratorii, a tractului gastrointestinal, a infecțiilor renourinare, a infecțiilor otice. Este acel aliment care dezvoltă sistemul nervos central, motiv pentru care avem o creștere a coeficientului de inteligență a copiilor alimentați exclusiv la sân în primele luni de viață. Laptele de mamă asigură, de asemenea, acea reducere a bolilor atopice frecvent întâlnite în rândul bebelușilor și copiilor în creștere. Totodată, laptele matern are un efect laxativ, care preîntâmpină constipația la nou-născut”, explică medicul neonatolog Silvia Cemurtan.

 

Ora magică

 

Prima oră după naștere este extrem de importantă pentru bebeluș și pentru mamă, de aceea i se spune „ora magică”. Așezarea bebelușului pe pieptul mamei, „piele pe piele” face să simtă că-și aparțin unul altuia, iar puiul abia născut simte căldura mamei și își normalizează temperatura corpului, respirația, nivelul de glucoză, activitatea cardiacă și are un instinct puternic de supt, caută singur sânul mamei, fiind ghidat de miros. Laptele supt în prima oră după naștere (sau în primele ore dacă nașterea are loc prin cezariană) și apoi alăptarea exclusivă la sân constituie o sursă puternică de apărare împotriva virusurilor și a tuturor formelor de malnutriție infantilă.

Aici am putea discuta în primul rând despre colostru, acel lapte galben închis și de o consistență mai crescută față de laptele obișnuit, care începe să se secrete în ultimele luni de sarcină și continuă în primele câteva zile după naștere. Colostrul îi oferă bebelușului acel aport crescut de anticorpi cu efect antiinflamator, antimicrobian și antiviral, atât de necesar. Acea cantitate mică de colostru care se oferă nou-născutului este mai mult decât suficientă, adaptându-se la volumul și dimensiunile acestuia”, spune medicul neonatolog, subliniind că alăptarea funcționează și ca primul vaccin al bebelușilor, protejându-i împotriva multor boli ale copilăriei.

 

Beneficii pentru mămici

 

Dr Silvia Cemurtan

Alăptarea la sân are beneficii importante și pentru mămici, care între altele, vor avea un risc redus de a suferi în viitor de diabet, obezitate și unele forme de cancer.

Printre beneficiile mamei, putem enumera acea involuție uterină, ce-i permite uterului să revină la pozițiile și normele inițiale sarcinii, reduce mult hemoragiile post-partum, reduce bolile cardiace, obezitatea, precum și diabetul zaharat. Este un factor protector pentru dezvoltarea cancerului de sân, de ovar, inclusiv reducerea osteoporozei  postfenopauzale. Este o metodă contraceptivă și, în același timp, o dietă pentru mămicile care doresc acea scădere a kilogramelor depuse în perioada sarcinii. Și pentru familie, avem acele cheltuieli scăzute pentru bolile acute și bolile cronice și, în același timp, fonduri reduse pentru costurile exagerate a formulelor de lapte, din comerț. Până la urmă, laptele matern reprezintă acel aliment disponibil 24 din 24 de ore, 7 zile din 7, care nu necesită timp suplimentar pentru pregătirea acestuia, pentru depozitarea acestuia, pentru curățarea și/sau sterilizarea unor biberoane”, afirmă medicul neonatolog buzoian.

 

Isuficiența laptelui matern, un mit?

 

Aproape toate mamele produc cantitatea de lapte necesară pentru bebelușii lor. Producția de lapte matern depinde însă de cât de bine este poziționat bebelușul la sân, de frecvența sesiunilor de alăptare și de cât de mult lapte este extras din sân la fiecare alăptare. Alăptarea nu este însă doar responsabilitatea mamei, ea are nevoie de ajutor, de ghidare continuă în alăptare, de ajutor și de menținerea unei stări bune a sănătății prin alimentație și hidratare corecte.

Avem și cazuri în care mama nu are suficient lapte, în special în cazul pacientelor cu un travaliu mai dificil, mai îndelungat și însăși mama stresată. Cu cât mama este mai stresată, cu atât secreția lactată este insuficient instalată. În același timp, avem și mamele care nasc prin operație de cezariană, deoarece secreția lactată este mult mai întârziată față de nașterile spontane. Mai rar întâlnit mai sunt acele tulburări endocrine din cauza insuficienței hormonilor care participă la această stimulare a lactației. Aceste probleme se rezolvă, însă, cu puțin efort din partea mamei și cu ajutor din partea personalului medical”, detaliază dr. Cemurtan.

 

Consiliere după naștere

 

Multe mame, mai ales cele aflate la primul copil, simt disconfort în primele zile după naștere, când învață cum să alăpteze. Bebelușii se nasc cu reflexul de a căuta sânul mamei lor. Totuși, multe mame au nevoie de ajutor practic pentru poziționarea copilului pentru alăptat și pentru a se asigura că bebelușul este fixat corect la sân. Durerea poate fi însă evitată, cu ajutor adecvat, din partea unui specialist calificat, la poziționarea copilului pentru alăptat și fixarea corectă a bebelușului la sân.

Toate asistentele de pe secția Neonatologie din Maternitatea Buzău sunt calificate pentru a iniția alimentația la sân. În plus, prin acest sistem rooming-in de care dispune Maternitatea noastră avem posibilitatea de a fi cât mai aproape de mămici și de le iniția și a le arăta pașii corecți de atașare, de poziționare și de a avea o sesiune de supt eficientă, atât pentru nou-născut, cât și pentru tinerele mămici”, explică dr. Silvia Cemurtan, care subliniază că pentru o bună alăptare, atât mamele cât și bebelușii au nevoie de timp și exersare.

 

De ce refuză unele mame să alpteze?

 

Medicii, asistentele și moașele încurajează adesea contactul „piele pe piele” imediat după naștere, cunoscută și sub numele de îngrijire în stil cangur. Aducerea bebelușului în contact direct, astfel încât pielea lui să fie lipită de a mamei, îl ajută să găsească și să apuce sânul. Aplicarea acestei practici la o oră de la naștere și apoi mai des va contribui la un alăptat mai ușor. Există însă mame care nu poate face acest lucru sau refuză, din varii motive, și atunci este nevoie de ajutor atât din partea personalului medical, cât și al familiei.

Cu părere de rău spun, am întâlnit astfel de cazuri, mai ales la mămicile minore care, în ultima perioadă, sunt într-un număr destul de crescut. Dar, cu ajutorul colegilor și al doamnelor asistente, încercăm să echilibrăm emoțional aceste tinere mămici și să le insuflăm această dorință de a iniția alimentația la sân. La fel le îndrumăm și pe mămicile din operația de cezariană, cărora le este dificil în primele zile de a iniția această alimentație la sân. În astfel de cazuri, foarte benefică este susținerea emoțională a partenerului și a familiei”, concluzionează dr. Silvia Cemurtan.

 


Adaugati un comentariu


 

*