Beneficiile mai putin cunoscute ale unui somn odihnitor

 Pentru ca aceste efecte sa se resimta din plin asupra organismului, sepecialistii recomanda ca durata somnului, in fiecare noapte, sa fie cuprinsa intre sapte si noua ore.

 

somn-linistit-pe-saltele-bio-18334801Specialistii spun ca un somn odihnitor face parte dintr-un stil de viata sanatos, cu beneficii pentru inima, greutate, minte si mentinerea sanatatii, in general. Cei mai mlti considera ca un somn bun este necesar doar pentru „reincarcarea bateriilor” si recapatarea energiei necesare pentru o noua zi. Dincolo de acest aspect, un somn odihnitor are numeroase alte beneficii mai putin cunoscute, dar la fel de importante pentru mentinerea unui organism sanatos.

Timpul recomandat pentru somn este de  7 – 9 ore pe noapte, insa din diferite motive, multi oameni nu respecta aceasta indicatie si dorm mai putin. Este un obicei care, in timp, va aduce multe probleme de sanatate, pentru ca potrivit specialistilor in somnologie, privarea de somn diminueaza posibilitatea organismului de a se „reseta”,  astfel incat sa faca fata stresului unei alte zile.

In timpul somnului, starea de inflamatie din corp se diminueaza, arata studii recente. Inflamatia duce la probleme cu inima, la atac vascular-cerebral, diabet, artrita sau la imbatranire prematura, de aceea reducerea acestei stari este foarte importanta. Studiile de pana acum au aratat ca persoanele care dorm mai putin de 7 ore pe noapte au un nivel mai crescut de proteine, care produc inflamatie in corp.

 

somn-bebelusTotodata, un somn deficitar poate determina ADHD in cazul copiilor, intrucat acestia nu reactioneaza la fel ca adultii in cazul privarii de somn. Astfel, in timp ce adultii sunt somnolenti, copiii tind sa fie hiperactivi.

Un studiu din 2009 a relevat faptul ca micutii cu varste de 78 ani care dorm mai putin de 8 ore pe noapte au tendinta sa fie hiperactivi, neatenti si impulsivi.

O alta cercetare, facuta de specialistii Universitatii din Chicago, a demonstrat ca in cazul unei cure de slabire, persoanele care se odihneau cum trebuie au pierdut cu 56% mai mult in greutate, fata de cele care se privau de somn si care pierdeau doar masa musculara. Totodata, s-a constatat ca aceia care dormeau mai putin aveau o pofta de mancare mai mare si ingurgitau mai multe alimente, somnul si metabolismul fiind controlate de aceeasi zona a creierului.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*