Berea bauta cu moderatie are calitati terapeutice

21 septembrie 2014 | 0 comentarii |

Bolile cardiace, diabetul de tip II si pietrele la rinichi sunt doar cateva dintre afectiunile care pot fi „tratate” cu bere.

 

Dr. Corina Zugravu

Dr. Corina Zugravu

La nivel international, comunitatea stiintifica s-a concentrat de-a lungul timpului asupra  studiului efectelor consumului moderat de bere pentru organismul uman. Datorita ingredientelor sale naturale, berea poate fi integrata cu succes intr-un regim de viata echilibrat, cercetarile detaliate confirmand acest fapt. Printre cele mai active comunitati stiintifice se numara cele din Spania, Israel sau America de Nord. Din 2013 a fost infiintat in Romania Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie, tara noastra intrand astfel pe lista ţarilor implicate in cercetare in domeniu. Presedeintele acestui centru este medicul nutritionist Corina Zugravu, care spune ca temele abordate in cercetare sunt variate, multe axandu-se pe efectele benefice ale berii in cazul anumitor afectiuni. Conform medicului nutritionist, in cazul unor boli, consumul de bere este chiar recomandat, desigur, acest lucru trebuind sa fie facut cu moderatie.

 

bereAstfel in cazul diabetului de tip II, un consum moderat de bere, combinat cu o dieta bazata pe alimente precum pestele, fructele, legumele si uleiul de masline, poate avea un rol pozitiv in combaterea bolii. Acest efect este datorat in principal vitaminelor, acidului folic, fierului si calciului care se regasesc in bere. Totodata, sonsumul de bere in cantitati moderate poate contribui la o incidenta mai mica a infarcturilor sau a altor afectiuni ale inimii. In cazurile persoanelor care au consumat moderat bere, au fost identificate modificari pozitive ale nivelul compozitiei chimice a sangelui, modificari asociate cu un risc scazut de aparitie a bolilor cardiace.

Introducerea unui consum moderat de bere in dieta poate scadea riscul de apariţie a pietrelor la rinichi, cu pana la 40 la suta. Performanta obtinuta de bere nu a fost egalata de nicio alta bautura, fie ea alcoolica sau nonalcoolica, incluzand laptele, sucurile de fructe şi ceaiul. Aceste efecte pozitive se datoreaza conţinutului redus de alcool si cantitatii de apa continute de bere, ce contribuie la cresterea fluxului de fluide, reducand astfel riscul acumularii de pietre.

 

bereConsumul moderat si regulat de bere poate fi una dintre strategiile de reducere a riscului de aparitie a bolii Parkinson. O posibilă explicatie a rolului pe care berea il poate avea in prevenirea aparitiei bolii Parkinson tine de ingredientele sale naturale. Boala Parkinson este o boală neurologică progresivă, care implică diminuarea numărului de neuroni, iar berea contine o cantitate mare de purină, care poate lucra sinergic cu etanolul pentru a mari nivelul de acid uric rezultat din metabolism.

Berea, in special cea bruna, poate reduce riscul de cataracta cu pana la 50 la suta. Antioxidantii prezenti in bere protejeaza celulele din ochi, numite mitocondrii. Mitocondriile deteriorate pot conduce la o incidenta crescuta a cataractei, ele fiind responsabile pentru transformarea glucozei in energie.


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*