Somnul de dupa-amiaza ne ajuta sa facem fata caniculei

Siesta regleaza temperatura coprorala, iar in acest fel, organismul poate face fata mai bine zileleor toride. Tocmai de aceea se recomanda un pui de somn, la pranz, in zilele de vara, toride. 

 

siesta (1)Specialistii Institutului pentru Igiena Somnului din Madrid, recomanda mai ales pentru aceasta perioada cu temperaturi ridicate, un program zilnic care sa includa si o scurta siesta de dupa amiaza. Aceasta scurta pauza de pranz are efecte benefice nebanuite asupra sanatatii organismului, fiind totodata un remediu eficient pentru a face fata zilelor caniculare, sustin oamenii de stiinta. Daca programul din cursul anului nu permite fiecaruia dintre noi aceasta odihna, cercetatorii spanioli spun ca macar in perioada vacantei de vara, siesta este bine sa fie inclusa in programul zilnic. In cazul persoanelor active, aceasta trebuie sa fie scurta, de cel mult 20-30 de minute, desi chiar si numai zece minute vor avea efecte benefice asupra randamentului. Nu trebuie depasita insa aceasta durata si sa se intre in faza de somn profund, intrucat aceasta va da senzatia de oboseala si, in plus, va fi afectata capacitatea de a dormi in timpul noptii. Cercetatorii spanioli recomanda totodata  sa se evite mesele prea bogate, care vor ingreuna digestia si vor afecta calitatea somnului, cu atat mai mult cu cat pozitia orizontala a corpului incetineste digerarea alimentelor. Ei mai atrag atentia si asupra consumului de alcool, care initial provoaca somnolenta, dar, intr-o faza ulterioara, duce la treziri de scurta durata, astfel incat somnul nu mai este odihnitor.

 

siesta (2)Foarte importanta este si pozitia, fiind preferabil ca siesta sa se faca in pozitie asezat sau putin inclinat, intr-un fotoliu, si nu culcat. In acest fel, siesta nu va fi prea lunga. „In timpul somnului, se produce o relaxare musculara care devine aproape completa cand se intra in faza REM. Daca suntem in pozitia asezat, aceasta atonie determina trezirea, ceea ce nu se intampla cand corpul este la orizontala”, explica specialistii.

Cafeaua, pe care multi obisnuiesc sa o consume ca stimul dupa trezire, nu este necesara, intrucat „cofeina blocheaza adenosina, neurotransmitator care inhiba sistemul nervos central si stimuleaza creierul, mentinandu-ne in stare de veghe”, iar  dupa cateva minute de somn dupa pranz, cofeina devine inutila.

O alta conditie pentru ca siesta sa fie eficienta este ca aceasta sa aiba loc pe intuneric, cu fereastra deschisa sau, atunci cand este posibil, in aer liber. Vara, sunt indicate locurile situate la umbra, pentru ca organismul trebuie sa fie bine oxigenat in acest timp.

 

winston churchill

Winston Churchill

Siesta ajuta nu numai la autoreglarea temperaturii corporale, ci si la cresterea capacitatii de invatare si la prevenirea infarctului, spun specialistii, cel mai potrivit moment pentru odihna de pranz fiind ora 14.00. De altfel, si cuvantul „siesta” vine de la cea de-a sasea ora solara romana, care corespunde orei doua dupa-amiaza.

Acest obicei al somnului de dupa-amiaza este destul de raspandit in mai multe tari. Cei mai fideli practicanti ai acestui obicei sunt germanii, urmati de britanici, de italieni si de spanioli.

In memoriile sale, fostul premier britanic din perioada celui de-al doilea razboi mondial, Winston Churchill, scria ca „natura nu a avut intentia ca omenirea sa munceasca de la opt dimineata pana la miezul noptii, fara improspatarea binevenita a somnului, care, chiar daca dureaza doar 20 de minute, este de ajuns pentru a reinnoi forta vitala”. Asa se face ca politicianul a respectat cu strictete acest obicei al siestei, obisnuind sa traga un pui de somn la orele pranzului, chiar zi in zilele dificile din timpul razboiului.

 


Categorii: Actual, Lifestyle, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*