Biopsia lichidă, noua „armă” a Institutului Fundeni în lupta cu cancerul

27 mai 2019 | 0 comentarii |

Profesorul Irinel Popescu a anunțat, în cadrul simpozionului „Tratamente Inovative în Oncologie”, că IC Fundeni vrea ca această medodă de diagnosticare a cancerului să devină una „de rutină”.

 

Irinel Popescu, Adina Croitoru

În contextul Săptămânii Europene de Luptă împotriva Cancerului (SELIC), marcată în perioada 25-31 mai, Institutul Clinic Fundeni a organizat, la Centrul de Excelenţă în Medicina Translaţională, cea de-a V-a ediție a simpozionului „Tratamente Inovative în Oncologie, un eveniment de înaltă șinută știintifică, coordonat de prof. dr. Irinel Popescu și conf. dr. Adina Croitoru.

Profesorul Irinel Popescu a precizat, în deschiderea evenimentului, că Institutul Clinic Fundeni vrea să introducă biopsia lichidă ca metodă de rutină în diagnosticul cancerului.

Biopsia lichidă determină nivelul de răspuns la un anumit tratament în ceea ce priveşte diferite tipuri de cancer. În baza acestor informaţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate și Ministerul Sănătăţii pot susţine tratamente specifice, în special pe cele inovative. Baza personalizării tratamentului începe de la diagnosticul molecular, iar Institutul Clinic Fundeni intenţionează să introducă biopsia lichidă ca metodă de rutină”, a explicat dr. Irinel Popescu, şeful Clinicii de Chirurgie şi Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

 

Medicul a subliniat că Institutul Clinic Fundeni a fost întotdeauna orientat spre cercetare, înfiinţând încă din anii 2003 – 2004 o bancă de tumori care „atrage costuri şi, pentru a creşte numărul de piese depozitate care să ne permită o analiză informatică şi accesul la marea literatură medicală din zilele noastre, este nevoie de o finanţare suplimentară. În acest context, facem demersuri pentru a primi susţinere din partea Academiei Române şi, în măsura în care este posibil, din partea Administraţiei Prezidenţiale. Pornind de la banca pe care o avem şi de la metodologia de stocare a acestor tumori, care nu e simplă, vom putea avea acces la cercetarea oncologică de nivel înalt”, a punctat prof. dr. Irinel Popescu, profitând de prezența la eveniment a conf. dr. Diana Loreta Păun, consilier de Stat Administrația Prezidențială, care a transmis susținerea Administrației Prezidențiale a tuturor demersurilor care pot contribui la îmbunătățirea sistemului de sănătate și la o mai bună tratare a pacienților români.

 

Dr. Marilena Emi Ilie

Potrivit statisticilor OMS, peste 9,6 milioane de persoane mor, anual, în urma unor afecțiuni oncologice, la nivel global, cancerul fiind a doua cauză de deces în lume, după bolile cardiovasculare. Costul anual al tratării cancerului este estimat la 1,16 trilioane de dolari.

 „Biopsia lichidă presupune o analiză a tipului de tumoră şi a răspunsului acesteia la tratament, în urma recoltării unei probe de 10 ml de sânge. Ideea acestei analize a venit din SUA, medicii americani făcând primele studii în domeniul biopsiei lichide. Ei au analizat sângele pacienţilor care sunt trataţi pentru diverse tipuri de cancer, în care se găseşte aşa-numitul ADN tumoral, care provine din distrugerea celulelor tumorale şi este prezent în sânge. Timpul lui de înjumătăţire este undeva la 6 ore, până când se elimină prin ficat sau prin rinichi. În aceste condiţii, testarea este utilă în special pentru a urmări evoluţia pacienţilor cu cancer, în urma efectuării tratamentelor respective“, a explicat medicul anatomopatolog buzoian Marilena Emi Ilie.

 

Conferinţa „Tratamente inovative în oncologie” se înscrie între iniţiativele de promovare a cercetării ştiinţifice în domeniul medical românesc derulate de Centrul de Excelenţă în Medicina Translaţională din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

În cadrul evenimentului, specialiști recunoscuți în domeniul chirurgiei, oncologiei, radiologiei și medicinei interne au prezentat metode diagnostice și terapii inovative în diferite localizări de cancer.

Între princiopalele teme de discuție s-au aflat: „Tumori Digestive”, „Tratament personalizat și în colangiocarcinoame”,  „Evoluția imunoterapiei în cancerul pulmonar”, „Diagnosticul CT și RM al nodulilor hepatici: ce este nou în LI-RADS v2018?”, „Hepatoblastomul epitelial la vârsta adultă. Un diagnostic rar și controversat”, „Noutăți în tratamentul medical al cancerului de pancreas”, „Tratamentul combinat molecular țintit și imunoterapic în melanomul malign metastatic cu mutații BRAF prezente: tratament secvențial sau concomitent?”, „Rezultatele postautotransplant de celule stem hematopoietice în limfoamele maligne refractare/recazute – influența tipului de condiționare”.

 

Între speakerii conferinței s-au regăsit specialişti ai Institutului Clinic Fundeni și de la alte spitale de profil din țară: prof. dr. Irinel Popescu și conf. dr. Adina Croitoru – coordonatorii științifici ai conferinței, conf. dr. Diana Loreta Păun -Consilier de Stat – Administrația Prezidențială, prof. dr. Tudor Eliade Ciuleanu și dr. Adelina Dan -Institutul „Prof. Dr. I. Chiricuta”, Cluj-Napoca, conf. dr. Carmen Orban, Managerul Institutului Clinic Fundeni, conf. dr. Dana-Lucia Stănculeanu -Institutul de oncologie „Prof. Dr. Al. Trestioreanu”, București, conf. dr. Ioana Lupescu, conf. dr. Alina Tănase, conf dr. Vlad Herlea, dr. Iulia Simionov, dr. Mariana Mihăilă, dr. Simona Dima și dr. Laurențiu Micu -Institutul Clinic Fundeni, București, conf. dr. Șerban Negru -Centrul Oncohelp, Timișoara, dr. Dan Jinga -Spitalul Universitar de Urgență București.

Fiecare dintre specialiștii prezenți la conferință au subliniat că cel puțin o treime din cancerele frecvente sunt prevenibile, iar până la 3,7 milioane vieți pot fi salvate anual prin implementarea de resurse adecvate a strategiilor de prevenire, depistare precoce și tratament al cancerelor. 70% din decesele prin cancer apar în țările slab și mediu dezvoltate.

 

Săptămâna Europeană de Luptă împotriva Cancerului (SELIC) are loc în fiecare an, în perioada 25-31 mai și se încheie cu Ziua Mondială Fără Tutun, fumatul fiind considerat cea mai importantă cauză de cancer care poate fi prevenită. În perioada campaniei, factorii politici europeni și publicul larg se angajează în diferite activități legate de sensibilizarea specialiștilor și mai ales a populației, cu privire la prevenirea cancerului, accesul la tratament și sprijin pentru pacienții și supraviețuitorii cancerului.

În România, scopul campaniei este să crească nivelul de conştientizare al populaţiei în privinţa modalităţilor prin care putem preveni cancerul, prin intermediul alegerilor pe care le facem.

Sub sloganul „Și cancerul poate fi prevenit!”, campania națională Săptămâna Europeană de Luptă împotriva Cancerului își propune să crească nivelul de conștientizare asupra riscurilor de apariție a cancerului și să promoveze CODUL EUROPEAN ÎMPOTRIVA CANCERULUI, în cadrul tuturor activităților și prin toate mijloacele disponibile.

Tema campaniei pentru anul 2019 este „Tinerii de astăzi previn cancerul prin obiceiuri sănătoase”.

 

(Sursă foto: pagina de Facebook a evenimentului)

 


Adaugati un comentariu


 

*