„Birocrația ucide pacienții”!

26 aprilie 2018 | 0 comentarii |

Este strigătul Alianței Pacienților Cronici din România, către ministrul Sănătății, prin intermediul unei scrisori deschise, publicată în timp ce ministerul anunță că pacienții cu boli grave vor avea acces la toate medicamentele de care au nevoie.

 

Ministerul Sănătății (MS) a anunțat că, printr-o Ordonanță de Urgență aprobată marți, de Guvern, care modifică și completează OUG 77/2001, au fost stabilite noi mecanisme care vor sta la baza încheierii contractelor cost -volum/  cost -volum -rezultat, pentru medicamentele care dețin o decizie de includere condiționată în Lista de medicamente compensate și gratuite. „Noile reglementări vor asigura accesul pacienților cu afecțiuni grave (oncologice, boli rare, hepatită C, cardiovasculare, scleroză multiplă) la toate medicamentele destinate unei indicații terapeutice în concordanță cu starea sănătății și comorbiditățile acestor pacienți, și nu la un singur medicament, așa cum era reglementat până acum”, se menționează într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Potrivit documentului, la baza încheierii contractelor cost-volum/cost -volum -rezultat vor sta mecanisme distincte de tip progresiv, fie pacienți-volume, fie cost efectiv/pacient cu rezultat medical. „Noile mecanisme asigură predictibilitatea costurilor, atât pentru bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, cât și pentru deținătorii de autorizație de punere pe piață”, subliniază oficialii MS.

 

Aproape simultan, președintele Alianței Pacienților Cronici din România, Cezar Irimia, a tras însă un nou semnal de alarmă privind lipsa accesului pacienților la tratamente, printr-o scrisoare deschisă adresată ministrului Sănătății.

În fiecare zi, peste 200 de români pierd lupta cu cancerul și în fiecare zi lumea altor 200 se zdruncină din temelii la aflarea diagnosticului, de cele mai multe ori fiind vorba de cancer de plămân, colorectal, de sân, prostată, de col uterin şi diferite forme de cancere hematologice. În fiecare zi, mii de pacienţi cu lupus, boala Gaucher, psoriazis, atrofie musculară spinală, diabet zaharat, imunodeficienţe primare etc., aşteaptă cu incertitudine, de luni de zile, publicarea unei HG care să le ofere accesul la tratamentele noi, salvatoare de vieţi! 

Prăbușirea pacientului cronic, în România, este încă determinată de lipsa accesului la tratament, fie el vechi sau inovator. Pacienţii nu au acces la terapiile vechi, au access întârziat la medicamentele inovatoare deja compensate (datorită întârzierilor în alocarea bugetelor pentru contractele cost-volum derulate prin farmaciile de spital) sau nu au access deloc la unele tratamente inovatoare (din cauza neactualizării listei cu medicamente compensate). Schimbarea standardului de tratament în cancer şi în alte patologii cronice se face extrem de lent și prea târziu pentru prea mulți dintre cei afectați de boală”,  susțime Cezar Irimia în scrisoarea deschisă.

 

Cezar Irimia îi atrage însă atenția că „în acest moment, mii de pacienți cronici așteaptă șansa de a fi tratați cu terapii inovatoare. În numele lor, ne propunem să vă reamintim în fiecare zi: boala nu aşteaptă și nu se tratează cu vorbe și medicamente compensate doar pe hârtie, nu se tratează cu promisiuni, nu se tratează cu măsuri legislative, grupuri de lucru, strategii, etc, se tratează cu medicamente date la timp pacienţilor de către medicii curanţi. Frustrarea noastră e în creștere, dar suntem deciși să ducem lupta până la capăt, mânați de dorința aprigă de a ne vedea copiii și nepoții crescând, de a ne îmbrățișa prietenii și de a ne bucura de minunea vieții. În alte țări europene, cele mai recente studii arată că șansele de supraviețuire la 5 sau 10 ani pentru pacienții oncologici sunt semnificativ în creștere. Și la auzul acestei știri, frustrarea crește și mai mult, întrucât în România șansa la viață e ținută sub cheie, într-un sertar din Ministerul Sănătății”.

 

Președintele Alianței Pacienților Cronici din România subliniază că „din cauza birocrației excesive, șansa la o viață normală e diminuată de lentoarea cu care autoritățile introduc noi medicamente în spitale. Astăzi, șansa la prelungirea vieții e în balanță cu gradul de încărcare al funcționarilor din sistemul de sănătate, cu alte cuvinte, de nepăsarea cu care viețile pacienților și ale familiilor lor sunt privite, în fiecare zi”.

Cezar Irimia reamintește ministrului Sorina Pintea că pentru pacienți, fiecare zi este importantă, acesta e „prima lecție din arta războiului cu boala”. De aceea, în scrisoarea deschisă adresată ministrului Sănătății, acesta susține că intrarea în compensare a medicamentelor noi trebuie realizată „imediat după semnarea contractelor cu producătorii și nu la opt luni după”, așa cum se întamplă în realitate. „Bețele băgate în roțile carului nostru de luptă, prin întarzierea accesului la tratament, înseamnă transformarea acestuia într-un dric. Vă somăm să ascultați strigătul nostru de disperare și să actualizați, în fiecare zi, lista de medicamente compensate, așa cum se întâmplă în sistemele de sănătate responsabile și eficiente. În fiecare zi, pacientul trebuie să fie în centrul sistemului de sănătate, exact așa cum promitea Programul de Guvernare”, subliniază Cezar Irimia, în finalul scrisorii deschise.

 

Sorina Pintea

În loc de răspuns, Ministerul Sănătății menționează, în comunicatul remis presei, că pentru pacienții care beneficiază de medicamente ce fac obiectul unor contracte cost-volum/cost-volum – rezultat nu va exista nicio contribuție personală, diferența dintre prețul de comercializare și costul efectiv/pacient fiind acoperită de deținătorii de autorizație de punere pe piață cu titlul de contribuție trimestrială.

Pentru asigurarea continuității tratamentelor, ordonanța de urgență aprobată în această săptămână prevede o serie de măsuri tranzitorii. Astfel, contractele aflate în derulare la data intrării în vigoare a actului normativ rămân supuse legislației în vigoare la data la care acestea au fost încheiate, iar contractele care vor expira în primele două luni ale ultimului trimestru calendaristic de valabilitate vor putea fi prelungite, cu acordul părţilor, până la 30 iunie 2018.

Noile reglementări vor asigura accesul pacientului la tratamentul cel mai bun din punct de vedere științific și medical. Am solicitat conducerii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să urgenteze realizarea normelor de aplicare precum și toate procedurile necesare încheierii contractelor cost-volum/ cost-volum – rezultat, astfel încât în cel mai scurt timp să permitem accesul la medicamente și să asigurăm continuitatea  tratamentelor pentru pacienții cu afecțiuni grave”, susține Sorina Pintea, ministrul Sănătății, în comunicatul MS.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*