De Ziua Mondială a Cancerului, Sorina Pintea promite îmbunătățirea Programului de Oncologie

4 februarie 2018 | 0 comentarii |

Ministrul român al Sănătății transmite că va susține extinderea acestui program, atât pe zona medicamentelor și radioterapiei, cât și a prevenției.

 

Luna februarie este luna în care, anual, întreaga lume se concentrează pe Lupta împotriva Cancerului. Profesioniștii din domeniul medical solicită statelor și guvernelor lumii să asigure mijloacele de depistare precoce și accesul la tratamente adecvate pacienților diagnosticați cu cancer, astfel încât să se reducă mortalitatea, iar viețile lor să fi considerabil îmbunătățite.

Peste 8,8 milioane de vieți se pierd anual, din cauza cancerului, iar peste 4 milioane mor prematur. Inegalitățile globale de acces la prevenire, tratament și îngrijiri paliative sunt în creștere exponențială. Specialișii atrag atenția că trebuie întreprinse acțiuni urgente pentru a crește gradul de conștientizare asupra cancerului și pentru dezvoltarea unor strategii practice de abordare a poverii prin cancer. Guvernele, comunitățile, școlile, angajatorii și mass-media pot modifica percepțiile despre cancer și pot demonta miturile dăunătoare și concepțiile greșite, astfel încât toți oamenii să aibă capacitatea de a accesa informații corecte și servicii de calitate pentru prevenirea și îngrijirea cancerului, susțin specialiștii în sănătate.

 

Ziua Mondială a Cancerului (ZMC) este celebrată, în fiecare an, în toată lumea, la data de 4 februarie. În anul 2013, Organizația Mondială a Sănătății a lansat „Planul global de Acțiune pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Netransmisibile 2013-2020”, prin care se urmărește reducerea cu 25% a mortalității premature prin cancer, boli cardiovasculare, diabet și boli respiratorii cronice, până în anul 2025.

Cancerul este una din cauzele majore de morbiditate și mortalitate pe plan mondial, aproape 1 din 6 decese find cauzat de cancer. Modificările apărute în modul nostru de viață ne arată că tot mai mulți oameni din întreaga lume sunt expuși la factori de risc pentru cancer cum ar fi fumatul, alimentația necorespunzătoare și stilul de viață sedentar.

Cele mai frecvente cauze de deces prin cancer sunt: pulmonar (1,69 milioane decese), hepatic (788.000 decese), colorectal (77.4000 decese), gastric (75.4000 decese),  mamar (571.000 decese). Aproximativ 70% din decesele prin cancer apar în țările slab și mediu dezvoltate.

Uniunea pentru Controlul Internaţional al Cancerului a lansat Ziua Mondială împotriva Cancerului (ZMC), cu scopul de a sublinia criza mondială a cancerului pe agenda publică a liderilor guvernamentali şi decidenţilor din sistemele de sănătate de pretutindeni.

 

Cancerul reprezintă a 2-a cauză importantă de morbiditate şi deces în Europa, cu 3,2 milioane de cazuri noi şi 1,7 milioane de decese pe an. Deși peste 40% din decesele provocate de cancer pot fi prevenite, cancerul însumează 20% din totalul deceselor în Uniunea Europeană.

România se situează pe locul 3 în Europa la incidenţa cancerelor cavităţii bucale, faringian şi laringian, pe locul 6 la incidenţa cancerului hepatic, pe locul 8 la incidenţa cancerului pulmonar și pe locul 10 la incidenţa cancerului pancreatic, în cazul bărbaților.

Femeile ocupă locul 1 la incidenţa cancerului de col uterin,  locul 6 la incidenţa cancerului hepatic și locul 8 la incidenţa cancerului pulmonar.

În cazul ambelor sexe, România ocupă locul 3 la incidenţa cancerelor cavităţii bucale-faringian; locul 5 la incidenţa cancerului laringian şi locul 6 la incidenţa cancerului hepatic.

 

În anul 2018, Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului se centrează pe sloganul „Noi putem. Eu pot, prin care se propune analiza modurilor în care, la nivel colectiv sau individual, se poate contribui la reducerea poverii cancerului. Fiecare persoană poate reflecta asupra măsurilor posibile şi le poate pune în practică, în propriul beneficiu, al familiei şi al comunităţii. Impactul economic al cancerului este semnificativ și în creștere. Costul economic anual din 2010 a fost estimat la aproximativ 1,16 trilioane de dolari.

Nici copiii nu sunt ocoliți de aceste boli nemiloase. Pentru sensibilizarea publică și exprimarea sprijinului pentru copiii și adolescenții cu cancer, supraviețuitori și familiile acestora, Ziua Internațională împotriva cancerului la copii (ZICC) se celebrează la 15 februarie. Scopul Campaniei și mesajul-cheie este „Acces universal mai bun la tratament pentru copiii și adolescenții cu Cancer”, prin care se subliniază inechitățile privind accesul la tratament în țările slab și mediu dezvoltate, unde trăiesc 80% din copiii cu cancer. Mai mult de 200.000 copii sunt diagnosticați, anual, cu cancer – o boală care afectează familii și comunități din toate regiunile lumii, iar 90.000 de copii sub 15 ani pierd lupta cu această boală.

 

Consumul de tutun, consumul de alcool, alimentația nesănătoasă (aport scăzut de fructe și legume), inactivitatea fizică și unele infecții cronice sunt factori de risc majori pentru cancer și alte boli netransmisibile.

Aproximativ 15% din cancerele diagnosticate în 2012 au fost atribuite infecțiilor carcinogenice, cum sunt Helicobacter pylori, Human papillomavirus (HPV), virusul Hepatitei B, virusul Hepatitei C și virusul Epstein-Barr.

În prezent, 30–50% din cancere pot fi prevenite, prin evitarea factorilor de risc și implementarea strategiilor de prevenire bazate pe dovezi. Povara prin cancer poate fi redusă și prin depistarea precoce a cancerului și managementul pacienților cu cancer. Multe cancere au o șansă mare de vindecare dacă sunt diagnosticate din timp și sunt tratate adecvat.

Unele din cele mai frecvente tipuri de cancere (mamar, cervical, oral, colorectal) au rate ridicate de vindecare dacă sunt depistate precoce și tratate conform celor mai bune practici. Specialiștii susțin că și atunci când celulele canceroase au migrat în alte zone ale organismului, anumite forme de cancer, precum seminomul testicular, leucemiile și limfoamele la copii, pot avea rate mari de vindecare, dacă beneficiază de tratament adecvat.

 

Sorina Pintea

Cu prilejul Zilei Mondiale a Cancerului, ministrul Sănătății Sorina Pintea a transmis un mesaj prin care promite extinderea Programului Național de Oncologie și un acces mai bun la terapie și prevenție. „Oncologia este una dintre patologiile foarte sensibile cu adresabilitate mare și creștere exponențială a numărului de cazuri noi. Chiar dacă Programul Naţional de Oncologie derulat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate este unul destul de generos, care acoperă zona de medicamente, acesta trebuie extins pe mai multe paliere pentru a acoperi toate nevoile pacientului bolnav de cancer. Planul Ministerului Sănătăţii, al Guvernului, este de a îmbunătăți acest program de oncologie după o consultare prealabilă cu actorii implicaţi în această zonă”, susține ministrul Sănătății.

Sorina Pintea spune că asigurarea medicamentelor oncologice în unitățile sanitare este unul din obiectivele mandatului său și va căuta soluții pentru a stopa disfuncționalitățile din aprovizionare, printr-o „colaborare strânsă și un dialog permanent între autoritățile din Sănătate, producători, distribuitori, pacienți și personalul medical”.

Totodată, Ministerul Sănătății va dezvolta rețeaua națională de radioterapie în spitalele publice, astfel încât să se asigure accesul pacienților la radioterapie în cele mai importante spitale publice din țară.

 

În ceeea ce privește prevenția, pe care o consideră foarte importantă în gestionarea cancerului, ministrul Sănătății subliniază că două programe performante de depistare precoce a cancerului de col uterin și a cancerului de sân, în valoare de 68 de milioane de euro, din fonduri nerambursabile, vor fi demarate în acest an.

În premieră, pe parcursul a 5 ani, peste 30.000 de femei vor beneficia gratuit de servicii de screening prin testare mamografică, evaluări ecografice ale leziunilor mamare incipiente depistate, biopsierea și confirmarea anatomopatologică a leziunilor suspecte și preluarea în tratament a cazurilor confirmate cu leziuni mamare incipiente. Jumătate dintre femeile care beneficiază de acest program aparțin categoriilor vulnerabile din punct de vedere socio-economic: zone defavorizate, mediu rural, șomere, grupuri etnice vulnerabile vor beneficia de acest program. De asemenea, peste 800.000 de femei cu vârsta cuprinsă între 24 – 64 ani urmează a beneficia de servicii de depistare precoce (HPV şi Babeş Papanicolau), precum şi de triaj citologic (în cazul femeilor identificate cu teste HPV pozitive în screening), tratament și reevaluarea periodică (follow-up) a pacientelor tratate pentru leziuni depistate, consiliere psihologică, etc. Vor fi finanţate și achiziţii de echipamente, precum şi servicii de sprijin pentru femeile din grupuri vulnerabile (ex. costuri de transport etc.)”, detaliază Pintea, subliniind că cele două programe, deși regionale, vor aduce beneficii importante în domeniul sănătății publice.

 


Adaugati un comentariu


 

*