Blocarea angajărilor în spitale crește riscul de închidere a unor secții și de plecare a medicilor tineri din țară

3 ianuarie 2024 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a recunoscut că, paradoxal, deși spitalele duc lipsă de specialiști și unele secții riscă să fie desființate, aproape 5.000 de medici din ultima promoție nu au unde să se angajeze, pentru că posturile sunt blocate, și am putea asista la un nou exod al doctorilor.

 

Spitalele sunt într-o criză majoră de personal, dar cu angajările blocate din cauza austerităţii, sistemul sanitar public alimentează angajările din clinicile particulare și pe cele din străinătate, pentru că cei aproape 5.000 de medici tineri care au terminat rezidențiatul, nu au unde să se angajeze.

La Institutul de pneumologie Marius Nasta din Bucureşti, spre exemplu, 18 medici rezidenţi care au susţinut examenul de specialist vor pleca din spital, din cauza posturilor blocate, iar medicii rămași abia fac faţă numărului mare de pacienţi care le revin.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, spune că în 2024 „nu mai e nevoie de memorandum dacă posturile se vacantează ca urmare a plecării din sistem. Practic, noutatea în sistem apare și este aceasta: dacă s-a eliberat un post, în locul lui poate fi angajat fără memorandum, cu respectarea procedurilor legale”, dar nu este de acord cu mai multe angajări în sistemul de sănătate, deși acesta se confruntă cu un mare deficit de personal.

 

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila spune că situația de a avea medici disponibili și a nu-i putea angaja, deși există o criză acută de specialiști, este paradoxală și se teme că riscăm ca medicii tineri să plece din țară dacă nu se va da drumul la angajări.

Ministrul promite că îl va informa personal pe ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, despre această situație și va face un nou memorandum, pentru 2024, pentru că memorandumurile care au fost iniţiate anul trecut, nu au mai ajuns să fie adoptate. Eu cred că nu am pregătit 5.000 de medici ca să nu le oferim posibilitatea să profeseze, mai ales că e nevoie de ei. Spitalele au solicitat aceste posturi, ca să-și acopere normativul de personal. Ele răspund unui normativ, nu sunt inventate. Trebuie să păstrăm acești medici în România. Dacă există disponibilitate să lucreze în România, soluția e să scoatem posturile la concurs. Sute de milioane de euro a costat școlarizarea lor. Ei sunt specialiști după 4-5 ani de practică ca medic. E bine să folosim oportunitatea de a-i păstra în țară”, afirmă ministrul Sănătății.

 

Managerul Spitalului Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu spune chiar că, în condiţiile care lipsa de personal este „foarte mare”, Camera de gardă a unității medicale s-ar putea închide, deși există mulţi copii bolnavi de gripă sau rujeolă.

Da, există riscul închiderii Camerei de gardă, pentru că nu ne-au deblocat posturile. Noi am făcut eforturi şi am acoperit Camera de gardă, deocamdată, dar asta nu o să ţină la nesfârşit, pentru că personalul este epuizat. Trebuie să facem din nou memorandum, ca să se deblocheze posturile”, a explicat managerul unității medicale, Maria Enescu, subliniind că situaţia este tensionată şi în rândul părinţilor care trebuie să aştepte la Camera de gardă.

Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) a cerut zadarnic, anul trecut, de patru ori, deblocarea posturilor pentru spitalele din Capitală, dar speră că Guvernul va lua o decizie privind deblocarea posturilor, măcar acum, în al 13-lea ceas, în caz contrar fiind „în pericol însăşi funcţionalitatea şi continuitatea” activităţii medicale.

 

Claudiu Damian

Situația este aceeași în toate spitalele din țară. La Spitalul județean de Urgență Buzău, spre exemplu, sunt 50 de posturi (medici, asistente, personal TESA – nemedical) aprobate de Ministerul Sănătății și de Consiliul Județean, în schema de personal, dar nu se pot face angajări din cauză că posturile sunt blocate.

Nu cerem posturi suplimentare, ci transformarea unora dintre cele deja aprobate de Ministerul Sănătății și de Consiliul Județean Buzău, în statul de funcții al Spitalului Județean. Ne pregătim să înaintăm un memorandum către ministerele Dezvoltării și Finanțelor, pentru deblocarea urgentă a celor 49 de posturi disponibile, mai ales pentu medici, pentru că suntem într-o situație dificilă, deși avem medici specialiști care vor să ocupe posturile din SJU Buzău pe diferite specialități deficitare, cum ar fi chirurgie sau infecțioase, medicală, ORL, cardiologie, posturi pe care așteptăm demult să fie ocupate, din cauza blocajului n-am putut da drumul la concursuri”, precizează managerul SJU Buzău, ec. Claudiu Damian.

 


Adaugati un comentariu


 

*