Sute de copii au ajuns cu infecții respiratorii, gripă și pneumonii la Spitalul Județean Buzău

3 ianuarie 2024 | 0 comentarii |

Chiar din primele zile ale anului 2024, secțiile și spitalele de pediatrie din țară sunt supraaglomerate, iar Unitățile de Primire Urgențe pentru copii sunt sufocate de viroze, gripe și pneumonii, astfel că medicii abia mai fac față solicitărilor.

 

Anul 2024 a debutat cu spitalele pline de copiii cu gripă, pneumonii și alte infecții virale, inclusiv rujeolă și COVID-19. Unii copii sunt bolnavi încă de la Crăciun, iar părinții au încercat să îi trateze acasă, dar fără rezultat. 

La Spitalul Județean de Urgență (SJU) Buzău, camera de gardă de la Pediatrie a fost luată cu „asalt”, după Anul Nou. Numai pe 2 ianuarie, spre exemplu, la Urgențe Pediatrie „s-au înregistrat 95 de prezentări, iar 11 dintre copii au fost confirmați cu gripă de Tip A, în urma testelor rapide efectuate. Copiii prezintă simptomatologie specifică, respectiv, febră înaltă, tuse, rinoree, insuficiență respiratorie, dureri de cap, dureri de burtă, moleșeală și deshidratare. La acest moment sunt internați 6 copii cu gripă Tip A în secția de Boli infecțioase, dar și secția Pediatrie este plină de copii cu viroze, bronșiolite și alte boli de sezon, inclusiv cu infecție cu SARS-CoV2 (care au fost izolate), dar sunt și  cazuri de rujeolă sau alte afecțiuni pediatrice”, a precizat Adriana Bunilă, purtător de cuvânt al SJU Buzău.

 

Medicii se așteaptă ca numărul prezentărilor în Urgență să crească, având în vedere faptul că rata de transmitere virală a fost mai mare în aceste zile libere, în care rude și prieteni au petrecut Crăciunul și Revelionul în spații închise, dar și din cauză că mulți copii nu sunt vaccinați antigripal.

De altfel, nu doar Pediatria și secția de Boli infecțioase sunt suprasolicitate în această perioadă, ci și UPU-SMURD și secțiile de adulți sunt sub presiune. Mulți dintre pacienții care s-au prezentat la spital în aceste zile au prezentat insuficiențe respiratorii, dar au fost și victime ale unor traumatisme cauzate de folosirea necorespunzătoare a materialelor pirotehnice, ale unor agresiuni, precum și pacienți cu patologii digestive după mesele de Crăciun și de Anul Nou, dar vorbim și despre rujeolă și de cazuri COVID, atât la copii cât și la adulți”, a adăugat Adriana Bunilă

De altfel, la UPU-SMURD Buzău, din noaptea de Revelion și până astăzi, 670 de persoane, dintre care 222 de copii au avut nevoie de îngrijiri medicale în urgență. Patru dintre copii au fost răniți la ochi și la mâini, de petarde. Unul dintre ei, în stare gravă, a fost transferat la Spitalul de Oftalmologie din București, unul a rămas la SJU Buzău, iar doi au fost externați cu recomandări medicale.

 

La Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului (INSMC), medicii spun că se poate vorbi despre un început de epidemie de gripă. „În fiecare zi avem din ce în ce mai multe cazuri și, comparativ cu săptămânile anterioare, se pare că se întrunesc elementele pentru a spune că este în curs de dezvoltare o epidemie de gripă”, spune medicul pediatru Mihai Craiu, de la INSMC.

La Spitalul Marie Curie din Capitală, în prima zi din an au fost peste 250 de prezentări, iar cele mai multe au fost infecții respiratori, gripe sau pneumonii.

La Spitalul „Gomoiu”, peste 500 de cazuri de gripă au fost diagnosticate în ultimele trei săptămâni și nu mai sunt paturi libere, iar camera de gardă este la un pas de desființare, din cauza lipsei de personal.

Nici la Galați, Spitalul de Pediatrie nu mai are niciun pat liber, iar Unitatea de Primiri Urgențe este plină zi și noapte, încă de dinainte de Crăciun. Cadrele medicale spun că au ajuns în pragul unui blocaj.

La Constanța, peste 600 de copii au ajuns în ultimele zile la Spitalul Județean de Urgență.

 

Medicii le recomandă părinților să scoată copiii la plimbare, dar să evite spațiile aglomerate, mai ales în cazul copiilor sub 5 ani și al celor cu afecțiuni cronice, mai vulnerabili și predispuși să dezvolte complicații după infectarea cu virusul gripal, care are un potențial mare de răspândire și se transmite ușor, prin contact direct sau prin atingerea unor suprafețe contaminate. Sunt, de asemenea, foarte importante igiena mâinilor, educația tusei și a strănutului.

Potrivit medicilor, gripa poate fi periculoasă pentru copii, deoarece sistemul lor imunitar este încă insuficient dezvoltat și din această cauză pot fi mai predispuși să dezvolte complicații severe, cum ar fi pneumonia, infecții ale urechilor sau alte probleme de sănătate. Dacă un copil prezintă simptome de gripă, este esențial să solicitați sfatul medicului și să urmați îndrumările acestuia, pentru gestionarea simptomelor și prevenirea complicațiilor.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*