Bolile de sezon, la start. Stii care este diferenta intre raceala si gripa?

24 septembrie 2012 | 0 comentarii |

Ai racit si iti curge nasul, toata lumea sare cu sfaturi: sa nu iesi din casa, sa bei ceai fierbinte, sa iei vitamina C… Dar stii sa faci diferenta intre raceala si gripa? Si cate din remediile bunicii sunt bune cu adevarat?

 

S-a dat startul bolilor de sezon. Chiar daca gripa sezoniera abia a dat  primele semne in tarile din vestul Europei, tulpina virala A/H3N2, specifica gripei porcine, circula deja la nivel mondial. Se estimeaza ca virusurile din acest an vor fi mai agresive la copiii de pana la cinci ani, iar cele mai vulnerabile vor fi persoanele cu astm sau diabet si pe cele de peste 65 de ani, potrivit Centrului pentru Cotrolul Bolilor din SUA. Potrivit Centrului European de Preventie si Control al Bolilor, tara noastra se afla in afara zonei de risc, pentru moment, insa specialistii atrag atentia ca vaccinul ramane principala metoda de preventie.

Vaccinarea gratuita a fost anuntata de ministrul Sanatatii, dr. vasile Cepoi, incepand cu 1 octombrie. Romanii vor avea la dispozitie un milion de doze de vaccin, dar imunizarea va fi mai scumpa pentru ca nu mai avem productie autohtona.

Spre deosebire de banala raceala, provocata de peste 200 de agenti patogeni, gripa se declanseaza mai greu, are efect cu bataie lunga si poate avea consecinte cu mult mai grave. Ambele sunt cauzate de virusuri, dar fiecare are propria strategie de a-ti ataca sistemul imunitar, motiv pentru care si tratamentul este diferit, de aceea este necesar sa stim sa facem diferenta.

 

Gripa este cunoscuta pentru repeziciunea si brutalitatea cu care actioneaza. Oameni aparent sanatosi tun cad la pat si, in cateva ore, experimenteaza episoade scurte, dar violente de febra, voma, greata si frisoane. Febra este unul dintre principalele semne ale gripei, mai ales atunci cand persista cateva zile la rand. Pierderea apetitului si somnolenta sunt alti doi indicatori ai temutei gripe. La debutul bolii, pacientii se simt vlaguiti, iar tot ce-si doresc este sa doarma neintrerupt si le dispare pofta de mancare. E o stare  normala, spun medicii, dar trebuie cel putin sa consumi lichide, pentru a preveni deshidratarea.

Toata lumea iti spune sa nu dai banii pe medicamente, ca gripa tine tot o saptamana, indiferent ce ai face. Cu toate acestea, medicamentele antivirale combat infectia, in timp ce gripele netratate pot degenera in pneumonii sau bronsite severe.

Cu tratamentul adecvat, pacientii se pun pe picioare intr-un interval scurt, de 3 – 5 zile. Eficiente sunt pastile de Ibuprofen, Aspirina sau fiolele de Algocalmin, dar si traditionalele impachetari cu comprese reci, menite sa echilibreze temperatura corpului.

Ideal este, spun tot medicii, sa fii vaccinat, cu cel putin o luna inainte de a te intalni cu virusul, pentru ca astfel serul are timp sa produca anticorpi.

 

Secretiile nazale abundente, de culoare verde-galbui sunt semnul unui guturai inofensiv, usor de tratat cu ajutorul ceaiurilor din plante si al odihnei la pat. Daca simptomele se limiteaza la nivelul nasului, cu siguranta este vorba despre o raceala. Daca te doare tot corpul si te simti ca si cum ai fi fost lovit ca un camion, vestea buna este ca nu esti gripat, dar ai nevoie de cateva zile de repaus total. Trebuie sa bei multe lichide. Ceaiul sau supa fierbinte amelioreaza durerile din gat si inflamatia sinusurilor, dar nu reduce febra si nici nu te vindeca, dupa cum au aratat numeroase studii.

Este adevarat ca vitamina C stimuleaza imunitatea organismului, dar ea nu te ajuta sa scapi de raceala mai repede. Poti doar sa suporti mai usor febra.

Suplimentar, sunt indicate substantele antiinflamatorii, cu masura insa, pentru a nu deranja fluora intestinala, mult mai sensibila in aceasta perioada.

Atunci cand insa bolnavul isi “trage nasul” mai mult de 10-14 zile, ar putea fi vorba de o sinuzita, caz in care se impune tratamentul cu antibiotice.

Raceala si gripa sunt cele mai raspandite infectii respiratorii care apar in perioadele cu schimbari bruste de temperatura. Nu da vina pe vremea de afara daca ai racit! Principalii vinovati sunt virusii care se transmit usor in spatiile inchise, in aglomeratie, de pe clante sau de pe tastatura calculatorului. Majoritatea virusilor supravietuiesc pe obiecte ore bune, uneori o zi sau doua. Daca ajung pe mainile tale, nu mai ramane decat sa te stergi la nas sau la ochi, si patrund in organism.

Eficiente sau nu, leacurile bunicii nu au cum sa iti faca rau. Dar cand incepe sa-ti curga nasul si faci febra, tot medicamentele te scot la liman. O portie zdravana de supa fierbinte sau ceaiul de menta iti desfunda nasul, dar numai pentru cateva minute.


Categorii: Comunitate, Medici

Adaugati un comentariu


 

*