Bugetul Ministerului Sănătății a primit aviz favorabil în comisiile parlamentare

13 decembrie 2022 | 0 comentarii |

Comisiile reunite de Sanatate și de Buget finanțe ale Parlamentului au avizat bugetul pe 2023 al Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurari de Sanatate.

 

Proiectul de buget al Ministerului Sănătății și bugetul CNAS pe anul 2023 a primit aviz favorabil în comisiile reunite de Sănătate și de Buget, Finanțe ale Parlamentului, urmând ca joi să fie dat votul final, în plenul Parlamentului.

Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a declarat luni, în cadrul şedinţei comisiilor de Sănătate reunite, unde a fost prezent la dezbatere, împreună cu președintele CNAS, Adela Cojan, că instituţiei pe care o conduce i se alocă 23.847.756.000 de lei pentru 2023 – venituri bugetare, din care se exclud transferurile de echilibrare către Fondul Naţional de Asigurări de Sănătate (FUNASS). „Suma rămasă de utilizat pentru domeniul Sănătate este de 19.410.392.000 lei, faţă de 14.303.903.000 lei în anul 2022. Limita aprobată în Guvern pentru Ministerul Sănătăţii pentru 2023 este mai mare cu 5.106.489.000 lei, comparativ cu anul trecut. În anul 2023, faţă de anul anterior, deşi cheltuielie determinate de pandemie, inclusiv vaccinuri, sunt diminuate, se înregistrează creşteri de cheltuieli”, a declarat ministrul Sănătăţii, citat de Agerpres.

 

Alexandru Rafila

Ministrul a spus că la proiectul de buget au fost depuse aproape 170 de amendamente, care vor fi susţinute marți, în comisiile de Buget, finanțe, bănci, considerând că unele dintre ele au şanse reale să fie admise şi să beneficieze astfel de finanţare.

Eu cred că sunt şanse ca mai multe dintre aceste amendamente să treacă, pentru că unele dintre ele se referă la chestiuni de care este într-adevăr nevoie şi, în limita resurselor bugetare, cred că unele dintre amendamente ar putea să treacă, încât să beneficieze de finanţare diverse unităţi administrativ-teritoriale sau instituţii medicale subordonate Ministerului Sănătăţii. Noi am hotărât că vom susţine, la nivelul Capitalei, amendamente care se referă la dezvoltarea sau dotarea unor unităţi medicale”, a precizat ministrul Rafila, după avizul favorabil primit de proiectul de buget al Ministerului Sănătăţii în comisiile de specialitate reunite, întrebat dacă amendamentele depuse sunt inutile, în condițiile în care au fost votate în bloc, fără a fi discutate.

 

Predicțiile sale s-au confirmat astăzi, când și comisiile parlamentare reunite de Buget, finanţe, bănci au aprobat bugetul Ministerului Sănătăţii și mai multe dintre amendamente, cu 20 de voturi „pentru” şi 7 voturi „împotrivă”, iar cu 22 de voturi „pentru” şi 7 voturi „împotrivă” a fost arobat și FUNASS

Ministrul a arătat că bugetul MS cuprinde și „aproape 5 milliarde de lei care se vor duce în investiţii prin PNRR şi o sumă suplimentară pentru alte proiecte de investiţii, din cadrul altor proiecte cu finanţare europeană, şi 200 de milioane de lei pentru realizarea investiţiilor prin împrumutul de la Banca Mondială”.

Potrivit ministrului, în 2023 se înregistrează creşteri ale cheltuielilor de personal din minister și unităţi subordonate, inclusiv serviciile publice de ambulanţă, cheltuieli de întreţinere şi funcţionare a unităţilor subordonate, pentru programele naţionale de sănătate, cheltuieli salariale pentru anumite categorii de personal medical din spitale, din unităţile şi compartimentele de primiri-urgenţă, medici rezidenţi, cercetători, angajaţi din cabinetele de TBC şi sănătate mintală, din cabinetele de medicină şcolară, asistenţi comunitari, personal din unităţi de asistenţă medico-socială, transfer către bugetul FUNASS, pentru centrele de permanenţă, centre de testare şi monitorizare a pacienţilor COVID, medici de familie, hrană, sprijin şi asistenţă umanitară pentru cetăţenii din Ucraina, medicamente pentru pensionarii cu venituri reduse, cheltuieli de capital.

 

Programul Naţional de Securitate Transfuzională este finanţat suplimentar, datorită majorării valorii nominale a tichetelor de masă de care beneficiază donatorii, iar pentru Programul Naţional de Sănătatea Femeii şi Copilului se realizează screeningurile neonatale pentru diverse afecţiuni congenitale. De la bugetul de stat, în proiectul pentru 2023 sunt prevăzute fonduri de investiţii în sumă de 514 milioane lei. Prin transferuri către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate vor fi asigurate medicamente compensate pentru pensionari, plata centrelor de permanenţă, asistenţa medicală pentru populaţia ucraineană şi chletuielile aferente pentru alocaţia de hrană în unităţile sanitare publice”, a mai spus Rafila.

Cheltuielile propuse în bugetul CNAS pentru anul 2023 sunt de 54.157.493.000 lei, faţă de 55.64.460.000 lei în anul 2022, a mai afirmat ministrul, care explică această diminuare prin faptul că „în 2022 au fost asigurate 5,9 miliarde lei pentru plata concediilor medicale, inclusiv pentru acoperirea restanţelor din anii anteriori, iar în 2023 pentru acest capitol sunt alocaţi mai puţin cu 2,2 miliarde, respectiv 3,7 miliarde lei”.

Totalul cheltuielilor Ministerului Sănătăţii şi FNUASS se ridică la peste 74 miliarde de lei în 2023, faţă de peste 70 de miliarde de lei în acest an.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*