Bugetul SJU Buzău, majorat cu 2 milioane de la Consiliul Județean și cu 450.000 de lei din sponsorizări
Consiliul Județean Buzău a aprobat, în ședința ordinară din această lună, mai multe proiecte de hotărâre prin care Spitalul Judeţean de Urgență Buzău își majorează bugetul de venituri și cheltuieli, atât pentru investiții cât și pentru cheltuieli curente.
Consilierii județeni buzoieni au aprobat, astăzi, 28 de proiecte de hotărâre, între care mai multe vizează bugetul și investițiile realizate în cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Buzău, aflat în subordinea Consiliului Județean, din punct de vedere administrativ.
Unul dintre aceste proiecte se referă la o nouă rectificare a bugetului de venituri și cheltuieli ale unității medicale, care se suplimentezaă cu 450.000 de lei. Potrivit referatului de aprobare transmis de conducerea SJU Buzău, suma provine din sponsorizări pentru reparaţii curente, iar „cu aceste sume se majorează creditele bugetare ale bugetului respectiv și se vor utiliza cu respectarea destinațiilor stabilite de transmițător”, conform legislației privind finanțele publice locale, care prevede că instituțiile publice pot folosi pentru desfășurarea activității lor, bunuri materiale și fonduri bănești primite de la persoane juridice și fizice, sub forma de donații și sponsorizări, cu respectarea dispozițiilor legale.
Totodată, Consiliul Județean Buzău a alocat peste 2 milioane de lei pentru cofinanțarea cu 10% din valoarea totală a achiziției unor echipamente (dotări) medicale de către Spitalul Județean de Urgență Buzău, pentru care 90% din valoare este asigurată de la bugetul de stat, prin Ministerul Sănătății.
„În paralel cu achiziția de echipamente/aparatură medicală ca și componentă în unele proiecte cu fonduri europene pentru reabilitare/extindere, Spitalul Județean de Urgență Buzău a inițiat și inițiază demersuri pentru înnoirea și completarea bazei materiale aferentă furnizării unor servicii medicale la standarde ridicate în baza unor prevederi ale Legii nr. 95/2006. De la preluarea managementului asistenței medicale a Spitalului Județean de Urgență Buzău, ne-am concentrat în mod constant pe proiecte care să contribuie la îmbunătățirea infrastructurii unității medicale, pe segmentele esențiale: modernizare și extindere spațiu, baza tehnico – materială și resursă umană”, a argumentat președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.
O altă hotărâre se referă la aprobarea formei actualizate a proiectului „Consolidarea infrastructurii medicale de la nivelul Spitalului Județean de Urgență Buzău, în contextul pandemiei cauzate de COVID-19”, în cadrul Programului Sănătate, Apelul PS/324/PS_P4/OP4/RSO4.5/PS_P4_RSO4.5_A8.
Potrivit expunerii de motive, forma actualizată a bugetului total al proiectului (etapa I + etapa II), în valoare de 10.239.298,47 lei inclusiv TVA, din care C+M 3.129.316,62 lei inclusiv TVA, reprezintă continuarea investițiilor pentru structurile care utilizează fluide medicale pentru desfășurarea actului medical terapeutic și din structurile mari consumatoare de energie electrică la nivelul spitalelor publice din sistemul sanitar de stat finanțate prin POIM 2014-2020.
Astfel, UAT Județul Buzău, prin Consiliului Județean Buzău, a aprobat alocarea cotei de 2% cofinanțare din valoarea totală a proiectului, de 2.938.222,53 lei inclusiv TVA, respectiv 58.764,45 lei inclusiv TVA, din bugetul propriu al Județului Buzău, CJ Buzău asumându-și responsabilităţi financiare privind cheltuieli neeligibile ale proiectului și cheltuielile conexe ce pot apărea pe durata implementării proiectului, pentru implementarea acestuia în condiţii optime.
De asemenea, au fost aprobate două proiecte de hotărâre de hotărâre prin care se actualizează indicatorii tehnico-economici și finanțarea bugetului de investiții pentru consolidarea și eficientizarea energetică a clădirilor corp C1 și C14 ale Spitalului Județean de Urgență Buzău, a proiectului propus spre finanțare prin Programul Regional Sud-Est, pentru care contribuția din bugetul propriu a CJ Buzău este în valoare totală de 15.137.867,68 lei pentru C1 și de 11.721.991,13 lei pentru C14, reprezentând cofinanţare de 2% din totalul cheltuielilor eligibile și chelutieli neeligibile.
De asemenea, s-a aprobat înfiinţarea unei linii de gardă în specialitatea „Medicină legală”, în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău, care se va asigura prin gardă la domiciliu, în vederea „asigurării continuităţii acordării asistenţei medicale prin serviciul de gardă”.
Nu în ultimul rând, a fost aprobată o nouă modificare a numărului de personal pe categoriile: medici, cadre medii și personal auxiliar sanitar din cadrul SJU Buzău, în vederea asigurării condițiilor pentru desfășurarea eficientă a activității specifice pe unele secții/ structuri, reorganizarea activităţii şi recrutare de personal.
Astfel, la Blocul Operator se majorează numărul de posturi de la 30 la 34, prin preluarea a trei posturi vacante de infirmieră și a unui post vacant de brancardier de la UPU-SMURD, unde se diminuează numărul de posturi de la 206 la 200, prin redistribuirea a cinci posturi vacante de infirmieră debutantă și a unui post vacant de brancardier: 1 post la Secția Chirurgie generală – Compartiment neurochirurgie, 1 post la Secția chirurgie și ortopedie infantilă, 4 posturi la Bloc operator spital.
Alte două posturi de infirmieră, vacante la UPU SMURD, au fost transferate secției Chirurgie generală pentru Compartimentul neurochirurgie, respectiv, secției Chirurgie și ortopedie infantilă, care astfel își majorează cu câte un post, numărul total de personal.
În vederea extinderii posibilităților de recrutare de personal, s-au modificat unele posturi vacante de medic primar / specialist, în medic rezident, și unele posturi de asistent medical principal, în asistent medical.