Buzaul, printre judetele fara cabinete publice de stomatologie

25 octombrie 2016 | 0 comentarii |

 Numarul acestor cabinete a scazut dramatic la nivelul intregii tari, iar in scurt timp vor disparea definitiv, fiind inlocuite de cabinetele private.

 

dentistConform datelor Institutului National de Statistica, anul trecut s-a inreistrat o scadere semnificativa a numarului cabinetelor publice de stomatologie, coroborata cu o crestere a numarului cabinetelor private. Astfel, daca la inceputul anului 2015, la nivelul intregii tari mai functionau peste 1.500 de cabinete publice de stomatologie, la sfarsitul anului, numarul acestora se redusese la 30. Cele mai multe dintre ele continua inca sa mai functioneze in zona de nord-vest a tarii,  unde sunt concentrate 6 dintre aceste cabinete, restul fiind repartizate disparat in celelalte judete din tara.

In 11 judete nu mai exista niciun cabinet de acest gen, printre acestea numarandu-se si Buzaul, unde serviciile stomatologice sunt asigurate exclusiv de cabinetele private. Presedintele Colegiului Medicilor Dentisti din Buzau, dr. Claudia Ciupitu, spune ca s-au facut nenumarate demersuiuri din partea organizatiei profesionale, pentru a se infiinta un cabinet medical permanent la Urgenta Spitalului Judetean. Unitatea medicala are insa, spatiu insuficient la UPU, asa ca pana cand nu se va extinde aceasta sectie, probabil nici nu va exista posibilitatea infiintarii unui cabinet medical public in care sa se asigure urgentele stomatologice.

 

Cristian Hotoboc

Cristian Hotoboc

Disparitia acestor cabinete nu a surprins insa pe nimeni, fiind un fenomen la care specialistii din domeniu se asteptau inca din anul 2.000. „Nicio investitie nu avea cum sa salveze acest segment, asa ca este un deznodamant care era doar o chestiune de timp. In aceste conditii, nu ar fi oare firesc ca tratamentele stomatologice oferite in mediul privat sa fie decontate intr-o mai mare masura de stat? Terapiile din acest segment nu sunt un moft, asa ca ele trebuie suportate, la costuri reale, de asigurarile platite de contribuabili. Nu ma refer aici la lucrari de estetica dentara, ci la interventii absolut necesare pentru sanatatea pacientilor”, a declarat in acest sens Cristian Hotoboc, presedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private care, la unison cu medicii stomatologi dintoata tara atrage atentia ca acestei specialitati medicale i se aloca, din bugetul Asigurarilor de Sanatate, un procent infim, care nu ajunge nici macar pentru asigurarea serviciilor de baza pentru copii si persoanele pentru care legea garanteaza servicii medicale de orice fel, gratuite.

 

batran la stomatologIn timp ce cabinetele publice sunt pe cale de disparitie, se constata o crestere a numarului de cabinete stomatologice private. Pe parcursul anului trecut, numarul acestora a ajuns de la 12.502 la 14.732, ceea ce reprezinta o crestere cu 18 la suta. Cele mai multe au fost deschise in municipiul Bucuresti si in judetele Cluj, Harghita, Bacau, Prahova, Dolj, judete in care numarul unitatilor de acest gen care au fost deschise trece de 100.

Singurele judete in care anul trecut nu s-a deschis niciun sabinet stomatologic sunt Olt si Arad, in rest, in fiecare unitate administrativ-teritoriala fiind deschis cel putin un cabinet pe parcursul anului trecut. Din acest punct de vedere, Buzaul se afla la jumatatea clasamentului national, fiind inclus in categoria judetelor in care au fost deschise intre 40 si 60 de cabinete medicale stomatologice, alaturi de Ialomita, Vrancea, Vaslui, Tulcea si Mehedinti.

 

stomatologieCresterea numarului de cabinete private se datoreaza atat desfiintarii unor cabinete medicale de stat, a privatizarii unor cabinete, a infiintarii de noi cabinete private, precum si a aplicarii unor ordine ale Ministerului Sanatatii privind restructurarea sistemului sanitar. In acelasi timp, Ministerul Sanatatii si-a revizuit modul de inregistrare a statisticilor proprii privind cabinetele medicale, prin aplicarea unei metode mult mai riguroase de inregistrare a cabinetelor, in functie de forma de proprietate a cabinetului din punct de vedere a capitalului social, dupa cum se mentioneaza in raportul Institutului National de Statistica.

Un alt studiu efectuat de un lant de clinici stomatologice private  mai arata ca mai mult de jumatate dintre romani au cel putin un dinte lipsa, iar o treime si-au pierdut deja trei dinti inainte de a implini 40 de ani. Cinci la suta dintre romani au nevoie de de implanturi, fie pe o arcada, fie integral,  dintii din zonele respective fiind afectati irecuperabil sau cazuti.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*