Buzoienii, invitati in weekend la o noua cura cu dovleac

14 septembrie 2017 | 0 comentarii |

Incepand de azi, la Posta Calnau are loc cea de treia editie a festivalului Zilele Dovleacului, in cadrul caruia vor fi promovate si calitatile curative ale acestui aliment natural.

 

Pentru al treilea an consecutiv, comuna Posta Calnau gazduieste, zilele acestea, o noua editie a unui festival unic in tara, pe care organizatorii l-au denumit Zilele Dovleacului. Demarat in anul 2015 ca o initiativa a unui localnic, festivalul a luat amploare, capatand anul trecut caracter international, prin participarea unor invitati din Serbia si Republica Moldova, singurele tari din regiune in care se mai organizaeaza un astfel de eveniment. Tot de anul trecut, Consiliul Judetean s-a alaturat initiativei, in calitate de partener al festivalului, colaborarea cu organizatorii, fiind continuata si in acest an.

In acest context, in cadul unei conferinte de presa organizate la sediul institutiei a fost anuntat, astazi, oficial, startul celei de-a treia editii. Alaturi de producatorii autohtoni din zona, la festival vor fi prezenti si anul acesta producatorii din Republica Moldova, iar maestru de cermonii va fi si de aceasta data cunoscutul chef Horia Varlan, care va face o noua serie de demonstratii culinare in cadrul carora ingredientul de baza va fi dovleacul.

Degustarile de produse si demonstratiile culinare vor fi acompaniate de momente artistice sustinute de artisti buzoieni de la Centrul Judetean de Cultura si Arta, carora li se vor alatura membrii unui ansamblu din Republica Moldova.

 

Pe parcursul celor patru zile ale festivalului vor fi prezenti, de asemenea, cei mai renuiti mesteri populari buzoieni precum si elevi ai Liceului de Arta, care vor realiza o serie de picturi si sculpturi pe dovleac. Nu vor lipsi expozitiile cu standuri cu produse traditionale si nici degustarile de produse care vor avea ca ingredient principal dovleacul. Ca exemplu, organizatorii au mentionat placinta de dovleac, dulceata sau sarmalele fierte in dovleac.

Nu va lipsi nici concursul pentru desemnarea celui mai mare dovleac, precum si alte surprize pe care organizatorii au preferat sa le dezvaluie abia la fata locului, pentru a determina astfel cat mai multi curiosi sa participe la eveniment.

Viceprimarul comunei Posta Calnau, Marian Cosmin Lazar a declarat ca se mizeaza pe participarea unui numar mare de vizitatori, fapt pentru care au fost rezolvate si problemele legate de parcarea in zona, astfel incat toti participantii care vor calca pragul festivalului pe parcursul celor patru zile sa beneficiaze de cele mai bune conditii.

 

La randul sau, presedintele Consiliului judetean, Petre Emanoil Neagu, a declarat ca evenimentul de la Posta Calnau constituie un bun mijloc de promovare a judetului si a traditiilor locale, iar faptul ca localitatea este tranzitata de drumul european care face legatura intre Bucuresti si Moldova  constituie un mare avantaj. Manifestarea poate atrage astfel multi vizitatori aflati in trafic, chiar daca acestia nu au cunostinta, anterior, despre desfasurarea evenimentului.

Nu in ultimul rand, organizatorii doresc sa promoveze si beneficiile pe care dovleacul le aduce pentru sanatate, pentru ca vorbim despre un aliment bogat in de carbohidrati si beta-caroten, substante recomandate intr-o dieta santoasa. Nu doar pulpa dovleacului, ci si semintele sunt indicate ca remediu naturist. Consumate in stare cruda, acestea ajuta la eliminarea viermilor intestinali si un rol important in vindecarea prostatei. Uleiul extras din semintele de dovleac este cunoscut pentru reglarea activitatii nervoase si a celei hormonale, fiind vermifug si detoxifiant natural, in timp ce pulpa de dovleac este bogata in provitamina A, vitaminele E si C, hidrati de carbon, saruri minerale si protide.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*