Bypass-ul gastric ar putea determina remisia diabetului de tip II

15 februarie 2019 | 0 comentarii |

Tratamentul este indicat în cazul pacienților cu obezitate – unul dintre factorii determinanți ai apariției diabetului, un studiu efectuat de cercetători danezi identificând și alte beneficii ale operației.

 

În urma unui studiu efectuat în Danemarca, un grup de cercetători de la Spitalul Universitar Aarhus au avansat ipoteza că un tratament chirurgical folosit pentru a-i ajuta pe pacienții obezi să piardă din excesul ponderal ar putea fi benefic și în ceea ce privește tratamentul diabetului de tip II, o boală asociată obezității. Aceștia susțin că simptomele diabetului de tip II pot fi stopate timp de mai mulţi ani prin operaţia de bypass gastric, ajungând la această concluzie după ce au monitorizat 1.111 persoane diagnosticate cu această boală, care au fost tratate pentru obezitate prin bypass gastric, în Danemarca, în perioada 2006 – 2015.

În cadrul studiului clinic recent, s-a constatat că trei sferturi dintre pacienţii diabetici obezi care au fost supuşi procedurii de bypass gastric au intrat în remisie în decurs de un an. De asemenea, în urma monitorizării s-a constatat că 73% dintre pacienţii care au intrat în remisie nu prezentau simptome de diabet după cinci ani de la intervenţia chirurgicală de micşorare a stomacului.

 

 

Cei 1.111 pacienţii incluși în studiu au fost supuşi unei proceduri pentru pierderea de greutate numită Roux-en-Y Gastric Bypass, în urma căreia partea superioară a stomacului este redusă până la dimensiunea aproximativă a unui ou. Aceștia au fost comparaţi cu un alt grup format din peste 1.000 de diabetici care nu au fost supuşi operaţiei de bypass gastric. Și s-a constatat că în primele şase luni după intervenţia chirurgicală, 65% dintre pacienţii operați au intrat în remisie, procentul ajungând la 74% în următoarele 6-12 luni, în timp ce 7,5% dintre pacienţi au fost reinternați în spital, ca urmare a complicaţiilor survenite în prima lună după operaţie.

Dr. Lene Madsen, coordonatorul echipei de cercetători danezi care a efectuat studiul, spune că „rezultatele acestui studiu se adaugă unui număr din ce în ce mai mare de dovezi privind efectele chirurgiei bariatrice, specificând faptul că bypass-ul gastric produce remisia diabetului de tip II şi este asociată cu reducerea riscului de complicaţii microvasculare şi, posibil, macrovasculare”.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*