Epistat, al doilea antitusiv retras din farmacii

15 februarie 2019 | 0 comentarii |

După Servier, Grupul Gedeon Richter a notificat farmaciile din România că retrage de la vânzare atât siropul cât și tabletele de Epistat, întrucât medicamentul conține aceeași substanță activă ca și Eurespal, care ar putea provoca afecțiuni cardiace.

 

În mai puțin de o săptămână, două dintre cele mai recomandate antitusive de pe piața farmaceutică din România au fost retrase de la comercializare.

După Eurespal, produs de Laboratoarele Servier (Franța), farmaciile din România au fost notificate de grupul ungar Gedeon Richter, care are un importantă unitate de producție la Târgu Mureș, că retrage de la comercializare Epistat, un alt medicament cu substanță activă fenspiridă, folosit pentru tratarea tusei, atât sub formă de sirop, pentru copii, cât și sub formă de tablete, pentru adulți, pentru „tratamentul tusei şi expectoraţiei apărute în cursul afecţiunilor bronhopulmonare la adulţi, adolescenţi şi copii cu vârsta peste 2 ani”.

În data de 8 februarie, autoritatea franceză de reglementare în domeniul medicamentelor (ANSM) a decis retragerea de pe piață a comprimatelor și a siropului cu substanța activă fenspiridă, comercializate în sub denumirea comercială de Pneumorel în Franța și de Eurespal pe alte piețe, între care și România. În urma sudiilor, specialiștii francezi au stabilit că fenspirida are potențialul de a alungi intervalul QT, care favorizează riscul unor bătăi prea rapide ale inimii – aritmii. Eurespal este comercializat din 1973, iar de atunci au fost semnalate cinci cazuri de alungire a intervalului QT, la nivel mondial.

 

După ce gigantul francez Servier, a anunțat că a retras de la comercializare medicamentul Eurespal, care conținea aceeași substanță activă, numeroși părinți au întrebat, speriați, de ce nu este retras din farmacii și Epistat, care având în compoziție fenspirida, înseamnă că are aceleași efecte secundare.

Potrivit prospectului, Epistat este un antiinflamator cu activitate anti-bronhoconstrictivă (bronhodilatatoare), inflamația fiind blocată de fenspiride. Medicamentul este potrivit pentru adulți și copii, este indicat pentru bolile sistemului respirator, printre beneficii fiind enumerat și efectul antispasmodic, fiind indicat în rinofaringită, laringită, traheobronșite, bronșită, insuficiență respiratorie cronică, astm bronșic, tuse, voce răgușită, transpirație în gât cu gripă, tuse convulsivă, pojar, boli infecțioase însoțite de tuse, pe fundalul terapiei standard cu antibiotice, otită, sinuzită.

Între reacțiile adverse posibile erau menționate somnolen.a, dereglări gastro-intestinale, greață, dureri în partea superioară a abdomenului, accelerarea moderată a bătăilor inimii, care se amelioreaza după scăderea dozelor.

Iată însă că la numai câteva zile, temerile părinților că și Epistat prezintă riscuri au fost confirmate chiar de producător, care a retras medicamentul de pe piață.

 

Marius Daniel Sișu

Agenția Națională a Medicamentului (AMNDM) nu a anunțat, deocamdată, retragerea de pe piață a Epistat, pe site-ul oficial al instituției regăsindu-se astăzi doar anunțul referitor la Eurespal, din 12 ianuarie.

Se pare că însă noul șef al acestei instituții, Marius Daniel Sișu, stă destul de prost cu comunicarea. Deși a fost consilier în cadrul instituției și a avut de la cine să învețe, înainte de a fi promovat în funcția de președinte de către premnierul Viorica Dăncilă, fie n-a înțeles nimic, fie nu este suficient de interesat să comunice aceste decizii, deși sunt de importanță majoră pentru pacienți.

Medicii ne sfătuiesc să nu intrăm în panică și să nu dăm năvală cu toții la cardiolog, dacă am folosit unul dintre cele două  mediocamente, pentru că efectele adverse semnalate au fost extrem de rare și cel mai probabil nu există motive să ne îngrijorăm.

 


Adaugati un comentariu


 

*