Cabinetele medicale din Ambulatoriu, închise de Ziua Mondială a Sănătății
Serviciile medicale din ambulatoriile de specialitate sunt suspendate luni, 7 aprilie, când salariații din sistemul public de sănătate au zi liberă.
Luni, 7 aprilie 2025, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, personalul medical din sistemul public de sănătate vor beneficia de o zi liberă, conform Contractului Colectiv de Muncă negociat la nivel de sector, între reprezentanții guvernului și sindicatele din sănătate. Conform articolului 130, alineatul 4, din acest contract, „salariații au dreptul la o zi lucrătoare liberă plătită în ziua de 7 aprilie – Ziua Mondială a Sănătății”, așa că pacienții care aveau de gând să meargă la medic în această zi, trebuie să-și amâne vizita cel puțin până marți, când activitatea va fi reluată și lucrurile vor reveni la normal.
Chiar dacă prevederea din CCM se referă doar la „angajați”, nu și la medicii de familie sau la cei care au contracte de colaborare cu diverse clinici, multe spitale au anunțat că majoritatea personalului va li liber, luni, de Ziua Mondială a Sănătății.
Astfel, pe 7 aprilie, la Spitalul Județean de Urgență Buzău „toate cabinele de specialitate din cadrul Ambulatoriului Spitalului Județean vor fi închise luni, 7 aprilie, de Ziua Mondială a Sănătății. Pacienții știu, iar medicii nu au făcut programări pentru 7 aprilie”, a confirmat Adriana Bunilă, purtător de cuvânt SJU Buzău.
Și la Râmnicu Sărat „cabinetele medicale din cadrul Ambulatoriului de specialitate (Ambulatoriul itegrat și Dispensar TBC), precum și laboratoareled e nalize Medicale, Radiologie și Anatomie Patologică vor fi închise, activitatea reluându-se a doua zi”, a anunțat Spitalul Municipal Rm. Sărat.
Totuși, continuitatea activității medicale la nivelul spitalelor va fi asigurată prin serviciul de gardă și prin Unitatea de Primiri Urgențe.
Ziua Mondială a Sănătății 2025 are o semnificație specială, deoarece marchează 75 de ani de la înființarea Organizației Mondiale a Sănătății, o ocazie pentru a reflecta asupra progreselor realizate în domeniul sănătății globale și a obiectivelor pentru viitor.
În acest context, Filiala Buzău a Federației Sanitas a făcut public un sondaj privind „Cel mai iubit dintre medici”, subliniind că deși „nu toți medicii apar la Tv, toți au pacienți care le datorează sănătatea” și chiar dacă „nu toți medicii sunt șefi, toți au colegi care știu cât muncesc cu adevărat”.
Pe „podium”, pacienții i-au plasat pe dr. Dragoș Porumb – medic ortoped, urmat de dr. Cristina Dinu – medic recuperare medicală și de dr. Nicoleta Stoica – medic urgentist. Cu rezultate sensibil apropiate au fost aprecizați dr. Răzvan Dedu – medic chirurg, dr. Dan Comendant – medic ATI, dr. Bogdan Micu – medic infecționist, dr. Victor Ioniță – medic ATI, dr. Iulian Coliof – medic nefrolog, dr. Simona Vlad – medic ORL, dr. Alexandra Sava – medic internist, dr. Hirshi Masab Ahmed – medic chirurg, dr. Mihai Şuteu – medic oftalmolog, dr. Amalia Petrişor – medic nefrolog, dr. Alexandru Cîrlan – medic oncolog, dar și alți medici.
Rezultatele complete ale sondajului, AICI
„Concluzia studiului este: social-media nu este viața reală și aprecierile și comentariile de pe Facebook nu reflectă fidel valoarea unui om. Așa că, dargii noștri, concentrați-vă pe relațiile din viața reală!”, au transmis reprezentanții Sanitas Buzău.