Cadariu a anuntat primele rezultate ale analizelor in scandalul dezinfectantilor

Ministrul a precizat ca mai putin 5 la suta din probele recoltate pana acum din spitale si supuse testelor de sanitatie s-au dovedit neconforme. Pe de alta parte, Parchetul General a anuntat inceperea urmaririi penale in-rem.

 

Patriciu Achimas Cadariu

Patriciu Achimas Cadariu

Ministrul Sanatatii a venit astazi cu noi precizari in ceea ce priveste controalele pe care le-a dispus in spitale, dupa ce in presa au aparut informatii cu privire la faptul ca firma Hexi Pharma distribuie unitatilor sanitare substante dezinfectante cu mult diluate fata de concentratiile inscrise pe eticheta.

Acesta a precizat, in cadrul unei conferinte de presa care a avut loc dupa videoconferinta cu reprezentantii din teritoriu, ca pana la acest moment au fost colectate din spitale 3.526 de probe din substantele dezinfectante, apartinand atat producatorului incriminat, cat si altor firme producatoare. Potrivit lui Cadariu, probele respective au fost supuse testelor de sanitatie, primele analize din seria celor care urmeaza sa se efectueze pentru a li se verifica eficienta.

Ministrul sustine ca mai putin de 5 la suta din probele analizate au iesit neconforme in urma acestor teste, fiind vorba de aproximativ 150 de probe in cazul carora s-a constatat ca nu fusesera distrusi in totalitate germenii de pe instrumentarul medical si de pe mainile medicilor care folosesc substantele pentru a se dezinfecta inainte de a intra in operatie. Aceste teste sunt o practica obisnuita in fiecare spital si au fost repretate de mai multe ori de la inceputul anului, iar in cazul substantelor gasite neconforme se poate ajunge la suspendarea folosirii lor pana la finalizarea anchetei.

 

dezinfectantiIn aceasta situatie, Patriciu Achimas Cadariu a mai precizat ca din acest punct de vedere poate spune ca pacientii din spitale sunt in siguranta. Controalele, insa, vor continua dupa programul anuntat, se vor recolata noi probe care vor fi supuse si altor analize, inclusiv in laboratoare din strainatate, pentru a se stabili cu certitudine daca, intr-adevar, substantele furnizate spitalelor de Hexi Pharma sunt mai mult apa chioara decat dezinfectanti, asa dupa cum sustin jurnalistii care au publicat ancheta. Conform acestora, in urma unor analize pe care le-au comandat unui laborator autorizat s-a constatat ca unul dintre flacoanele cu dezinfectant care ajungea in spital continea o substanta activa cu 10 la suta mai diluata decat concentratia inscrisa pe eticheta, iar o alta substanta activa era diluata de trei de ori.

Tot in cursul zilei de astazi, procurorii, care au deschis un dosar penal dupa ce aceste dezvaluri au fost facute publice, au anuntat si faptele sub aspectul carora se fac cercetari. Este vorba despre infractiunile de zadarnicire a prevenirii imbolnavirilor si falsificarea si substituirea de alimente sau alte produse. In cauza au fost delegati ofiţtri de politie judiciara din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane pentru efectuarea unor acte de urmarire penala, inclusiv pentru participarea la ridicarea probelor necesare in vederea realizarii unor teste specifice, in colaborare cu Corpul de Control al Ministerului Sanatatii, transmite Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

 

scandal_hexi_pharmaIn legatura cu contractele preferentiale incheiate de Institutul Oncologic Prof. Dr. Ion Chiricuta – Cluj Napoca (IOCN), unde ministrul Patriciu Achimas Cadriu a fost director inainte de a face parte din Guvern, Ministerul Sanatatii transmite, printr-un comunicat de presa remis redactiei SanatateaBuzoiana.ro, ca „in perioada 2012 – 2015 la nivelul IOCN au fost incheiate 3 acorduri cadru cu S.C. HEXI PHARMA SRL, respectiv in 2012, 2014 si 2015, prin procedura de licitatie deschisa, conform prevederilor  O.G. 34/2006.  In cadrul acordurilor cadru au fost incheiate 13 contracte subsecvente.

Suma totala a achizitiilor de dezinfectanti la nivelul IOCN de la agentul economic mai sus mentionat  este de 44.446,56 RON, reprezentand 11,36% din bugetul total alocat de Institut dezinfectantilor”.

In acelasi comunicat se mentioneaza ca in luna septembrie 2015, IOCN a fost auditat de Curtea de Conturi a Romaniei, rezultatul misiunii de audit fiind: „opinie fara rezerve”, considerat elocvent.

 

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*