Noi precizari cu privire la controlul dezinfectantelor din spitale

3 mai 2016 | 0 comentarii |

Ministerul Sanatatii a anuntat ca verificarile se desfasoara in doua etape, chiar sub coordonarea ministrului Patriciu Achimas Cadariu.

 

Patriciu Achimas-Cadariu

Patriciu Achimas-Cadariu

La scurt timp dupa ce a dispus efectuaresa unor noi serii de controale in spitalele din toata tara, Ministerul Sanatatii a venit cu noi precizari cu privire la aceste verificari. Jurnalistii care au publicat ancheta despre calitatea indoielnica a dezinfectantilor distribuiti de Hexi Pharma in spitale si-au manifestat neincrederea in eficienta acestor controale dispuse de minister, cata vbreme sunt efectuate de aceiasi oameni care nu au gasit vreo neregula pana acum.

Pentru a inlatura suspiciunile, ministerul a revenit cu un nou comunicat de presa, explicand ca astfel de speculatii, privitoare la calitatea personalului implicat, nu sunt intemeiate. Faptul ca verificarile se efectueaza in colaborare cu Parchetul General, care a deschis o ancheta penala in acest caz, autosesizandu-se in urma anchetei publicate in presa, ar trebui sa dea credibilitate concluziilor care se vor trage, sustin oficialii MS.

Reprezentantii ministerului mentioneaza ca noua serie de verificari se va realiza in doua etape, iar toate actiunile si procedurile efectuate in teren sunt monitorizate la nivel local de reprezentantii Directiilor de Sanatate Publica, in timp ce monitorizarea la nivel central este asigurata de insusi ministrul Sanatatii, impreuna cu Corpul sau de Control si Inspectia Sanitara de Stat.

 

laborator-analize

Prima etapa, care se desfasoara in regim de urgenta, consta in autocontrolul tuturor unitatilor sanitare, insotit de recoltarea de probe suplimentare de catre specialistii DSP-urilor, probe ce vor fi analizate in laboratoarele proprii.

Tot in cadrul acestei prime etape, serviciile de control in sanatate publica vor colecta si mostre sigilate din dezinfectantele incriminate ca ar contine o cantitate cu mult diluata de substante active, mostre care vor fi, de asemenea, supuse analizelor.

Acestea vor fi analizate la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie si Petrochimie din Bucuresti, despre care MS precizeaza, insa, ca nu este autorizat sa faca toate tipurile de teste, o astfel de categorie de analize fiind testele de eficienta.

In cadrul celei de-a doua etape, inspectorii de la DSP-uri vor efectua controale impreuna cu cei de la Inspectia Sanitara de Stat, recoltand noi esantioane din substantele incriminate care, de aceasta data vor fi trimise pentru analize catre laboratoare din strainatate.

Comunicarea dintre ministru si inspectorii din teren se realizeaza prin videoconferinte in cadrul carora se raporteaza permanent numarul probelor recoltate si trimise la analize, precum si rezultatele testelor.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*