Specialistii straini vin azi in Romania in incercarea de a identifica sursa infectiilor din Arges

18 februarie 2016 | 0 comentarii |

Autoritatile au apelat la sprijinul Centrului European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor, dupa ce toate analizele efectuate nu au oferit niciun indiciu in privinta originii bacteriei care a trimis zeci de copii in spital.

 

Patriciu Achimas-CadariuAstazi incepe o noua etapa a eforturilor depuse pentru identificarea cauzei care a provocat valul de infectii izbucnit in judetul Arges, infectii care au provocat decesul a 3 copii si complicatii grave in cazul altor cativa. Pentru ca, timp de mai bine de doua saptamani, analizele efectuate nu au putut releva niciun indiciu in descoperirea sursei de imbolnavire, autoritatile au cerut sprijinul specialistilor din cadrul Centrului European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor.

Ministrul Patriciu Achimas Cadariu a precizat ca este vorba despre o agentie europeana care reuneste specialisti din toate tarile, iar experienta acestora ar putea ajuta la identificarea sursei infectiei. „Nu este o chestiune iesita din comun sa facem apel in acest moment la acesti specialisti, am facut-o exact in momentul in care se impunea. Nu am sarit in apa nici prea repede, nici nu am amanat. Am facut-o exact la finalul anchetei noastre, cand am constatat aceasta situatie”, a spus ministrul, precizand ca expertii sunt asteptati sa soseasca in cursul zilei de azi si vor colabora cu specialistii romani, in desfasurarea cercetarilor.

 

laborator-analizeMinistrul Cadariu a mai afirmat ca nu se cunoaste cu exactitate nici agentul etiologic ce a dus la aparitia infectiilor, specialistii doar banuind despre ce ar putea fi vorba, fara a avea insa o confirmare certa in urma anlizelor. „In acest moment tratam consecinte, tratam complicatii ale unei boli ale carei cauze le banuim, dar nu le-am putut dovedi prin anchetele epidemiologice, prin investigatii, in tentativa de stabili un diagnostic etiologic, deci a cauzei care a produs imbolnavirea. S-au parcurs toate etapele standard ale unei astfel de anchete dar, iata, nu avem agentul etiologic, il banuim doar, deoarece stim ca aceasta boala este consecinta agentului care a fost prezentat”. Timpul este principalul adversar al specialistilor care incearca identificarea agentului etiologic si a sursei acestuia, pentru ca probabilitatea de reusita scade direct proportional cu numarul zilelor scurse de la izbucnirea infectiilor. „Cu cat ne indepartam de un astfel de eveniment, probabilitatea de a pune in evidenta agentul patogen scade. Regula spune ca astfel de situatii trebuie raportate in decurs de 24 de ore. Sunt revoltat fiindca luam totul lejer, in sensul in care nu raportam si asta probabil se intampla in diferite situatii, zicand ca nu o sa se intample nimic. Asta este probabil logica sau ma gandesc ca este genul de logica lasa-ma sa te las, nu se va intampla nimic. Si uite ca se intampla si se pot intampla drame ca aceasta. Asta dovedeste ca modul acesta este absolut incalificabil”, a mai declarat ministrul.

 

Dr. Alexandru Rafila

Dr. Alexandru Rafila

La randul sau, medicul microbiolog Alexandru Rafila, consilier onorific al ministrului si presedintele Societatii Romane de Microbiologie, a precizat ca investigatia epidemiologica este una din putinele variante care au mai ramas la dispozitie in incercarera de a depista sursa infectiilor. „Cum investigatia epidemiologica este una dintre caile care ne-au mai ramas la dispozitie, vom merge pentru a cauta sa vedem daca reusim sa gasim in arealul imediat apropiat sursa, care poate sa fie animalul. Bovinele, in general, sunt cele care poarta sau raspandesc acest microorganism. Si investigatia microbiologica, care se va realiza prin prelevarea probelor de catre colegii nostri de la DSP Arges, va merge exact in aceste zone si incercam sa gasim sursa acestei infectii”, a explicat medicul. Dr. Alexandru Rafila a reamintit in acest context si cazul similar petrecut in Germania in urma cu 5 ani, cand o serie de infectii au fost provocate de bacteria E.coli. Nici atunci, sursa infectiei nu a fost depistata, investigatiile durand 72 de zile, la finalul carora tot nu s-a putut preciza cu exactitate provenienta bacteriei.

Intre timp, starea celor 7 copii cu sindrom hemolitic uremic internati la spitalul Marie Curie este stabila, insa 5 dintre ei necesita in continuare dializa. Totodata, la spitalul judetean  din Pitesti si la cel de pediatrie sunt internati 42 de copii cu infectii digestive, iar alti doi au fost transferati zilele acestea la Bucuresti, fiind diagnosticati cu rotavirus.

 


Adaugati un comentariu


 

*