Caravana COPAC a pornit la drum „cu dreptul”

3 septembrie 2015 | 0 comentarii |

In doar cateva ore, sute de persoane au semnat petitia prin care organizatiile de pacienti solicita alocarea a 6 la suta din PIB pentru Sanatate.

 

strangere de semnaturiLansata la finele lunii august, campania Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania prin care organizatorii isi propun sa stranga cat mai multe semnaturi de la populatie cu care spera sa convinga autoritatile sa aloce 6 la suta din PIB bugetului Sanatatii, si-a desfasurat ieri prima activitate inclusa in calendar. Campania se desfasoara sub forma unei caravane care se va deplasa in perioada urmatoare prin 5 orase mari din tara, in scopul de a fi stranse cat mai multe semnaturi, primul popas fiind facut ieri in Bucuresti.

Caravana s-a oprit ieri in fata Cercului Militar, iar in decurs de cateva ore au fost stranse peste 600 de semnaturi, organizatorii actiunii fiind placut surprinsi de impactul pozitiv pe care initiativa lor a avut-o in randul populatiei. „Cu ajutorul voluntarilor COPAC, dar si cu cel al medicilor rezidenti si studentilor la Medicina, speram sa strangem cat mai multe semnaturi pentru a determina autoritatile statului sa aloce minim 6 la suta din PIB pentru sanatate. Pana acum avem peste 600 de semnaturi, in numai cateva ore. Caravana va ajunge in perioada urmatoare la Cluj, Timisoara, Craiova si Iasi” a declarat in acest sens Radu Ganescu, presedintele COPAC. Totodata, acesta a precizat ca cei care doresc sa se alature demersului isi pot depune semnaturile si on-line, la adresa http://www.copac.ro.

 

Radu Ganescu

Radu Ganescu

Tinand cont de numarul mare de semnaturi stranse la primul popas al caravanei, organizatorii campaniei care a fost denumita „Pacient de Romania – 6% pentru Sanatate”, spera ca la final, numarul total al celor care vor semna petitia sa treaca de 10.000. La sfarsitul campaniei, va avea loc o intalnire la Palatul Parlamentului unde sunt asteptati senatorii si deputatii care vor sa sustina aceasta initiativa, precum si oficialii din Sanatate, intalnire in cadrul careia vor fi prezentate si listele cu semnaturi adunate pe parcursul acestei luni. Radu Ganescu a facut un apel si la factorii responsabili, parlamentari, reprezentanti ai administratiilor locale care sustin acest dmers, sa isi puna semnatura pe aceasta petitie, exprimandu-si totodata speranta ca acest demers ii va coaliza pe pacienti si pe profesionistii din Sanatate. Speram ca acest demers sa coalizeze cat mai multi pacienti si profesionisti din sanatate. Speram ca toata lumea a inteles ca doar uniti ne putem arata forta si putem schimba lucrurile. Fac un apel la toti parlamentarii, si in special la parlamentarii medici, sa sustina acest demers si sa semneze initiativa parlamentara pentru a obtine minim 6 la suta din PIB pentru sanatate”, a mai precizat presedintele coalitiei pacientilor.

 

pacienti salon socolaReprezentantii COPAC spun ca doar prin alocarea a 6 la suta din PIB bugetului Sanatatii se va putea permite accesul integral la medicamente compensate si terapii inovatoare pentru toti bolnavii, pentru ca pana acum sistemul sanitar romanesc doar s-a luptat sa supravietuiasca. „Demersul pe care vrem sa-l facem, desi nu este indeajuns, este un pas pentru a crea un sistem de sanatate acceptabil pentru nevoile reale ale pacientului, precum si ale medicilor nostri. Acesti 6 la suta nu sunt doar pentru pacientii inscrisi in cadrul coalitiei COPAC, sunt pentru tot segmentul de pacienti din Romania, iar aici trebuie sa ne unim cu totii fortele pentru a deveni o forta cu efect pozitiv”, se arata in comunicatul remis cu ocazia lansarii campaniei.

Campania „Pacient de Romania” este realizata in parteneriat cu Ordinul Asistentilor Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania, Federatia Sanitas, Asociatia Medicilor Rezidenti, Societatea Multidisciplinara a Medicilor Rezidenti si Federatia Asociatiilor Studentilor la Medicina.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*