Caravana de instruire SMURD, la drum prin tara

Pana la finele lunii septembrie, caravana va poposi in 20 de localitati din tara, in scopul instruirii populatiei, pentru a face fata situatiilor de urgenta.

 

caravana smurdFundatia pentru SMURD si fundatia Vodafone Romania au demarat un nou proiect privind instruirea populatiei, pentru a face fata situatiilor de urgenta si a acorda primul-ajutor in astfel de situatii. Proiectul se va desfasura sub forma unei caravane care se va deplasa prin tara, timp de mai bine de doua luni. In acest scop s-au investit 523.000 de euro, din care 400.000 de euro reprezinta contributia fundatiei Vodafone. A fost realizat astfel un centru mobil de instruire care in perioada urmatoare se va deplasa prin 20 de orase mari din tara dar si prin localitati rurale, unde se vor organiza cursuri de instruire a populatiei pentru acordarea de prim ajutor in situatii de urgenta. Centrul mobil este construit special pe structura unui TIR, are o sala de scolarizare cu o capacitate de 40 de persoane si este dotat cu toate echipamentele medicale si de prim-ajutor, dispozitive portabile, inclusiv simulatoare, ce permit instruirea eficienta a cursantilor.

Cursurile de instruire medicala se adreseaza atat populatiei, cat si profesionistilor din cadrul sistemului de urgenta si sunt sustinute de formatori specializati, angajati ai Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta.

 

caravana smurd 2Participantii vor putea urmari filme realizate de Departamentul pentru Situatii de Urgenta si Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, iar cursul va contine si o parte practica interactiva, in care vor fi prezentate masurile de prim ajutor de catre un paramedic SMURD, precum si demonstratii de stingere a incendiilor. De asemenea, cursurile oferite in fiecare localitate vor include prezentarea principalelor dezastre naturale care pot afecta Romania – cutremure, inundatii, alunecari de teren, incendii. – si modul in care populatia se poate pregati pentru a le face fata.

Caravana a pornit la drum vineri, punctul de plecare fiind Cluj-Napoca, unde a avut loc festivitatea de lansare, in cadrul careia a fost predat drapelul de lupta echipajelor care vor participa la acest program ce se va incheia pe 30 septembrie. Tot la Cluj a avut loc si prima sedinta de instruire a populatiei, centrul mobil ramananad in centrul orasului timp de cateva ore.

 

caravana smurd 3Pe site-ul fundatiei pentru SMURD va putea fi consultat calendarul caravanei, cei interesati sa participe la cursurile de instruire trebuind sa completeze tot aici un formular de inscriere.

Referindu-se la acest nou proiect, secretarul de stat Raed Arafat a declarat ca „dezastrele afecteaza toate segmentele de populatie, dar nu pe toata lumea in mod egal. UNICEF estimeaza ca in jur de 50-60 la suta dintre cei afectati de un dezastru sunt copii. Este important ca aceasta campanie sa se adreseze in principal copiilor, deoarece acestia isi pot influenta in mod pozitiv parintii prin ceea ce invata. Studiile au aratat ca un copil care a trecut printr-un astfel de program educativ este mai putin afectat in cazul in care traieste pe viu un dezastru”.

Totodata, Angela Galeta, directorul fundatiei Vodafone Romania a declarat cu ocazia lansarii caravanei ca „exista situatii limita, cand avem la dispozitie cateva secunde pentru a lua decizii. In acele momente viteza de reactie si solutiile alese pot salva vieti. Fie ca vorbim de incendii, inundatii, cutremure sau accidente, avem sanse mult mai mari sa facem fata dezastrelor daca suntem instruiti. Este motivul pentru care am ales sa ne implicam in programe care invata populatia cum sa reactioneze in situatii dificile”.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*