Cardiacii trebuie sa faca miscare in perioadele caniculare!

9 august 2017 | 0 comentarii |

Hidratarea si plimbarile lungi, dimineata pe racoare, sunt esentiale pentru sanatatea celor cu afectiuni cardiovasculare, spune medicul cardiolog Gabriel Tatu-Chitoiu.

 

Dr. Gabriel Tatu-Chitoiu

Nu mai este un secret pentru nimeni ca in perioadele caniculare, persoanele care sufera de boli cardiovasculare sunt mai sensibile. Ministerul Sanatatii si medicii de toate specialitatile, mai ales cardiologii, recomanda acestora ca in perioadele cu temperaturi ridicate sa evite deplasarile, mai ales in intervalul orar 11.00-18.00, sa se hidrateze si sa-si administreze cu constiinciozitate tratamentele. Medicul cardiolog Gabriel Tatu-Chitoiu, presedintele Societatii Romane de Cardiologie, spune insa ca este esential pentru cardiaci sa faca si miscare, de aceea le recomanda sa faca plimbari lungi, dimineata, pe  racoare.

Cei care au boli cardiovasculare trebuie sa evite deplasarile in perioada in care este canicula. Sfatul pe care il dau nu este insa sa stea in casa, ci sa faca deplasari dimineata, cand este racoare, eventual intre orele 7,00 si 9,00 sau 7,00 si 10,00”, a recomandat dr. Tatu-Chitoiu, citat de Agerpres. Medicul a dat-o exemplu chiar pe mama sa despre care spune ca la cei 89 de ani pe care ii are, iese din casa la 7,30 si face 4 km, mergand pe jos. „Au nevoie de efort fizic. Este absurd sa le spui sa nu iasa din casa. Trebuie sa se miste, pentru ca inactivitatea nu le face bine. Sa iasa dimineata, cand este racoare si sa evite, sigur, orele cand temperaturile sunt foarte mari”, subliniaza medicul cardiolog.

 

Dr. Tatu-Chitoiu a atras atentia si asupra importantei hidratarii organismului, care inseamna consumul a 2-3 litri de apa pe zi, pentru cei care transpira bundent. Important este, totodata, sa-si asigure un mediu ambiant care sa nu permita incalzirea foarte puternica a locuintei si sa asigure ventilatia acesteia, chiar sa foloseasca aerul conditionat, daca pot. „Recomandarile sunt in special pentru cei care au afectiuni cardiologice, pentru a evita suprasolicitarea termica, iar ceilalti se pot deplasa si in cursul zilei daca au nevoie, la locul de munca sau pentru diverse alte preocupari pe care le au, dar cu aceeasi recomandare de hidratare de 2-3 litri de apa pe 24 de ore, cu protejare impotriva efectelor directe ale soarelui, sa aiba o sapca sau o palarie pe cap si, daca se poate, sa poarte haine care sa le acopere tot corpul”, a mai spus medicul.

Pentru copii, medicul cardiolog atrage atentia parintilor si apartinatorilor sa fie supravegheati atent si hidratati bine, pentru ca se misca mult, transpira mai mult ca adultii si astfel elimina repede lichidele.

In ceea ce priveste medicatia, presedintele Societatii Romane de Cardiologie atrage atentia ca, in timpul caldurii excesive, multor pacienti hipertensivi le scade tensiunea si incep sa aiba ameteli. De aceea recomanda ca acesti pacienti sa-si masoare cat mai des tensiunea si, daca aceasta este foarte scazuta, sa consulte medicul curant. In cazul lor, medicul poate sa reduca dozele de medicamente recomandate pentru scaderea tensiunii si, daca se ajunge la valori foarte joase, chiar sa opreasca medicatia, in perioada caniculara.

 

 


Categorii: Actual, Lifestyle, Medici

Adaugati un comentariu


 

*