Casa de Pensii Buzău, luată cu asalt de buzoienii nemulțumiți de „marea recalculare” a Guvernului
Oameni care au munci 30-40 de ani și au contribuit la Fondul Național de Pensii, cei care au avut grupe de muncă grea, precum și persoanele cu diferite grade de handicap care au fost pensionate cu un stagiu de cotizație mai mic, s-au trezit cu pensia înjumătățită.
După luni întregi în care ministrul Muncii și șeful Casei Naționale de Pensii le-au transmis pensionarilor, pe toate canalele posibile, că marea recalculare nu-i va afecta și că statul va da, nu va lua, sediile caselor județene de pensii sunt luate cu asalt, de la începutul săptămânii, de pensionarii nemulțumiți. Nu toate deciziile au ajuns însă la pensionari, astfel că se așteaptă ca numărul celor nemulțumiți să crească în zilele următoare. Mulți pensionari sunt nemulțumiți că vor primi mai puțini bani sau că nu le-au fost luați în calcul toți anii de vechime în muncă și depun contestații.
Și la ghișeele Casei de Pensii Buzău se strâng, zilnic, zeci de pensionari care vor să conteste decizia de recalculare. Până astăzi la prânz au fost depuse 40 de astfel de sesizări. Unii au reclamat că le-a scăzut pensia, alții spuj că nu înțeleg de ce nu le-a crescut.
Revoltați, oamenii spun că dacă nu li se rezolvă situația, își vor cere drepturile în instanță.
Un buzoian, fost mecanic de locomotivă, a fost șocat când a văzut că, după peste 40 de ani de muncă, pensia i-a fost diminuată cu aproape 2.000 de lei. Acesta spune că s-a pensionat în 2008, iar după mai multe indexări a juns la o pensie de 7.333 de lei. Aceasta i-a fost însă diminuată la 5.568 de lei, după recalculare. Revoltat, a mers miercuri dimineață la Casa de Pensii pentru a cere lămuriri.
O doamnă cu handicap, a muncit 15 ani și a ieșit la pensie „la limită de vârstă”, în 2005, iar potrivit Legii în vigoare, perioada muncită i s-a considerat „stagiu complet de cotizare”. După indexările care au avut loc până acum, a ajuns la o pensie de 1.854 de lei, dar după recalculare s-a trezit că pensia i-a fost scăzută la 1.109 lei, adică „mai mică decât pensia socială, primită acum de cei care nu au muncit nicio zi”. Nu înțelege cum a fost posibil ca pensia ei, după 15 ani munciți în schimburi, chiar având probleme de handicap, poate fi mai mică decât pensia socială…
Un bărbat nemulțumit cu decizia primită de soția sa, a făcut sesizare direct la ministerul Muncii. Acesta spune că soția sa a muncit aproape 24 de ani și are o pensie de 1.380 de lei, iar după recalculare, aceasta i-a scăzut la 1.345 de lei.
Un alt bărbat a venit să ceară lămuriri despre ce s-a întâmplat cu pensia soției sale, care a lucrat în agricultură. „Avea 1.200 de lei și acum i s-a redus la 500 de lei și ceva.Care e treaba, nu știu. Să vedem dacă se mai poate face ceva sau nu. Am venit să cer aici părerea. S-a promis că se dă la orice fel de pensie, în schimb s-a luat”, concluzionează bărbatul.
Pensionarii care au lucrat în condiții grele, motiv pentru care s-au și pensionat la vârste mai mici, se consideră „sancționați” pe nedrept. „Doamna ministră i-a luat în calcul numai pe cei care au lucrat 40 de ani, adică să muncim până la 70 de ani, până murim”, se arată revoltată o pensionară care a lucrat în ture, în domeniul panificației.
Un alt pensionar care a lucrat în condiții grele de muncă, cu ani de grupa I și grupa a II-a, vrea să primească lămuriri și spune că va apela la instanță. „Am 22 de ani și 10 luni de grupa a II-a, nu mi s-a luat în calcul. Am 5 ani și 9 luni de grupa I și nu mi s-a luat în calcul. Niște nemernici, neaveniți, neciopliți, puși în niște funcții. Alții au ieșit la pensie la 40 de ani și li s-a dat în plus”, și-a spus pensionarul nemulțumirea.
Pentru a face față fluxului mare de persoane, conducerea Casei de Pensii Buzău a suplimentat numărul ghișeelor la care sunt preluate sesizările pensionarilor nemulțumiți de deciziile de recalculare, iar patru angajați specializați în stabilirea drepturilor de pensie pot sta, zilnic, de vorbă cu ei.
Pe de altă parte, reprezentanții CJP transmis pensionarilor pensionarilor „să stea linștiți”, pentru că pensiile aflate în plată nu vor scădea, chiar dacă pe deciziile primite sunt trecute sume mai mici. Însă, nici nu vor mai crește în viitor, decât după ce, cu indexările primite în anii viitori, se va ajunge la sumele aflate acum în plată.
Totuși, cei care sunt nemulțumiți de răspunsurile primite de la Casa de Pensii se pot adresa instanței în termen de 45 de zile de la data primirii deciziei de recalculare.
Potrivit purtătorului de cuvânt al CJP Buzău, Denisa Irimia, până acum, instituția a transmis către pensionari, 105.000 decizii de recalculare, iar procesul este în plină desfășurare la oficiile poștale.
Pe de altă parte, pensionarii sunt avertizați să nu transmită datele din buletin, codul numeric personal sau alte informații confidențiale prin telefon, unor persoane necunoscute, pentru că, în ultima perioadă, un nou tip de înșelăciune a luat amploare. Escrocii sună persoanele vârstnice și le transmit că au nevoie de date personale pentru deschiderea unui cont bancar, în care să fie virați banii rezultați în urma recalculării pensiilor.
Casa Națională de Pensii Publice avertizează că astfel de mesaje, venite telefonic, prin e-mail sau sms sunt o înșelătorie, iar „comunicarea angajaților caselor de pensii cu beneficiarii se realizează doar prin mijloacele oficiale, datele de contact fiind cele afișate pe site-ul instituțiilor. Pentru a evita orice consecințe nedorite, vă rugăm să nu transmiteți date confidențiale la solicitarea telefonică a unor persoane necunoscute și să utilizați exclusiv canalele oficiale de comunicare”, transmite CNPP, care menționează totodată că pensiile care vor fi mai mari în urma recalculării, vor intra în plată din septembrie, iar banii vor ajunge la beneficiari la fel ca până acum, aduși de poștaș sau pe card, potrivit opțiunii fiecărui pensionarul, transmisă Casei de Pensii de care aparține.