Castiga sanatate! Plantele medicinale si suplimentele nutritive ne mentin sanatosi si frumosi in perioada verii

30 iulie 2017 | 0 comentarii |

In vacanta vrem sa profitam din plin de soare, de apa, de natura, dar de multe ori uitam ca razele arzatoare ne pot afecta sanatatea. Specialistii ne spun cum sa ne pastram sanatatea si frumusetea.

 

Fie ca iesim in oras la cumparaturi sau la plimbare, fie ca mergem in vacanta, la munte sau la mare, alergam o tura de camping sau preferam relaxarea intr-un hotel cu multe stele este bine sa stim sa ne ferim de insolatie si de alte probleme care ne pot da peste cap sanatatea si linistea vacantei.

Pielea si capul sunt cele mai expuse zone ale corpului pe timp de vara, ne avertizeaza medicii. Si tot ei ne sfatuiesc sa ne protejam, sa ne hidratam cu cel putin doi litri de apa pe zi, sa purtam palairie, ochelari de soare, sa folosim creme si uleiuri cu factor mare de protectie si sa mancam cat mai multe legume si fructe crude.

Fie ca vorbim despre insolatie, arsuri solare sau intepaturi de insecte, este bine de stiut ca exista atat masuri de preventie cat si de interventie rapida pentru contracararea efectelor nedorite pentru sanatate si pentru linistea pe care ne-o dorim in perioada vacantei. Iar pentru a evita efectele nedorite ale soarelui arzator ne putem orienta catre remedii naturiste si suplimente nutritive care ne ajuta sa crestem rezistenta organismului si sa prevenim unele boli grave la care altfel ne-am expune fara sa stim (cancer de piele, cancer de san, hipertensiune arteriala, infarct).

 

In caz de insolatie, spre exemplu, otetul de mere poate face minuni. Un pahar de apa in care s-a amestecat o lingura de otet de mere ajuta la inlocuirea mineralelor si electrolitilor, putand fi considerat asemanator cu efectul energizantului (chiar daca gustul nu este prea placut).

Ideal este sa evitam sa stam in soare la orele pranzului, dar daca se intampla, totusi, sa ne alegem cu o insolatie, este bine sa se stie ca exista cateva decizii care trebuie luate rapid, iar daca este nevoie (apar convulsii sau alte simptome alarmante) sa apelam la un medic sau sa solicitam ambulanta. In mod obisnuit, insa, este indicat consumul de ceai de zmeura si menta, care au ca efect o racire imediata a corpului supraincalzit. Se recomanda evitarea administrarii de paracetamol, aspirina sau orice alt medicament destinat scaderii febrei”, ne explica medicul de familie Carmen Nistor, care considera ca atunci cand nu este neaprata nevoie, medicamentele trebuie evitate.

In caz de arsuri solare, iaurtul este primul la care e bine sa ne gandim. Pe cat de eficient este pentru hidratare si prevenirea lipotimiilor (lesinurilor), pe atat de eficient este pentru calmarea durerilor si prevenirea flictenelor (basicilor) in cazul arsurilor solare. La fel de eficiente sunt ceaiul de galbenele, uleiul de masline, si uleiurile esentiale de lavanda, musetel sau coriandru. Iar in cazul intepaturilor de insecte, sucul de ceapa, de usturoi sau lamaie calmeaza mancarimea si reduce inflamatia.

 

Dr. Carmen Nistor

Pentru a contracara efectele insolatiei, medicul recomanda consumul de alimente bogate in potasiu si magneziu, precum nuci, banane, cereale integrale, legume cu frunze si mirodenii. Dr. Nistor ne spune ca magneziul este „al patrulea dintre cele mai abundente minerale din organism si este esential pentru sanatate, fiind necesar pentru mai mult de 300 de reactii biochimice din corpul uman. Acesta ajuta la functionarea normala a muschilor si a nervilor, pastreaza constant ritmul cardiac, sustine sistemul imunitar si rezistenta oaselor, ajuta la reglarea nivelului de zahar in sange si la mentinerea tensiunii arteriale in limite normale. Magneziul este, de asemenea, implicat in metabolismul energetic si in sinteza proteinelor”, mentionand ca in ultima perioada exista un interes stiintific ridicat pentru rolul magneziului in prevenirea si tratamentul diabetului, hipertensiunii si bolilor cardiovasculare.

Dr. Carmen Nistor recomanda, de asemenea, consumul de alimente care contin calciu (lapte, iaurt, branza, urda, ou proaspat), pentru ca soarele ajuta la fixarea calciului in oase. „De asemenea, fructele si legumele contin enzime ce ajuta la fixarea calciului in oase. In schimb, ciocolata, cacaua, cafeaua si bauturile acidulate sau cu cofeina impiedica absorbtia calciului in organism si sunt periculoase, in special pentru copii”, ne explica medicul.

 

Asigurarea necesarului de calciu necesar organismului se poate realiza insa, mai ales in cazul celor care nu consuma prea multe produse lactate, prin administrarea de suplimente nutritive care contin calciu.

Carmen Caloian, asistent farmacie al magazinului de produse naturiste Bio Family Shop din centrul municipiului Buzau, ne explica: „Daca nu asiguri o doza zilnica de calciu, organismul va fura acest mineral din oase, asa ca odata cu inaintarea in varsta acestea vor deveni tot mai fragile, iar fracturile vor fi tot mai greu de vindecat. Este recomandata administrarea calciului in combinatie cu magneziul, pentru astfel, pe langa beneficiile pe care le confera structurii osoase, aduce multiple beneficii danturii si masei musculare si, totodata, ne ajuta sa evitam constipatia. Inainte de a alege un astfel de supliment este indicat sa te sfatuiesti cu medicul curant, un specialist in nutritie sau cu un farmacist si neaprat trebuie sa citesti eticheta cu atentie. Ideal este ca produsul sa contina 60% calciu si 40% magneziu, iar administrarea sa se faca impreuna cu un pahar plin cu apa. Daca s-au luat multivitamine sau alte suplimente nutritive inainte, este necesara o pauza de cel putin doua ore, deoarece calciul poate impiedica absorbtia altor nutrienti si le poate diminua efectul”, ne dezvaluie Carmen Caloian.

 

Asa cum am amintit anterior, in sezonul cald suntem predispusi la deshidratare, la afectarea structurii pielii atat prin aportul insuficient de apa, cat si prin expunerea exagerata la soare, iar sistemul nostru nervos are, de asemenea, nevoie de sustinere pentru a functiona optim in zilele lungi si toride.

Specialistii ne recomanda, in primul rand, o dieta echilibrata, pe care o putem ajuta prin administrarea zilnica a multivitaminelor, astfel incat organismul sa aiba asigurat necesarul de nutrienti.

In primul rand avem nevoie de vitamine si minerale care ne ofera protectie impotriva unor afectiuni grave precum cancerul de san, de colon sau bolile de inima. De regula, aceste suplimente trebuie sa contina vitaminele A, C, D, E, K si minerale precum potasiu, zinc si iod. Un mic truc pe care e bine sa-l stim atunci cand luam multivitamine este sa impartim cantitatea recomandata in doua, astfel incat sa luam dimineata jumatate, iar cealalta jumatate seara. In acest fel, organismul absoarbe mai usor nutrientii”, detaliaza Carmen Caloian, asistent farmacie in cadrul magazinului cu produse naturiste Bio Family Shop, situat pe aleea Trandafirilor.

 

Carmen Caloian

Nu mai este un secret pentru nimeni ca organismul are nevoie si de acizi grasi Omega 3, care impiedica degradarea creierului. Carmen Caloian ne reaminteste ca in mare parte, creierul nostru este alcatuit din grasime, in special din acid docosahexaenoic (DHA) unul dintre cei mai importanti acizi grasi polinesaturati de tip omega-3. „Acesta are un rol protector asupra creierului, prevenind degradarea memoriei si aparitia depresiei. Deoarece uleiul de peste este bogat in acizi grasi omega-3 (in special DHA), se recomanda administrarea zilnica a 1.000 miligrame.Si in acest caz ne putem folosi de un mic truc: atunci cand alegem un supliment cu omega-3 este bine ca acesta sa contina 600 miligrame acid docosahexaenoic (DHA), iar cel mai bun moment pentru a administra acest supliment este dimineata. Totodata este bine ca aceste casule sa fie pastrate la frigider”, ne sfatuieste specialistul Bio Family.

 

Acidul hialuronic este o proteina prezenta in toate tesuturile organismului, cunoscuta ca hidratantul biologic al pielii. „Concentratia lui scade insa, in mod natural, odata cu inaintarea in varsta. Prin administrarea de suplimente si creme care contin aceasta proteina organismul va fi ajutat sa sintetizeze colagenul, la regenerarea tesuturillor, mentinerea supletii, tonusului si elasticitatii pielii si a cartilajelor. Totodata, intarzie aparitia ridurilor si imbatranirea prematura a pielii, tenul capata un aspect tanar, luminos si sanatos, ranile se cicatrizeaza rapid. De asemenea, creste secretia de lichid sinovial, mareste mobilitatea articulatiilor si contribuie la imbunatatirea vederii”, sintetizeaza Carmen Caloian beneficiile administrarii acestei proteine.

Un alt produs pe care Carmen Caloian il recomanda pentru perioada verii este Seleniul organic. Acesta este un oligoelement necesar organismului pentru combaterea oboselii si a surmenajului, reduce stresul oxidativ si incetineste procesul de imbatranire. Are efect remineralizant, vitaminizant, antioxidant, roborant, trofic al celulelor nervoase, este antiastenic, antianemic, hepatoprotector, stimuleaza fertilitatea la barbati, incetineste procesul de imbatranire si stimuleaza functia imunitara.

 

Laptisorul de matca, acest produs al harnicelor albine este unul dintre cele mai valoroase produse apicole. Despre el se spune ca face minuni pe timpul verii si nu numai. „Acidul 10-HDA (acid 10-hidro-2-decenoic) substanta activa prezenta exclusiv in laptisorul de matca pur, are efect antibacterian, antiviral, antifungic si contribuie la buna functionare a sistemului imunitar. Este singura sursa naturala de Acetilcolina, care faciliteaza transmiterea influxului nervos intre neuroni. Contine polifenoli care au efect antioxidant si contribuie la eliminarea radicalilor liberi si este sursa de vitamine din complexul B, indispensabile pentru buna functionare a organismului (B1, B2, B3, B6) in special vitamina B5 (acid pantothenic), supranumita vitamina antistres”. Contine toata gama de aminoacizi esentiali (in special prolina si lisina) pe care organismul nu ii poate sintetiza, desi sunt necesari intr-o alimentatie zilnica echilibrata”, ne descrie Carmen Caloian acest produs natural minune de care ar trebui sa profitam cu totii.

Despre laptisorul de matca se stie ca este un excelent tonic in perioadele de epuizare fizica si psihica (stres, examen, competitii) si in perioadele de convalescenta, menopauza sau tulburari de menstruatie, intarzie procesul imbatranirii, contribuie la mentinerea valorilor normale a tensiunii arteriale si a colesterolului din sange, ajuta la projarea ficatului, este remineralizant pentru unghii si par.

 


Adaugati un comentariu


 

*