Cea mai moderna platforma de imagistica in cardiologie, lansata la Targu Mures

Evenimentul are loc in cadrul celei de-a 17-a editii a Conferintei Nationale de Cardiologie, cu participare internationala – CardioNET.

 

In aceasta perioada are loc, la Targu Mures, un eveniment stiintific de traditie in domeniul cardiologiei, organizat de Universitatea de Medicina si Farmacie Targu Mures, Societatea Romana de Cardiologie si Societatea Maghiara de Cardiologie, in colaborare cu Centrul Medical CardioMed, Comisia de Sanatate a Camerei Depitatilor, Casa Nationala de Asigurari de Sanatatesi spitalul Clinic Judetean de Urgenta targu Mures.

Conferinta Nationala de Cardiologie – CardioNET, eveniment ajuns la cea de 17-a editie, a reunit la Targu Mures  sute de specialisti din tara si din strainatate. Dr. Imre Benedek, presedintele manifestarii stiintifice, spune ca a fost creat deja un band al acetui eveniment, iar in cei 17 ani s-a ajuns la un nivel extrem de ridicat in tratarea bolnavilor cu afectiuni cardiovasculare.

Ca in fiecare an, nume de rezonanta ale cardiologiei din Romania si din strainatate prezinta, in cadrul conferintei, ultimele noutati si studii in domeniu, dar anul acesta, organizatorii vorbesc si despre un eveniment special. Acesta este programat vineri, la Centrul CardioMed din Targu Mures si consta in lansarea unei platforme de imagistica unica in Romania.

 

Platforma CardioImage a fost realizata in urma implementarii unui proiect de infrastructura de cercetare in valoare de doua milioane de euro, cofinantat din fonduri europene si fonduri guvernamentale, din care s-au achizitionat echipamente de inalta performanta destinate investigarii pacientilor cu probleme cardiace.

Concret, este vorba de un aparat RMN cu aplicatii cardiace si un Computer Tomograf ultramodern, carora li se adauga un laborator de prelucrari computerizate.

Despre platforma care va fi lansata oficial maine, medicul Theodora Benedek, din cadrul centrului CardioMed, a declarat ca „este rezultatul preocuparilor noastre timp de multi ani, atat in domeniul abordarilor interdisciplinare in patologia cardiaca, dar si in domeniul imagisticii, cu o focalizare asupra imagisticii medicale. Aceasta platforma imagistica este rezultatul unui proiect pe care noi l-am propus de mai multe ori in decursul anilor, pentru a aplica cu el, iar cand am reusit in sfarsit sa aplicam, la o competitie publica, s-a clasat pe primul loc pe tara la infrastructuri private de cercetare”.

 

Dr. Benedek a mai explicat ca toate datele imagistice obtinute  de la un pacient pot fi procesate prin tehnici ultramoderne, care permit generarea de modele personalizate de tratament.

Aceste simulari computationale in laborator sunt posibile datorita colaborarilor pe care le-am dezvoltat cu centre foarte puternice in domeniu. Cel mai important este aplicabilitatea ei pentru bolnavul cardiovascular, pentru cercetarea cardiovasculara, pentru ca este dotata cu soft-uri de ultima generatie, ceea ce o face sa fie unica in Romania, nivelul de dotare cu softuri de procesare”, a mai precizat dr. Theodora Benedek.

Lucrarile conferintei se desfasoara in amfiteatrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures si sunt focusate pe progresele din domeniul imagisticii cardiace, electrofiziologiei, sindroamelor coronariene acute si noilor ghiduri europene in diagnosticul si tratamentul bolilor cardiovasculare. Abordarea interdisciplinara a afectiunilor din patologii conexe cardiologiei, ca si un workshop destinat medicinii computationale si transferului tehnologic, care se va desfasura in parteneriat cu Universitatea Petru Maior constituie puncte principale de interes pentru participanti.

(Sursa foto: CardioNET, Facebook)

 


Adaugati un comentariu


 

*