Cel mai mare chist renal din lume, operat cu succes

20 septembrie 2019 | 0 comentarii |

Operația a avut loc la spitalul Parirenyatwa, din capitala republicii Zimbabwe, iar pacientul a fost o femeie de 48 de ani.

 

Spitalul Parirenyatwa

Un nou record medical a fost consemnat de o echipă de chirurgi din capitala Harare, a republicii Zimbabwe, care eu reușit să extirpe cel mai mare chist renal cunoscut în lumea medicală. Până la acest moment, recordul era deținut de un chist în greutate de 11,5 kilograme, însă formațiunea extirpată de medicii spitalului Parirenyatwa depășește cu aproape un kilogram vechiul record.

Chistul fusese diagnosticat în cazul unei paciente de 48 de ani, iar în urma intervenției chirurgicale încununate de succes, medicii au constatat că acesta cântărea nu mai puțin de 12,3 kilograme, fiind un caz unic în literatura medicală. Anunțul a fost făcut de directorul spitalului, Jacob Maunganidze, care a precizat că operația a durat circa trei ore și a fost una complicată și periculoasă pentru viața pacientei, din cauză că aceasta a pierdut mult sânge.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă, susținute zilele trecute, managerul spitalului  nedorind totuși să precizeze data exactă la care a avut loc intervenția. „Chirurgia a doborât un record, în baza publicaţiilor şi revistelor internaţionale de specialitate. Spitalul Parirenyatwa este mândru de cele întâmplate. În mod normal nu invităm mass-media la orice operaţie a noastră, dar aceasta a fost una extraordinară” a declarat acesta, citat de EFE.

 

Dr. Shingirai Meki și pacienta sa

Echipa medicală care a consemnat acest nou record a fost condusă de medicul Shingirai Meki, iar costul operației care s-a ridicat la doar 2.000 de dolari, în condițiile în care, în alte clinici de prestigiu de pe continentul african, nu ar fi coborât sub 11.000 de dolari.

De altfel, acesta a fost și motivul pentru care pacienta, Milka Gwatiringa, a ales să se opereze la spitalul din Harare, inițial orientându-se spre un centru medical de prestigiu din Africa de Sud, unde calitatea serviciilor era la standarde mai înalte. Nu și-a putut însă permite costurile foarte mari, și astfel a ajuns să se opereze la spitalul Parirenyatwa.

Chistul gigant fusese diagnosticat în urmă cu 11 ani,  având o lungime de 33 de centimetri și o lățime de 30 de centimetri, fiind un caz unic și prin prisma dimensiunilor neobișnuit de mari.

În 2014, la un alt spital din Harare, o echipă de 50 de medici a realizat prima separare a două siameze unite în partea de jos a pieptului, în dreptul abdomenului, care împărţeau un singur ficat.

 

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*