Cel mai modern laborator integrat din țară, funcțional de anul viitor

25 noiembrie 2019 | 0 comentarii |

Acesta va fi înființat la Oradea, în cadrul unui proiect transfrontalier finanțat din fonduri europene.

 

Proiectul despre care  Sanatateabuzoiana.ro scria la începutul anului trecut se va materializa în vara anului 2020, când ar urma să fie dat în folosință primul laborator de analize complet robotizat din sistemul public de sănătate. Acesta va funcționa la Spitalul Clinic Judeţean de Urgență (SCJU) din Oradea, urmând a deservi atât această unitate medicală, cât și Spitalul Municipal Oradea, precum și celelalte unități sanitare de stat din oraș care vor solicita acest lucru.

Inițiativa înființării acestui laborator s-a născut la începutul anului 2018, când conducerea SCJU Oradea a depus în acest sens un proiect, în vederea obținerii unei finanțări europene prin programul de cooperare transfrontalieră România- Ungaria. Modelul laboratorului de analize integrat a fost inspirat din exemplele altor țări europene precum Olanda și Marea Britanie, unde astfel de laboratoare nu mai constituie de mult o noutate.

 

Dr. Gheorghe Carp

Proiectul a fost aprobat pentru finanțare, iar la finele săptămânii trecute s-a semnat și contractul în acest sens, așa că înființarea noului laborator a devenit o certitudine.

Managerul SCJU Oradea, dr. Gheorghe Carp a declarat cu această ocazie că prin acest proiect „se va realiza o linie automatizată pentru laboratorul spitalului, cu un sistem de transport rapid al probelor între secţii şi laborator şi implementarea de soluţii informatice care să permită furnizarea cât mai rapidă a rezultatelor analizelor de laborator”.

Timpul necesar efectuării analizelor se va scurta considerabil, personalul va fi degrevat de unele activități și va scădea astfel și riscul unor erori umane. Nu în ultimul rând, costurile necesare efectuării analizelor vor scădea cu aproximativ 30% odată cu darea în folosință a noului laborator integrat.

 

SCJU Oradea

Acesta va funcționa într-o clădire a cărei construcție deja a fost demarată, fiind amplasată deasupra secției UPU a spitalului, iar în cursul lunii viitoare se va organiza și licitația pentru atribuirea lucrărilor. Managerul SCJU Oradea estimează că noul laborator va deveni operațional în vara anului viitor, când va avea loc și inaugurarea oficială.

Valoarea întregului proiect este de trei milioane de euro cu TVA, dinte care două milioane de euro sunt alocați înființării acestui laborator. De asemenea, SCJU Oradea va contribui cu 40.000 de euro, reprezentând 2% din valoarea lucrării. Diferența de un milion de euro va fi alocată partenerilor ungari, adică spitalul Grof Tisza Istvan din Berettyoujfalu şi municipiul Hajduboszormen.


Adaugati un comentariu


 

*