Cum a fost salvat de la desfiintare primul spital romanesc construit dupa razboi

Recent, unitatea medicala a beneficiat de cea mai importanta investitie din istoria sa, dupa ce in urma cu 5 ani era in pragul falimentului.

 

spital comanestiSpitalul Orasenesc din Comanesti constituie un exemplu de succes in sistemul public de sanatate din Romania, unitatea medicala reusind sa se reabiliteze in mod specatculos dupa ce in urma cu 5 ani fusese pusa pe lista spitalelor ce ar fi urmat sa fie inchise. Nu a contat ca spitalul deservea aproximativ 80.000 de pacienti de pe Valea Trotusului, la fel cum nu a contat nici importanta sa istorica. Autoritatile de la acea vreme erau decise sa ii puna lacatul pe usa pentru ca devenise nerentabil. Nu s-a intamplat insa acest lucru, datorita mobilizarii comunitatii locale si sprijinului acordat de cateva personalitati ale lumii medicale al caror debut in cariera este legat de spitalul de la Comanesti.

Vorbim despre primul spital construit in Romania dupa Al Doilea Razboi Mondial, avand la baza un proiect nemtesc, realizat in baza despagubirilor pe care Germania trebuia sa le acorde Romania la finalul razboiului. De-a lungul existentei sale, spitalul nu a cunoscut nicio investitie majora, singurele lucrari efectuate aici fiind cele de intretinere si reparare a interiorului si exteriorului.

 

comanesti

Sursa: desteptarea.ro

In anul 2011, intre cele 180 de unitati medicale propuse pentru comasare sau desfiintare se afla si spitalul din Comanesti, fapt ce a starnit nemultumirea locuitorilor din zona si a autoritatilor locale.

Spitalului i-a fost sistata finantarea de catre CNAS si, implicit, plata salariilor, iar personalul medical de aici a fost sfatuit sa se transfere la alte unitati spitalicesti. Despre acele vremuri, primarul Viorel Miron isi reaminteste ca „nici medicii si nici asistentii medicali nu doreau sa plece si au spus ca raman alaturi de autoritatile locale si de oamenii de pe Valea Trotusului. Si nu sunt putini – peste 80.000 de persoane. Am decis sa sustinem financiar aceasta unitate de la bugetul local si din sponsorizari. Am dovedit vointa si determinare, dar nu ne-am oprit aici, ci am cautat solutii si am gasit sprijin la Agentia de Dezvoltare Nord-Est. Impreuna cu specialisti ai acesteia, cu arhitectii din judet, dar si beneficiind de sfaturile unor renumite personalitati ale medicinei romanesti care s-au nascut in zona ori si-au inceput activitatea aici, in frunte cu prof. univ. dr. Ioan Lascar si academicianul Leon Danaila, am conceput si pus in aplicare un proiect ce a devenit eligibil pentru alocarea de fonduri europene”.

 

ambulatoriu comanesti

Sursa: desteptarea.ro

Astfel, lucrurile au inceput sa intre pe fagasul normal, iar in urma cu mai bine de un an a fost demarata prima investitie majora din istoria spitalului, vizand reabilitarea, modernizarea si dotarea cu aparatura performanta a Ambulatoriului.  Valoarea totala a proiectului investitional, fara TVA, este de 21.573.264,53 de lei, din care 16.168.677 de lei reprezinta finantare nerambursabila si 5.404.587,53 de lei – cofinantarea de la bugetul local.

Noul Ambulatoriu a fost inaugurat zilele trecute, in prezenta medicului Ioan Lascar, cel al carui nume il si poarta spitalul din Comanesti, precum si a renumitului academicin Leon Danaila, care si-au inceput aici cariera. „In orasul meu natal am gasit oameni ambitiosi, dispusi la eforturi care sa compenseze iresponsabilitatea unor decizii pripite, dar mai ales avand vointa nu doar de a mentine pe linia de plutire o unitate medicala, ci de a construi mai bine, la nivelul cerintelor actuale, de a o conduce la performanta. Sunt mandru de ceea ce au facut conorasenii mei, cei care m-au si facut sa nu raman impasibil la eforturilor lor responsabile. Sunt foarte fericit ca, intr-o vreme cand se vorbeste doar de probleme, uneori supradimensionate artificial, prin aceasta investitie se dovedeste faptul ca in Romania se poate face medicina la nivel de performanta chiar si in localitati mai mici, ca medicii au si in Romania teren de activitate pentru performanta”, a declarat cu aceasta ocazie dr. Ioan Lascar.

 

ambulatoriu

Sursa: desteptarea.ro

Acesta a mai precizat ca Blocul Operator al spitalului din Comanesti este realizat dupa un concept cu totul revolutionar in domeniu, ce permite circuite distincte pentru accesul materialelor sterile, al celor biologice, deseurilor ce rezulta in urma operatiilor, concept pe care l-a mai intalnit doar la un renumit spital din New York.

La randul sau, academicianul Leon Danaila, cel care si-a inceput la Comanesti cariera medicala, a spus ca este „convins ca la Comanesti, precum si in alte unitati medicale din Romania, acum se poate face cu adevarat medicina. In general, medicii romani care pleaca sa lucreze in strainatate nu au acces decat pana la o anumita treapta de dezvoltare in cariera. Medicii locului nu accepta, in general, ca strainii sa le fie superiori, stanjenind accesul romanilor la performanta. Cei ce au parasit Romania sunt dirijati, in general, catre medicina de familie ori ca medici de mana a doua in unitati medicale. In Romania, asa cum am facut si eu in anii tineretii, se poate face si performanta, chiar cercetare de nivel mondial. Asa se si explica succesul medicinei romanesti in lume. Prin asemenea investitii, cum este cea de la Comanesti – absolut incredibila dotarea spitalului de aici – tinerii medici romani, desi poate mai prost platiti decat in strainatate, pot accede mai usor la perfomanta profesionala. Si nu este putin lucru pentru cei ce au depus juramantul medical”.

 Comentarii (1)

  1. Fericit spune:

    Felicitari ptr realizari, felicitari dlui primar, dlor prefesori ptr demersurile si implicarea lor. felicitari!!! Deci, se poate.

Adaugati un comentariu


 

*