Centru de Excelență pentru diabet la Spitalul Malaxa și secţie specială pentru copii diabetici la Spitalul Gomoiu

15 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

Directorul medical al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București, Turkes Ablachim, a anunțat înființarea acestor obiective medicale, cu prilejul Zilei Mondiale a Diabetului.

 

Un Centru de Excelență pentru tratarea diabetului va fi deschis în cadrul Spitalului Clinic „Nicolae Malaxadin Capitală, peste un an, cu sprijinul Primăriei Capitalei, a anunțat, ieri, dr. Turkes Ablachim, directorul medical al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), la conferința-dezbatere organizată de Federația Asociațiilor Diabeticilor din România în contextul Zilei Mondiale a Diabetului 2017. „Va fi un centru ambulatoriu în care pacienţii diabetici vor putea realiza toate consulturile de specialitate”, a explicat directorul medical al ASSMB, menționând că Centrul de Excelenţă pentru tratarea diabetului va include și cabinete de cardiologie, nefrologie, neurologie, nutriţie, psihologie, precum si un laborator complex de explorări funcţionale.

In cadrul centrului, ASSMB va realiza și primul cabinet de podiatrie din București, pentru îngrijirea piciorului diabetic și tot aici se va efectua screening-ul și diagnosticul diabetului gestațional.

Clădirea în care va fi deschis Centrul de Excelenţă pentru tratarea diabetului va fi amenajată şi dotată din fondurile Primăriei Capitalei, iar serviciile medicale vor fi decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

 

O atenție specială se va acorda compartimentului dedicat copiilor cu diabet, în care se vor implementa tehnici moderne de monitorizare a glicemiei și de tratament. „Totul a fost gândit astfel încât pacientul diabetic să se prezinte în centru şi să poată face toate consultațiile și investigaţiile necesare în sistem ambulatoriu, fără ca viaţa sa activă, profesională, să aibă de suferit”, a subliniat dr. Turkes Ablachim, în cadrul dezbaterii, în cadrul căreia au fost aduse în prim-plan implicațiile diabetului la femei și problemele cu care se confruntă copiii și tinerii cu diabet de tip 1 din Romania.

Una dintre temele principale ale manifestării fiind „Femeia – în contextul Diabetului Zaharat…Povești de Viață, invitații au discutat despre problematica diabetului la populația feminină, factorii de risc specifici, sarcina și diabetul. Astfel, în ceea ce privește viitoarele mămici, directorul medical al ASSMB a menționat că s-a preluat și dezvoltat, în maternitățile primăriei Capitalei, conceptul de școală a părinților, în care viitoarele mămici învață „cum să își alimenteze copiii, dar și cum să și-i vaccineze și cum să evite să facă diabet prin menținerea unor reguli de alimentație și a greutății”. În România, jumătate dintre cele aproape 2 milioane de persoane cu diabet sunt femei.

 

Creșterea alarmantă a cazurilor de diabet în rândul copiilor a condus la necesitatea creării unei structuri medicale cu paturi special destinată acestora. Astfel, Primăria Capitalei, prin ASSMB, a propus înființarea unui compartiment de diabet la noul Spital de pediatrie „Victor Gomoiu”. Aici, copiii nou diagnosticați cu diabet zaharat și cu complicații ale acestei afecțiuni vor putea fi spitalizați pentru a primi îngrijirea necesară. „Împreună cu doamna profesor Doina Pleșca (managerul Spitalului Gomoiu) intenționăm să introducem în structura organizatorică a noului Spital «Gomoiu» un compartiment de diabet dedicat copiilor cu diabet zaharat nou diagnosticat și cu complicații ale diabetului care necesită spitalizare”, a menționat reprezentantul ASSMB.

În prezent, în țara noastră, copiii cu diabet nu beneficiază în mod gratuit de un sistem de monitorizare continuă a glicemiei prin senzori. Din acest motiv, copiii ale căror familii nu-și permit să achiziționeze acest sistem sunt nevoiți să se înțepe de mai multe ori pe zi pentru a-și măsura nivelului glicemiei din sânge. La dezbatere au fost făcute și demonstrații despre cum funcționează un sistem de monitorizare continuă a glicemiei prin senzori și cât de util este un astfel de sistem pentru copii.

   Lipsa unui program gratuit pentru monitorizarea continuă a glicemiei la copiii cu diabet zaharat și insuficiența testelor glicemice compensate pentru mulți dintre adulți sunt câteva dintre problemele întâmpinate de persoanele cu diabet din țara noastră. „În România, persoanele cu diabet se confruntă cu diferite probleme ce le afectează atât îngrijirea, cât și calitatea vieții. În fiecare an, de 14 noiembrie, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, și nu numai, încercăm să aducem în atenția autorităților și a opiniei publice provocările întâlnite de persoanele care suferă de diabet zaharat. Este important că la evenimentul din acest an, alături de persoanele cu diabet au venit autorități, decidenți, medici și personal medical, precum și mass-media. Persoanele cu diabet trebuie să aibă o voce comună, o voce care să se facă auzită mai ales în vederea identificării și găsirii de soluții împreună cu autoritățile competente, asupra problemelor cu care se confruntă”, a declarat Maria Mesaroș, președintele Federației Asociațiilor Diabeticilor din România.

În opinia directorului medical al ASSMB, educația privind sănătatea ar trebui să înceapă din copilărie. De aceea, începând din acest an școlar, în școlile și grădinițele din București se desfășoară „cursuri de instruire a medicilor școlari, pentru ca aceștia să poată oferi informații utile copiilor despre o alimentație sănătoasă, despre importanța activității fizice și despre menținerea greutății normale, a adăgat dr. Ablachim.

 

Prezent la evenimentul organizat cu prilejul Zilei Mondiale a Diabetului, deputatul buzoian Sebastian Radu, membru al Comisiei de Sanatate, a precizat ca a fost „o foarte bună oportunitate de a conștientiza că incidența diabetului este una din ce în ce mai mare în lume, dar și în România. Măsurile necesare pentru a vedea o scădere a cifrelor alarmante pe care le reprezintă această afecțiune trebuie să înceapă cu noi: alimentație sănătoasă, viață activă, controale medicale regulate. Toate acestea pot preveni sau măcar întârzia manifestarea a ceea ce OMS consideră o adevărată epidemie mondială- diabetul”.

Federația Internațională de Diabet estimează că 1 din 11 adulți este diagnosticat cu diabet la nivel mondial, iar 46,5% nu știu că au această afecțiune. Până în 2040, numărul celor diagnosticați cu diabet va ajunge la peste 640 de milioane de cazuri, astfel că 1 din 10 adulți va fi diagnosticat cu diabet. La fiecare 6 secunde, un pacient cu diabet pierde lupta cu boala.

La nivel european, la sfârșitul lui 2015, erau aproape 60 de milioane de diabetici, iar până în anul 2040, numărul pacienților cu această afecțiune va crește la 71,8 milioane de cazuri.

În România, aproape 2 milioane de adulți și câteva mii de copii suferă de diabet zaharat, dar numai jumătate dintre ei beneficiază de tratament prin Programul Naţional de Diabet al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

 


Adaugati un comentariu


 

*