Centrul de Transfuzii Buzău a colectat peste 11.000 de unități de sânge în acest an

27 decembrie 2023 | 0 comentarii |

Astăzi a fost colectată cea de-a 11.000-a unitate de sânge, ceea ce înseamnă că buzoienii au donat 5.500 de litri de sânge cu ajutorul cărora s-au salvat zeci de mii de vieți prinntransfuzii sau cu ajutorul produselor obținute prin prelucrarea sângelui.

 

Adriana Craciun

Centrul de Transfuzii Sangvine (CTS) Buzău este unul dintre cele mai prolifice centre din țară, iar acest lucru este posibil datorită mobilizării exemplare a micului colectiv care pe tot parcursul anului organizează campanii de colectare și se deplasează cu caravana mobilă în tot județul, acolo unde găsește disponibilitate pentru donare.

În această perioadă, când toți ne facem bilanțul anului care se încheie peste câteva zile și ne stabilim obiective pentru anul 2024, CTS Buzău poate spune că a reușit să colecteze aproximativ 5.000 de litri de sânge, care a salvat zeci de mii de vieți. Chiar astăzi a fost recoltată cea de-a 11.000-a unitate de sânge (450 ml -n.r.), un target pe care ni l-am stabilit la începutul anui și care va fi depășit, ceea ce nu poate decât să ne bucure și să ne exprimăm recunoștința față de cei care donează și mai ales față de donatorii fideli. Am asigurat astfel sângele de care au avut nevoie spitalele din județ – SJU Buzău și Maternitatea (care au nevoie de cea mai mare cantitate de sânge), spitalul din Râmnicu-Sărat și cel din Nehoiu, dar de două-trei ori pe săptămână ajutăm şi spitalele din Bucureşti, unde sunt internați foarte mulţi pacienţi buzoieni, precum şi alte centre de transfuzie care ne cer ajutorul în cazuri de urgență majoră, a explicat biologul Adriana Crăciun, directorul CTS Buzău.

 

Mobilizare exemplară!

 

Pe parcursul întregului an, rezervele de sânge ale CTS au fost asigurate atât de donatorii care s-au prezentat la centru, cât și de cei care au răspuns pozitiv la campaniile de donare organizate în parteneriat cu mass-media sau anumite ONG-uri, dar și prin colectele mobile la care au răspuns agenți economici, instituţii publice, unităţi de învăţământ, biserici și oameni care au înțeles cât de important este să dăruiești o picătură de viață celor aflați în suferință și care au avut loc pe tot parcursul anului.

„Oamenii se mobilizează frumos pe rețelele sociale și vin în număr impresionat să doneze pentru câte un caz făcut public. Peste 100 de donatori răspund fiecărei solicitări de suflet, mai ales când este vorba despre o tragedie colectivă cum a fost explozia de la Crevedia sau despre un copil sau un tânăr pentru care familia și/sau prietenii apelează la publicul larg pentru ajutor. Din păcate sunt însă multe alte mii de vieți care au nevoie de sânge pentru a putea fi salvate, pe tot parcursul anului, iar în anumite zile nu avem mai mult de 20 de donatori. Încercăm să le explicăm celor ocazionali că ar putea dona de 5-6 ori pe an, iar în acest fel vor ajuta pacienții care au nevoie de transfuzii și pe cei cu afecțiuni grave care au nevoie de produse din sânge, dar și ei vor beneficia, pe lângă bonurile valorice și alte facilități, de o serie de avantaje din punct de vedere al sănătății”, mai spune Adriana Crăciun.

 

Prea puțini donatori fideli

 

Directorul CTS Buzău subliniază că, în ciuda cantității mari de sânge recoltată, obținerea produselor din sânge este uneori dificilă, pentru că sunt din ce în ce mai puțini donatori fideli, din sângele cărora acestea se pot obține. Din fericire, donatorii care s-au fidelizat răspund prompt solicitărilor specialiștilor centrului, atunci când au nevoie de produse din sânge pentru un copil sau o persoană adultă cu leucemie sau altă boală gravă.

„Este bine de știut că nu există un înlocuitor al sângelui, așa că, în anumite situații, donarea de sânge poate fi singura soluție pentru salvarea viații unui om. Transfuziile de sânge sunt esențiale în caz de accidente grave și de intervenții chirurgicale majore, cu pierderi mari de sânge, dar sunt adesea necesare și pentru pacienții bolnavi de cancer. Sângele donat și componente lui (eritrocite, trombocite, plasmă) facilitează o gamă largă de tratamente esențiale, care de multe ori pot face diferența între viață și moarte. Din sângele donatorilor fideli (care vin la aproximativ 8 săptămâni) se obțin produse de bună calitate. În plus, acestea nu pot fi conservate decât o perioadă limitată de timp. Donarea de plasmă, o componentă a sângelui, este, de asemenea, utilizată pentru fabricarea de medicamente cum sunt imunoglobulinele și factorii de coagulare, tratament esențial pentru anumite boli ereditare hematologice severe, cum ar fi hemofilia”, detaliază directorul CTS Buzău.

 

Grupele rare de sânge, cea mai mare problemă

 

În România, doar 1,7% din populație donează sânge în mod regulat, față de o medie europeană de 10%. Majoritatea donatorilor, din toate grupele, au sânge cu RH pozitiv, dar persoanele cu RH se confruntă cu mari dificultăți atunci când au nevoie de o transfuzie sau de produse din sânge din aceste grupe rare. De aceea, directoarea Centrului de Transfuzii Buzău face apel la populație să conștientizeze că donarea de sânge este o nevoie permanentă, iar donatorii fideli sunt cei mai valoroși.

Grupa predominantă a donatorilor buzoieni este A2 RH pozitiv, din care au făcut parte aproximativ o treime dintre donatorii de anul acesta, urmată de A2, 0 şi apoi de B3 şi AB4 pozitiv, ultimele două fiind cele mai rare. Mult mai puţini sunt însă cei din toate cele patru grupe de sânge, RH negativ. Asta arată că este nevoie de donatori din toate grupele, permanent, pentru a putea asigura rezervele de sânge și de produse din sânge, în orice moment și în orice situație. Îmi amintesc acum de o doamnă cu o grupă rară, care avea nevoie de trombocite și, așa cum mi-a spus familia, era fericită și în același timp invidiată de colegele de salon, pentru că știa că de a Buzău primea eritrocitele de care avea nevoie, în timp ce alți pacienți erau externați fără a li se putea asigura acest tratament. Din fericire, donatorii fideli pe care-i avem, răspund prompt atunci când este nevoie urgentă de ei, dar pentru a avea permanent stocurile necesare, este nevoie de mai mulți buzoieni care să vină perioadic să doneze”, a detaliat Adriana Crăciun.

 

Recunoștință donatorilor! 

 

Echipa CTS Buzau

Tuturor donatorilor, directoarea Centrului de Tranfuzii Sanguine (CTS) Buzău le-a transmis un mesaj de recunoștință: „Astăzi, în ziua în care sărbătorim Nașterea Domnului, aș vrea să-mi exprim recunoștința pentru toți cei care au dăruit viață, donatorii de sânge buzoieni. Atât celor care au venit pentru prima dată sau doar o dată să doneze în 2023, dar mai ales celor care, donând la intervale regulate în cursul anului, ne-au oferit posibilitatea să facem, din sângele donat, produse speciale de sânge destinate tratamentului transfuzional pentru patologii diferite. Mulțumesc mult donatorilor de afereză de trombocite care au ajutat în lupta pentru supraviețuire a multor pacienți cu diferite tipuri de leucemii. Tuturor donatorilor buzoieni, vă mulțumesc că ați fost alături de noi, vă doresc un An Nou fericit și vă aștept în anul care vine să fim din nou împreună pentru a face lucruri bune. Mulțumesc mult frumoasei mele echipe de la CTS BUZĂU pentru dăruire și fără de care, ajutorul nostru pentru pacienți, nu ar fi fost posibil. La mulți ani!”, a transmis Adriana Crăciun, pe rețelele sociale.

 

Invitație la donare

 

Printre buzoienii care donează frecvent și dintre care unii s-au fidelizat se numără angajați ai Armatei – toate unitățile militare se mobilizează la orice solicitare, inclusiv Școala de Aviație de la Boboc -, ai Poliției și Jandarmeriei, cei ai Romcarbon, care donează periodic, de vreo 7 ani încoace, locuitorii din Nehoiu și din Râmnicu Sărat, mobilizați frecvent de preoții Bogdan Furtună și Cristian Asănache, dar și angajați ai unor instituții publice, ai unor spitale, precum și elevi ai unor licee, care sunt exemple de urmat pentru colegii și dascălii lor, ca și pentru familiile lor și prieteni.

Colectivul Centrului de Transfuzii Buzău îi așteaptă și în aceste zile, până vineri inclusiv, pe cei care doresc să dăruiască o picătură de viață pentru semenii lor necunoscuți care-și petrec Sărbătorile în suferință, să doneze sânge.

Miercuri, 3 ianuarie 2024, vor fi din nou la „datorie”și-i vor întâmpina cu drag pe cei care doresc să doneze.

 


Adaugati un comentariu


 

*