Centrul de Transfuzii Buzau se lupta sa faca fata crizei de sange

In ultimele zile s-a inregistrat o crestere a numarului de donatori, dar buzoienii sunt chemati sa doneze in continuare, pentru ca interventiile chirurgicale sa nu fie amanate, iar viata bolnavilor cu afectiuni grave sa nu fie in pericol.

 

ISU-donare-sange1Criza de sange din toata tara si mai ales din Capitala obliga medicii sa amane interventiile chirurgicale. La Spitalul de Urgenta Floreasca, spre exemplu, abia se pot opera jumatate dintre pacienti, din cauza lipsei de sange necesar transfuziilor, iar la Fundeni exista riscul ca pacientii transplantati si cei cu leucemie sa nu mai primeasca lichidul vital.

Buzoienii s-au dovedit receptivi la apelul facut de cateva spitale mari din Capitala, precum Institutul Clinic Fundeni sau Spitalul Militar Central, care au indemnat populatia sa mearga sa doneze sange, intrucat la nivelul unitatilor sanitare se resimte in aceasta perioada, o criza puternica, pe fondul scaderii numarului de donatori. Desi nu au luat cu asalt sediul Centrului de Transfuzii, asa cum s-a intamplat alte dati, in urma unor apeluri umanitare sau evenimente dramatice cum a fost incendiul de la Colectiv, numarul donatorilor buzoieni a crescut in ultimele zile.

Conform biologului Adriana Craciun, directorul Centrului de Transfuzii Buzau, la nivelul unitatii nu se poate vorbi deocamdata de o criza a sangelui, centrul detinand inca rezerve pentru a satisface necesarul pe plan local si aprovizionand chiar o data pe saptamana si spitalele din Capitala. Aceasta, si datorita faptului ca in ultimele zile numarul donatorilor a ajuns si la 70 pe zi, in conditiile in care,  media obisnuita era de 35-40 de donatori. Adriana Craciun spune insa ca este vorba despre donatori ocazionali si nu de donatori fidelizati, al caror numar a scazut continuu de la an la an, astfel ca in prezent au ramas foarte putini.

 

Biolog Adriana Craciun

Biolog Adriana Craciun

De altfel, in aceasta perioada a anului, numarul donatorilor scade de obicei, intrucat oamenii sunt, fie prinsi cu difertite activitati agricole si nu mai timp sa se prezinte la donare, fie sunt plecati din localitate. „Suntem obisnuiti ca in aceasta perioada sa mai scada numarul donatorilor, dar problema cea mare este aceea ca scade continuu numarul donatorilor fidelizati. In urma cu cativa ani aveam multi donatori din aceasta categorie, multi de la intreprinderi din oras, care veneau sa doneze in grupuri, insa intre timp au ajuns la varsta de 65 de ani si nu mai pot dona. Din pacate, nu sunt inlocuiti de alti donatori tineri si astfel ramanem cu din ce in ce mai putini donatori fideli, pe care ne putem baza”, a explicat directorul Centrului de Transfuzii. Aceasta a mai precizat ca in prezent se constata un alt fenomen generat de campaniile umanitare pentru anumite cazuri aparte sau de evenimente soldate cu victime. „Sunt perioade cand suntem luati cu asalt ca urmare a unor campanii umanitare ce fac apel la donatori, acestia se prezinta in numar mare timp ce cateva zile, apoi numarul lor scade din nou la ce obisnuit, de 35-40 pe zi.  Acestia sunt donatori ocazionali, care doneaza o singura data si apoi nu mai trec pe la noi. Ar fi excelent daca s-ar gasi o modalitate de fidelizare a macar o parte din ei”, a mai declarat Adriana Craciun.

 

Dr.C. Orban, dr.I. Popescu, dr.C. Stefanescu

Carmen Orban, Irinel Popescu, Crina Stefanescu

In contextul in care criza de sange se resimte acut in spitalele din Capitala, directorul Institutului Fundeni, dr. Carmen Orban, a facut un apel disperat la donatori, pentru a nu se pune in pericol viata pacientilor cu afectiuni grave, a transplantatilor sau a pacientilor cu leucemie a caror viata depinde de transfuziile de care au nevoie. La randul sau, presedinta Asociatiei Transplantatilor de Ficat din Romania – LIVERTRANS, dr. Crina Stefanescu, adreseaza buzoienilor rugamintea sa se mobilizeze si sa doneze lichidul vital fara de care  viata multor bolnavi este in pericol. Medicul buzoian explica, totodata, ca „donand, nu numai primitorul are de castigat, ci si donatorul, intrucat pentru cei 400 ml. de sange donat primeste un bon valoric, dar mai ales pentru ca donand se regenereaza propriul sange, se improspateaza, iar in acest fel sunt evitate afectiuni cu risc mare pentru propria sanatate, cum ar fi hipertensiunea arteriala si alte afectiuni cardiace”.

 

transfuzieIn acelasi timp, Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central Dr. Carol Davila (SUUMC) a demarat o Campanie de informare si promovare a donarii de sange sub sloganul Numai impreuna putem salva! „Demersul nostru a fost generat de nevoia acuta de a actiona conform profilului socio-profesional, de medic si de militar, si dorinta de a coagula societatea romaneasca, intr-un demers de comunicare pur umanitar, al carui obiectiv este acela de a evita crizele de sange, in toate spitalele din Romania, prin cresterea gradului de informare al populatiei, stimularea simtului civic si cresterea gradului de educatie pentru sanatate. Initiativa institutiei noastre se bazeaza, din pacate pe statistici concrete, care arata ca in Romania, o persoana are nevoie de sange la fiecare 3 secunde, in conditile in care necesitatea de sange este acoperita, in medie, in proportie de 60% la nivelul intregii tari. In momentul de fata, doar sub 2% din populatia tarii doneaza sange, comparativ cu situatia la nivel european unde, in medie, peste 10% din populatie doneaza sange. In medie, este nevoie de 500.000 de unitati anual, in Romania, iar in Bucuresti, necesarul zilnic este de 1000 de unitati. Sangele este cel mai ieftin medicament si cu toate acestea nu poate fi cumparat, dat fiind faptul ca nu exista substitut pentru acesta”, se mentioneaza in apelul SUUMC.

Spot video DONARE

 

 


Categorii: Actual, Stiri

Comentarii (1)

  1. Buzoianul spune:

    Decat sa le scurteze pedeapsa in inchisoare cu X zile pentru o carte complet inutila, mai bine ar scurta cu 5 zile pentru fiecare donare de sange.
    Nu mai se pune vorba de masa pentru ca oricum masa din penitenciar e mai bine subventionata decat intr-un spital!!!??

Adaugati un comentariu


 

*