Centrul Medical Medinvest restartează sistemul medical buzoian

26 mai 2018 | 0 comentarii |

Cel mai nou spital de Boli Cronice și Îngrijiri Paliative din țară a fost inaugurat la Mărăcineni, pe DN2 E85, unde un fost restaurant a fost transformat într-una dintre cele mai moderne unități medicale.  

 

 În contextul în care investițiile publice în sănătate sunt anemice, incomplete și mai mult pe hârtie, piața medicală privată capătă consistență. Aproape nu este lună în care să nu se anunțe noi investiții în sectorul privat, în special pe sectorul de nișă, pe specialitățile deficitare. Chiar dacă, în multe cazuri, acestea funcționează fără a avea contracte încheiate cu CNAS, tot mai mulți pacienți se orientează către serviciile lor medicale. Preferă condițiile în care sunt tratați aici, chiar dacă suportă costurile din propriul lor buzunar, deși contribuie la Fondul Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate și ar avea dreptul la gratuitate sau cel puțin la decontarea parțială a serviciilor medicale de care au nevoie, la un moment dat.

Unul dintre cele mai deficitare domenii medicale din România este cel al îngrijirilor paliative care, potrivit OMS, sunt îngrijirile care „îmbunătățesc calitatea vieții pacienților și familiilor care se confruntă cu probleme asociate bolilor amenințătoare de viață” și se concentrează pe „prevenirea şi înlăturarea suferinţei, prin identificarea precoce, evaluarea şi tratamentul impecabil al durerii şi al altor probleme fizice, psiho-sociale şi spirituale”.

 

Aceste aspecte au avut în vedere și soții Gabriela și Paul Costache, care dețin și coordonează Centrul Medical Medinvest, unul dintre primele unități medicale private înființate în județul Buzău după căderea comunismului.

Acum, la aniversarea a 20 de ani a centrului medical, medicul și soția sa au inaugurat un proiect la care visează de multă vreme și pe care l-au realizat din fonduri proprii, în mai puțin de doi ani și jumătate. Printr-o investiție substanțială ei au reușit să transforme un restaurant situat pe DN2 E85, la ieșirea din Buzău spre Focșani, în comuna Mărăcineni, într-unul dintre cele mai moderne spitale de Boli Cronice și Îngrijiri Paliative din țară.

Inaugurarea a avut loc vineri, 25 mai, în prezența a aproximativ 100 de invitați, medici, oficialități locale și colaboratorori ai Centrului Medical Medinvest și prieteni ai soților Costache.

 

Prezentă la eveniment, Mălina Dumitrescu, președintele Asociației Naționale de Îngrijiri Paliative (ANIP) și  component de bază al echipei HOSPIS Casa Speranței, implicată în cercetare, advocacy și educație în îngrijirea paliativă, a spus că noua unitate medicală este „poate cel mai modern spital destinat îngrijirilor paliative din țară, domeniu în care România are mari dificultăți în a oferi servicii medicale complete și mai ales de calitate”.

Aceasta a prezentat, pe scurt, istoricul îngrijirilor paliative din România și a apreciat că noua unitate medicală respectă cele mai înalte standarde europene de calitate și reprezintă o extraordinară șannsă pentru pacienții critici, în contextul în care numărul unităților medicale destinate unor astfel de îngrijiri este foarte redus în România. În plus, spitalul oferă „pe lângă confort și dotări cu aparatură medicală, o atmosferă prietenoasă, familiară, prin felul în care au fost realizate și decorate spațiile hoteliere, rezervele în care vor fi internați pacienții”, a concluzionat președinta ANIP. Aceasta i-a felicitat pe soții Costache pentru ceea ce au reușit să realizeze și le-a urat succes în activitățile medicale și în proiectele viitoare pe care aceștia intenționează să le realizeze.

 

Inaugurarea noului spital a marcat, astfel, o încununare a eforturilor pe care cei doi soți le-au făcut de-a lungul celor 20 de ani de când operează pe piața medicală privată buzoiană, încercând să păstreze „în centrul atenției, pacientul și calitatea vieții acestuia, prin servicii medicale de calitate”, după cum a subliniat Gabriela Costache.

Despre fostul restaurant, care acum este unitate medicală, medicul Paul Costache spune că a suferit o „transformare absolut radicală. Nu au mai rămas decât câteva elemente de structură. Restul a fost reconsolidat, recompartimentat, reorganizat, adaptat funcţiunii medicale pe care am dat-o. Practic, spaţiul anterior a fost doar «pretextul» de la care am plecat ca să structurăm acest spital”, a explicat coordonatorul activității medicale ce se va desfășura în noul Spital de Boli Cronice şi Îngrijiri Paliative. În aceeași zi, și-a amintit dr. Costache, s-au âmplinit și 48 de ani de când a absolvit liceul și a decis că vrea să să se dedice îngrijirii pacienților.

 

La inaugurarea noului spital, Carmen Ichim, prefectul județului, i-a felicitat pe soții Costache pentru curajul și tenacitatea de a investi într-un obiectiv medical pe care l-a apreciat ca fiind realizat la standarde înalte, în contextul actualelor condiții socio-economice și în hățișul birocratic în care au fost nevoiți să se descurce.

Unitatea medicală  dispune de spații generoase, cu circuite care respectă standardele europene, are cabinete medicale dotate cu aparatură de ultimă generație. Cele 57 de paturi pentru boli cronice și îngrijiri paliative existente în noul spital sunt distribuite în rezerve de câte unul și două paturi, cu grup sanitar propriu și confort sporit, astfel încât „pacienții să beneficieze nu numai de terapiile specifice, ci și de o calitate a vieții care să le facă mai ușoară suferința. În viziunea noastră, pacientul, fie că suferă de o boală cronică sau are nevoie de îngrijiri paliative, are nevoie de îngrijire holistică”, așa cum a menționat dr. Paul Costache.

 

Conducerea unității medicale consideră că odată cu deschiderea noului spital, pacienții cu afecțiuni cronice și cei care au nevoie de îngrijiri paliative vor putea beneficia de un altfel de îngrijire, în care terapia alopată va fi armonizată și completată de o alimentație sănătoasă, individualizată potrivit afecțiunilor de care suferă fiecare bolnav, și în mod deosebit se va pune accent pe nevoile spirituale ale pacientului. „În afara situațiilor de urgență care nu pot fi rezolvate în unitatea noastră, actul medical trebuie să fie unul autentic și complet, nu trebuie să se limiteze doar la stabilirea unui diagnostic, la prescrierea unor medicamente și eventul la recomandarea unei intervenții chirurgicale. . Noi credem că este important ca terapia să conțină și componantele psihologică și spirituală, care au o importanță deosebită în tratarea unui bolnav”, a explicat medicul Paul Costache.

 

Medicul Marius Anastasiu, nume de referință în chirurgia europeană și mondială, care va coordona îngrijirile paliative din noul spital, având și atestat pentru acest tip de îngrijiri medicale, a ținut un discurs de suflet, la festivitatea de inaugurare și cu ocazia aniversării celor 20 de ani de existență a Medinvest pe piața medicală buzoiană. După ce a prezentat, pe scurt, care este locul și rolul îngrijirilor paliative în sistemul de sănătate, arătând că peste 180.000 de bolnavi oncologici  au nevoie, la nivel național, de astfel de îngrijiri, a apreciat cu atât mai mult investiția soților Costache, cu cât în 17 județe nu există nicio unitate de îngrijiri paliative.

Noi, cei din generațiile de după 1960, am fost educați, în facultățile de medicină, în spiritul medicinii curative, alopate, în care pacientul era considerat, oarecum, un subiect căruia îi identificam o boala, niște cauze și niște pârghii terapeutice. Pacientul reprezintă însă mult mai mult, iar acest lucru îl putem învăța în mod deosebit din domeniul îngrijirilor paliative. Pacientul trebuie perceput în toată complexitatea sa, într-o viziune holistică, psiho-socială și spirituală – și cred că aici ar trebui să ne aplecăm mai mult, atunci când avem în față un pacient și o boală”, a spus dr. Anastasiu.

 

Chirurgul buzoian consideră că îngrijirile paliative constituie  „un domeniu de frontieră, pe care suntem datori să-l abordăm cu mai multă atenție. Până de curând, pacientul care își epuiza actul medical curativ era oarecum al nimănui, era lăsat să-și epuizeze suferința lent, deși se mai putea face câte ceva pentru el. Tocmai aici intervine paliația, care îi oferă pacientului posibilitatea să-și petreacă cu demnitate ultima parte a vieții, să-i ușureze suferința fără a-l mai supune unor acte terapeutice agresive inutile la un moment dat”.

Despre componenta spirituală pe care au pus accent conducerea noului spital și ceilalți medici care vor profesa aici a vorbit și preot prof. farm. Paul Iulius Negoiță, care spune că doctorul Costache „a demonstrat, prin înființarea acesei unități medicale, filosofia activității sale ca medic, în care pacientul trebuie privit ca un întreg, ca om cu nevoi speciale, care are nevoie de un cumul de acțiuni menite să-i aline suferința, nu numai de anumite acte terapeutice bazate pe ceea ce medicul a învățat în facultate”.

 

Colaborarea cu Medinvest, pe domeniul îngrijirilor paliative, este considerată de dr. Anastasiu o nouă provocare profesională, dar și umană. Medicul spune că acest segment al activității medicale are nevoie de „aportul nostru, al tuturor celor care putem contribui la creșterea calității vieții pacienților. Am văzut, în viața mea, multă suferință, iar asta nu poate să nu te marcheze și să-ți dea dorința de a face mai mult pentru cei aflați într-un moment critic al vieții. Mi-a plăcut felul în care doctorul Costache a înțeles că trebuie îngrijiți acești pacienți. Noul spital are un standard de calitate rar întâlnit în țară, așa că, printr-un efort comun, atât din punct de vedere medical, cât și psihologic și spiritual al personalului medical, care se vor adăuga confortului sporit oferit bolnavilor, unei alimentații sănătoase și unei consilieri constante atât a pacienților cât și membrilor familiilor acestora, și unii și ceilalți vor putea să depășească mai ușor momentele critice. Nu mai trebuie să asistăm neputincioși sau, mai rău, nepăsători, la situația în care pacienții și familiile acestora se chinuie în fața suferinței”, a punctat medicul buzoian.

 

Noua unitate medicală are în structura sa 57 de paturi, dintre care 32 pentru boli cronice şi 25 pentru îngrijiri paliative. Serviciile medicale oferite aici vor fi, deocamdată, decontate din fondul de asigurări publice de sănătate doar pentru 10 paturi, celelate funcționând în sistem privat. Dr. Costache spune însă că personalul medical și administrativ vor face „în așa fel încât efortul financiar al celor care vor veni să se trateze în unitatea noastră să fie un câștig convertit în sănătate și nu o pierdere”.

Pentru început, activitatea spitalului va fi asigurată de 30 de angajati, medici, asistenţi medicali şi personal auxiliar, coordonată de medicul Paul Costache care, în perioada următoare, are în proiect o nouă invetiție importantă ce se va realiza în curtea spitalului. Profitând de existența fostului bazin de inot pe care l-a avut fostul restaurant, șeful Medinvest vrea să amenajeze, aici, o bază de recuperare medicală la cele mai înalte standarde. Hidrokinetoterapia este una dintre cele mai eficiente metode de tratament al afecțiunilor neuromotorii, benefice tuturor categoriilor de vârstă, de la bebeluși la cele mai înaintate vârste.

Soţii Costache mai deţin în Buzău şi un restaurant vegan, unde meniurile zilnice oferite clienților respectă cu fidelitate reţetele unor nutriţionişti experimentaţi.

GALERIE FOTO:

 


Adaugati un comentariu


 

*