EXCLUSIV: Dr. Marius Anastasiu a demisionat din functia de manager al Spitalului Judetean Buzau

25 noiembrie 2013 | 1 comentariu |

Medicul buzoian si-a anuntat astazi, colegii, ca „din motive personale” renunta la sefia celui mai important spital judet. In locul sau, un alt chirurg, medicul ORL Cosmin Ursachescu, va fi probabil propus de Consiliul Judetean. Dr. Ion Draghici ramane director medical.

Dr. Marius Anastasiu si dr. Cosmin Ursachescu

Dr. Marius Anastasiu si dr. Cosmin Ursachescu

La numai un an si trei luni dupa ce a preluat sefia Spitalului Judetean de Urgenta si la doar o jumatate de an de la examenul sustinut pentru a ocupa acest post, dr. Marius Anastasiu renunta la functie si se intoarce la sefia sectiei Chirurgie, a aceleiasi unitati medicale, pe care o detine, prin concurs, de aproximativ 15 ani.

Astazi, in Spitalul Judetean de Urgenta, raportul de garda care in fiecare luni inseamna o analiza amanuntita a activitatii si problemelor din saptamana precedenta, a fost convocat mai tarziu decat de obicei, din cauza grevei de avertisment in care s-a aflat, intre orele 8:00 si 10:00, personalul medical. In locul problemelor obismuite, sefii de sectie au fost instiintati ca incepand de astazi, dr. Marius Anastasiu nu mai este managerul unitatii medicale si ca, tot de astazi, un alt chirurg, mediul ORL Cosmin Ursachescu preia sefia celuei mai importante unitati medicale din judet.

Nici colegilor si nici noua, dr. Anastasiu nu ne-a oferit alte explicatii pentru decizia acest gest, motivandu-si decizia prin „probleme strict personale si niciun alt motiv”.

 

Dr. Cosmin Ursachescu

Dr. Cosmin Ursachescu

Deocamdata, dr. Ion Draghici, directorul medical, a preluat prerogativele managerului, urman ca cel mai probabil, joi, la sedinta ordinara a Consiliului Judetean din aceasta luna, sa se supuna la vor aprobarea noului manager cu delegatie.

Se pare ca decizia sa i-a surprins chiar si pe sefii Consiliul Judetean, care l-au propus si sustinut, si in mana caruia sta acum numirea noului manager. Surse din CJ spun ca acesta va fi tot un medic chirurg, mai exact, dr. Cosmin Ursachescu, specialist ORL, un medic tanar dar foarte energic, serios si foarte destept, pe care conducerea Consiliului Judetean mizeaza pentru a face fata stresului presupus de o astfel de functie si mai ales de schimbarile care sunt asteptate in sistem.  Dr. Urschescu este casatorit cu medicul internist Andreea Ursachescu, fiica regretatului medic ORL Stelian Manole si a medicului pediatru Cornelia Manole, iar impreuna au doi copii minori.

La aflarea deciziei dr. Anastasiu, unii dintre colegi au considerat ca „probabil a realizat ca nu se pot muta muntii din loc, in contextul actual in care sanatatea este intgr-o permanenta convulsie“, dar si alte voci care spun ca dr. Anastasiu s-ar fi temut sa nu fie demis din cauza ca spitalul mai are inca datorii, acesta spune ca „nici vorba, demisia nu are alta explicatie decat motive strict de natura personala”, pentru ca desi nu se poate lauda ca avut doar succese in timpul scurtului mandat pe care l-a avut, au fost facuti pasi importanti in functionarea spitalului.

 

Cristi Bigiu, Marius Anastasiu

Cristi Bigiu, Marius Anastasiu

Potrivit datelor oferite in exclusivitate pentru Sanatatea Buzoiana, dr. Anastasiu arata ca in perioada 1 august 2012 – 1 octombrie 2013 (adica exact in perioada in care s-a  „s-a reusit, in plan financiar, reducerea datoriei spitalului, de la 30 de milioane de lei  (300 miliarde lei vechi) – reprezentand datoia totala, din care 18,6 de milioane de lei arierate, la 13 milioane de lei – datoria totala (reducere de 40%) si o reducere a arieratelor la 4.6 milioane de lei (reducere de 65%). Economia s-a realizat prin renegociere de contracte, prin renuntari la contracte de mentenanta paguboase si nejustificate, prin plata prioritara a utilitatilor care sunt prin contract incarcate de penalitati executorii (electricitate, apa-canal, gaze, oxigen), renuntarea la polipragmazia medicamentoasa, optimizarea indicatiei de investigatii de laborator si imagistice etc. S-a realizat, totodata, recuperarea unor datorii (chirii, utilitati) de la societatile comerciale care aveau inchiriate spatii in spital, precum si renegocierea contractului pe 2013 la Comisia Nationala de arbitraj cu un castig lunar de cca 5 miliarde  lei vechi fata de propunerea initiala a CJAS Buzau de 34 miliarde lei, similara cu cea din anul 2012 (aloarea actualului contract este de 39,434 miliarde pe luna). De aasemenea, a fost suplimentata lista de servicii contractate cu CJAS, prin introducerea de servicii de dializa si prin renegocierea tarifului pe patologia internarilor de zi ( cu note de fundamentare financiara avantajoase)”, a puncat dr. Anastasiu, aratand ca nu are motive sa se rusineze cu eficienta de care a dat dovada „impreuna cu echipa”.

 

Dr. Marius Anastasiu

Dr. Marius Anastasiu

In ceea ce priveste proiectele si planurile pe termen scurt, mediu si lung, dr. Anastasiu spune ca a realizat, impreuna cu echipa cu care a condus uinitatea medicala in aceasta perioada, si cu sprijinul considerabil al Consiliului Judetean, „doua proiecte majore , respectiv, Reamenajarea prin extensie a UPU si reabilitarea in integralitate a Blocului Operator) realizate pana la faza de finantare si finalizarea Forajului de alimentare cu apa care va reduce factura lunara cu cca 60%. Tot in aceasta perioada a fost amenajata (etapa preliminara) noua parcare din spatele spitatalului, prin demolarea fostei sere, iar in prezent se deruleaza procedura de adjudecare pentru ignifugarea sarpantei la spital si ambulatorul de specialitate. In ceea ce priveste acreditarea unitatii medicale, s-au realizat in proportie de 95-98% procedurile de acreditare cu plata primelor doua transe din taxa de acreditare din cele 5 transe a cate 500 milioane (lei vechi), astfel incat la 1 martie 2014 sa fie solicitat CONAS”, mai arata dr. Anastasiu.

Nu la fel de bine se poate spne ca a stat unitatea medicala in privinta medicamentelor, dar si aici, fostul manager spoune ca au fost reduse hiatusurile in aprovizionare, prin plata esalonata a datoriei acumulate la furnizorii importanti si a fost corelat necesarul de medicamente cu ghidurile si recomandarile specifice internationale reducand achizitiile de medicamente similare.

 

Medicii Marius Anastasiu si Ion Draghici

Medicii Marius Anastasiu si Ion Draghici

In cea ce priveste politica de personal, conducerea SJU Buzau intocmit necesarul de personal (medici, personal mediu, personal de ingrijire) raportat la pensionarile efectuate si la deficitul deja existent si care a fost trimis spre aprobare la Ministerului Sanatatii si al Consiliului Judetean, au fost fidelizati medicii specialisti care au terminat acum rezidentiatul (cu sprijinul CJ) prin inchirierea de apartamente si plata utilitatilor.

Nici aspectul stiintific nu a fost neglijat, astfel ca „prin activitatea in domeniul chirurgiei de urgenta si traumei viscerale spitalul a fost nominalizat pentru echivalare ca Centru de Trauma Level 2, iar echipe de medici din spital au prezentat lucrari stiintifice la Manifestari nationale si internationale (congrese, simpozioane, conferinte)”, a tinut dr. Anastasiu sa puncteze partea care-i este „cea mai draga” din propria activitate.

 


Categorii: Eveniment, Medici, Spitale

Comentarii (1)

  1. Un grup de medici spune:

    O tara pierduta
    Cu astfel de politicieni suntem o tara pierduta.
    Indiferent de domeniu (sanatate, industrie, silvicultura,etc.) toate sunt dupa acelasi calapod (furtul cu ajutorul legii (legislativului), nesimtirea, lipsa de scoala, etc).
    Revenind putin la sanatate, vedem ca la toate spitalele managerii sunt inlocuiti (fara motiv real), subfinantarea este la ea acasa dar nu e recunoscuta.
    Daca vrem o rezolvare, trebuiesc mai multe conditii: la carma ministerului un medic (unul adevarat nu facut la ”private”), finantare corecta, pedepse pentru furt din avutul public (in acest caz pedeapsa cu moartea nu este exagerata, atata timp cat de atatia ani se fura din sanatate (de la nivel inalt), iar populatia este exterminata lent, cu norme de la Casa Nationala de Sanatate (era sa zic de exterminare).
    In cazul doctorului Anastasiu, era de asteptat gestul. Este totusi un profesionist de calitate care nu si-a castigat existenta niciodata din mizerii politice. Ca si altii dinaintea lui, care au dorit sa faca multe lucruri bune, dar fara finantare nu poti face nimic, deci nu mai are rost sa continue. Felicitari pentru decizie – asa da coloana vertebrala.
    In ceea ce priveste preluarea conducerii spitalului de catre Dr. Ursachescu cred ca nu este decat o pierdere de vreme pentru un bun profesionist. Este un bun ORL-ist si un bun operator. Un asemenea post nu o sa-i aduca decat deceptii, lucru valabil pentru orice medic care ar incerca sa conduca un spital de stat. Dar poate ca vor gasi un medic facut la vreo ”privata” ca sa conduca spitalul asa cum este condusa si tara.
    O buna lectie, in ton cu greva ar fi ca niciun medic sa nu mai accepte sefia spitalului!

Adaugati un comentariu


 

*