Greva de avertisment, preludiul demisiei in bloc in spitale

25 noiembrie 2013 | 0 comentarii |

Personalul medical din judetul Buzau s-a aflat astazi, pentru doua ore, in greva de avertisment, la fel ca medicii si asistentii medicali din intreaga tara. Ministerul Sanatatii si Sanitas reiau negocierile dupa-amiaza si le continua maine si miercuri.Joi este programata greva generala.

greva 1Astazi dimineata, intre orele 8.00 si 10.00, peste 200 de medici, asistente medicale, infirmiere si personal auxiliar din Spitalul Judetean de Urgenta Buzau cu sectiile exterioare ale acestuia, dar si alte cateva sute de cadre medicale din celelalte spitale din judet au incetat lucrul, aflandu-se in greva de avertisment, conform deciziei luate la nivel national de organizatiile sindicale din Sanatate.

Odata ajunsi la lucru, protestatarii s-au adunat in holul spitalului, purtand pancarte improvizate din coli de hartie, pe care era scris cu caractere mari „GREVA”. Anunturi care instiintau ca timp de doua ore cadrele medicale se vor afla in greva de avertisment au fost lipite si pe geamurile institutiei, ca si la avizierul din holul de la intrarea in unitatea medicala.

Conform protocolului valabil in astfel de cazuri, pacientii nu au fost lipsiti de ingrijire pe timpul grevei, asigurandu-se necesarul de personal pentru urgentele medico-chirurgicale, in timp  ce operatiile programate pentru intervalul de timp in care s-a desfasurat actiunea de protest, au fost amanate. De asemenea, o treime din personalul Spitalului Judetean si-a continuat activitatea, asigurand astfel ingrijirea necesara pacientilor internati.

greva 3Nemultumirile medicilor si asistentelor care nu au incetat lucrul au fost insa exprimate de colegii care au intrat in greva, cu toti fiind foarte nemultumiti de salariile din sectorul medical si starea actuala in care se afla sistemul sanitar din Romania.

Printre protestatari s-au aflat si liderii organizatiilor sindicale din plan local, medicul Victor Ionita, presedintele Camerei Federative a Medicilor Buzau, si Marian Munteanu, liderul filialei locale a Federatiei Sanitas.

Cu ocazia actiunii de protest, acestia au reamintit care sunt nemultumirile care i-au determinat pe lucratorii din Sanatate sa recurga la greva de avertisment, anuntand ca sunt hotarati si meraga pana la capat, intrand in greva generala, iar daca nici atunci revendicarile nu isi vor gasi o rezolvare, spun ca sunt dispusi chiar sa recurga la demisia in bloc, din sistemul public de sanatate.

Dr. Victor Ionita

Dr. Victor Ionita

Nici ameninmtarile ministrului Nicolaescu, de apelare la instanta, nici promisiunile si chiar reprosurile premierului, care a spus ca s-au alocat Sanatatii mai multi bani decat altor domenii, nu i-a convins pe Profesionistii din Sanatate sa renunte la proteste.

Solicitam, pe deoparte, sume mai mari care sa fie alocate bugetului Sanatatii, din care si noi, ca profesionisti, sa putem primi salarii corespunzatoare pregatirii noastre, si comparabile cu cele care se practica in lumea civilizata. Pe de alta parte, cerem un cadru legislativ prin care sa se recunoasca pozitia noastra in societete, pentru ca toata lumea ne stie ca suntem bugetari, dar noi, de fapt nu suntem bugetari pentru ca suntem platiti din bani privati, bani ai pacientilor care isi platesc asigurarile de sanatate. Probleme noastra este ca acesti bani se duc in caciula mare a bugetului national si acolo devin bani publici, iar pe cale de consecinta, nu se intorc toti in sistem, iar noi suntem considerati bugetari, ceea ce nu e corect”, a declarat medicul Victor Ionita, liderul local al sindicatului medicilor.

Mariana Munteanu

Mariana Munteanu

La randul sau, Mariana Munteanu, liderul Sanitas Buzau, a afirmat ca „toti colegii nostri care s-au raliat actiunii de protest de astazi sunt nemultumiti de aceasta desconsiderare privind bugetul Sanatatii, iar prin aceasta greva de avertisment vrem sa aratam ca nu ni se acorda importanta cuvenita sectorului sanitar. Ne vom exprima aceste nemultumiri pana cand guvernantii vor intelege ca viata omului este mult mai importanta decat celelalte sectoare care au primit buget mai mare decat Sanatatea” (vezi, spre exemplu, Securitatea – n.r.), a punctat Munteanu.

In acelasi timp, la toate spitalele din tara a fost greva de avertisment, iar protestarii au tinut sa atraga atentia Guvernului, cum s-au priceput mai bine. La Spitalul de Urgenta Floreasca din Capitala, spre exemplu, protestatarii au adus si o coroana, cu o placuta pe care scria „Sănătate”, alaturi de mesajul „Sincere condoleante, Eugen Nicolaescu”, dar au agitat si baloane pe care scrie Federatia Sanitas, iar unii au purtat pe brate banderole tricolore.

Marius Sepi, vicepresedintele Federatiei Sanitas, a atras atentia ca greva nu este împotriva pacientilor, care au de suferit în prezent „cand isi aduc de acasa medicamente, mancare, resouri”, ca sa stea in spital, ci si pentru ei, ca sa poata fi tratati in conditii omenesti.

Urgentele au fost asigurate

Urgentele au fost asigurate

Ambii lideri de sindicat au declarat ca totodata se iau in calcul solutii extreme, cum ar fi demisiile in bloc ale personalului medical, in cazul in care revendicarile nu isi vor gasi o rezolvare nici in urma grevei generale programata sa aiba loc peste 3 zile, pe 28 noiembrie.

Nimanui de aici nu-i convine aceasta situatie, iar daca am recurs la aceasta actiune am facut-o impotriva convingerilor noastre personale si profesionale. Dar, lipsa de ecou din partea guvernantilor ne-a adus in situatia sa apelam la aceasta forma legala de protest. Pe 28 noiembrie se va declansa greva generala, iar in situatia in care nu se obtine niciun rezultat, atunci probabil ca se va ajunge la propunerea membrilor de sindicat, a unei demisii generale din sistemul public, urmand ca Guvernul sa-si angajeze proprii medici si proprii asistenti” a mai declarat medicul Victor Ionita.

La ora 10.00 personalul aflat in greva de avertisment si-a reluat activitatea, iar in functie de rezultatul negocierilor ce se poarta chiar astazi, la nivel central, ramane de vazut daca pe 28 noiembrie se va ajunge la greva generala sau se va gasi o cale amiabila de anulare a conflictului. Profesionistii din sanatate sustin insa ca nu vor ceda decat atunci cand promisiunile asupra carora se va conveni vor fi publicate in Monitorul Oficial.

greva 5Reamintim ca principalele revendicari ale Coalitiei Profesionistilor din Sistemul de Sanatate se refera la alocarea a minimum 6% din PIB pentru sanatate, o legislatie care sa garanteze independenta profesionala a celor care lucreaza in sistemul public si privat, o lege a salarizarii specifica sistemului de sanatate, apararea demnitatii si renuntarea la denigrarea profesionistilor de catre autoritati, organizarea unitatilor medicale cu paturi in sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte si de calitate pentru pacienti, precum si consultarea reala a Coalitiei cu privire la orice masura ce poate afecta functionarea sistemului de sanatate.

Marius Sepi a mai amintit ca astazi dupa-amiaza vor fi reluate negocierile cu Ministerul Sanatatii, in vederea semnarii contractului colectiv de munca la nivel de sector. Federatia mai urmareste sa obtina si cresterea veniturilor pentru personalul medico-sanitar, ca si deblocarea a peste 1.200 de posturi in sistem.

Negocieri vor mai avea loc marti si miercuri, iar incepand de joi, pe termen nelimitat este programata greva generala.


Adaugati un comentariu


 

*