Cereale suspectate de contaminare cu Salmonella retrase de pe rafturile Lidl

Alerta a fost transmisă chiar de producător, care a depistat Golden Sun Bio Organic Cereale Amaranth contaminate. Clienții care au achiziționat produsul respectiv sunt sfătuiți să evite consumul, putând să-și recupereze banii prin returnarea acestuia.

 

În această după-amiază Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a lansat o alertă alimentară valabilă la nivelul întregii țări, după ce un producător austriac de cereale bio a anunțat că într-unul produsele distribuite în România prin rețeaua Lidl a fost depistată bacteria Salmonella. Autoritățile din țările în care acest produs se comercializează au fost alertate, iar producătorul a decis să retragă de pe piață toate produsele din gama respectivă, clienții care deja le-au achiziționat fiind sfătuiți să evite consumul.

Conform comunicatului ANSVSA, este vorba de producătorul Estyria Naturprodukte GmbH, iar produseul în care a fost descoperita prezența bacteriei periculoase pentru sănătate este Golden Sun Bio Organic Cereale Amaranth, în ambalaj de 500 de grame. Aceasta nu înseamnă deja că produsele contaminate au ajuns pe piața din România, prezența bacteriei fiind depistată în cadrul unor verificări interne efectuate de producător, iar măsura retrageri ide la vânzare având scop preventiv.

 

Pentru a se evita un eventual risc pentru sănătatea publică, producătorul austriac a luat decizia de a retrage de la vânzare produsele din această gamă aflate deja pe piață, făcând totodată un apel la consumatori, prin autoritățile din țările în care cerealele bio sunt distribuite.

În România, produsul incriminat este comercializat prin rețeaua Lidl, fiind prezent și pe rafturile magazinului din Buzău.

Astfel, clienții care au achiziționat până acum produsul sunt avertizați să nu îl consume, având posibilitatea să îl returneze la magazin și să-și primească banii înapoi. Produsul poate fi retrunat în oricare dintre magazinele din rețeaua Lidl din țară, iar cumpărătorii își vor primi înapoi contravaloarea acestuia, fără a fi nevoie să prezinte bonul fiscal. Avertizarea se referă exclusiv la produsul Golden Sun Bio Organic Cereale Amaranth în ambalaj de 500 de grame, celelalte produse din gama Estyria Naturprodukte GmbH nefiind afectate și putând fi consumate fără niciun risc.

În același timp, inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au supravegheat respectarea procedurii de retragere de la comercializare a produsului posibil contaminat, iniţiată de către producător, iar până la acest moment nu s-a semnalat niciun caz de îmbolnăvire datorat consumului de cereale bio contaminate.

 

Salmonella este o bacterie care produce Salmoneloza, o infecție bacteriană care afectează tractul intestinal. Bacteria trăiește în intestinele oamenilor, animalelor și păsărilor, iar principala cale de transmitere este prin intermediul dejecțiilor. În cazul oamenilor, infecția se transmite cel mai frecvent prin intermediul alimentelor și al apei contaminate, astfel că în cazul de față, cerealele producătorului austriac prezintă un risc sporit pentru sănătate.

Salmonelozele sunt cauzate de consumul de carne, ouă  sau produse din ouă, crude sau insuficient preparate termic. De asemenea, fructele de mare pot fi o cauză frecventă, dacă provin din apă contaminată. Vectori de îmbolnăvire pot fi și fructele și legumele proaspete, dacă sunt irigate înainte de a fi culese sau spălate în timpul procesării cu apă contaminată. Multe alimente devin contaminate atunci când sunt pregătite de persoane care nu se spală bine pe mâini, mai ales după folosirea toaletei sau a hârtiei igienice.

Infecția se  manifestă prin greață, vărsături, dureri abdominale, diaree, febră, frisoane, cefalee, dureri musculare și uneori sânge în scaun. Semnele și simptomele durează între 4 și 7 zile, deși ar putea sa treacă chiar și câteva luni până când sistemul digestiv să își revină total.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*