Cinci legume ale caror frunze fac minuni pentru santate

Legumele cu frunze verzi folosite in alimentatie sunt o sursa bogata de vitamine si minerale esentiale, precum calciu, fier, potasiu si magneziu.

 

salata-verde2Legumele ale caror  frunze verzi sunt folosite pentru consum au un continut ridicat de antioxidanti, care protejeaza celulele impotriva bolilor grave. In plus, contin fitochimicale – compusi naturali care previn rigidizarea arterelor si reduc inflamatiile, protejand organismul de aparitia bolilor de inima.

Toate aceste proprietati ajuta la detoxifierea celulelor si inlaturarea radicalilor liberi, care ataca ADN-ul, scazand riscul afectiunilor oncologice.

Frunzele verzi sunt, de asemenea, o sursa naturala de nitrati, care sunt convertiti de organism in oxid nitric, un gaz ce scade tensiunea arteriala, ajuta la circulatia sangelui si imbunatateste functiile sexuale ale barbatilor. Pe masura ce imbatraneste, corpul produce mai putin oxid nitric, asa ca trebuie sa i se asigure necesarul zilnic din suplimente sau alimente, pentru a ajuta organismul sa functioneze normal.

Pe langa toate acestea, frunzele verzi cresc si claritatea mintii, previn depresia si reduc riscul de aparitie a bolii Alzheimer. Pentru ca sunt sarace in calorii, se pot consuma fara niciun fel de restrictie, iar cantitatea minima recomandata se incadreaza intre 100 – 200 de grame pe zi.

 

sfecla-elvetiana-sfatulparintilor.ro-flickr_comFrunzele de sfecla elvetiana sunt bogate in doi antioxidanti importanti, care stabilizeaza nivelul de zahar din sange, inhiband enzimele ce transforma carbohidratii in zahar simplu, si protejeaza celulele impotriva toxinelor ce favorizeaza  aparitia cancerului. In plus, reduc inflamatia si riscul aparitiei bolilor de inima, a diabetului si a altor afectiuni cronice. Pot fi cunsumate in salate sau adauga-le in mancarurile preferate.

Varza chinezeasca sau Bok Choy este una dintre cele mai bune surse de potasiu, care ajuta la construirea masei musculare si mentine tensiunea arteriala in limite normale. Este bogata in vitamina A, care intareste sistemul imunitar. Ca si sfecla elvetiana, poate fi folosita in salate sau adaugand-o in mancare.

 

cosulet_rucola_42675000Rucola este una dintre legumele cele mai bogate in nitrati. Ajuta la circulatia sangelui si este bogata in flavonoide – antioxidanti care lupta impotriva bolilor de inima si a unor tipuri de cancer. Cele mai noi studii au demonstrat ca previne si aparitia ulcerului. Pentru ca este usor amaruie, este recomandat sa i se adauge dressing-uri care sa ii mai estompeze gustul.

Varza Kale contine un glucozinolati, despre care cercetatorii cred ca lupta impotriva cancerului, protejeaza inima, scad nivelul de zahar din sange, intaresc oasele si reduc inflamatia in corp. Varza Kale este, de asemenea, bogata in luteina si zeaxantina, antioxidanti care previn aparitia bolilor de ochi si scaderea vederii odata cu inaintarea in varsta.

O cana de macris contine doza zilnica recomandata de vitamina K, ce regleaza coagularea sangelui si mentine sanatosi peretii arterelor. Consumat zilnic timp de doua luni  macrisul reduce considerabil anormalitatile ADN-ului din celulele albe, reducand riscul aparitiei cancerului si scazand trigliceridele.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*