Cititorul de bare al retetei electronice, obligatoriu de la 1 octombrie

21 iulie 2012 | 0 comentarii |

In Buzau, doar 26 de farmacii mai au nevoie de dotare cu cititoare de cod de bare 2D.

 

Doar 26 dintre cele 104 de farmaciile buzoiene aflate in contract cu Casa de Asigurari de sanatate (CJAS) mai sunt nevoite sa elibereze medicamente pe baza seriei si numarului retetei, pentru ca nu s-au dotat cu cititoare de coduri de bare 2D, pentru a citi reteta electronica. Toate celelalte farmacii elibereaza, la ora actuala, retete electronice, chiar daca mai intampina dificultati din cauza aplicatiei.

Medicul sef de la CNAS, dr. Marius Filip,  a precizat ca decizia de a se elibera retetele si pe baza seriei si numarului s-a luat din cauza ca multe  farmacii  nu s-au aprovizionat cu citititoare de coduri de bara, iar aceasta decizie este valabila numai pana la 1 octombrie (circulara CNAS, AICI).

„Dupa 1 octombrie, aceasta derogare se va anula in sistem, farmacistii vor citi reteta numai dupa codul electronic. Reteta electronica a fost gandita pentru un sistem concurential, iar cine nu respecta datel problemei, nu mai beneficiaza de servicii in contract cu casele de asigurari”, a declarat medicul sef al CNAS, dr. Marius Filip.

 

Verificare online a calitatii de asigurat

 

Intre timp, pentru a se remedia problemele de validare in SIUI a asiguratilor existenti in sistem, Casa de Asigurari de Sanatate Buzau a pus la dispozitia asiguratilor, angajatorilor, medicilor si farmacistilor un sistem de verificare online.

„Introducand CNP-ul unei persoane in baza de date a Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI), se verifica automat daca aceasta este sau nu asigurata, prin generarea unui Cod de Identificare (CID) al asiguratilor. In cazul in care se intampina probleme, se va lua legatura imediat cu specialistii CJAS, care vor verifica la institutiile abilitate calitatea de asigurat a persoanei respective si vor  remedia situatia”, explica Simona Anghel, director Contracte Furnizori din cadrul CJAS.

CID-ul reprezinta Codul de IDenitificare al asiguratilor din SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat) si este folosit la identificarea unica in sistem a persoanelor asigurate. Valoarea sa este generata pe baza CNP-ului.

Pe site-ul CJAS, la sectiunea „reteta electronica”, se gasesc cateva resurse pentru dezvoltatorii de software, dar si pentru publicul larg, care pot fi folosite pentru generarea CID-ului din CNP.

Se poate genera valoarea CID-ului si online pe acest portal, in sectiunea Asigurati.


Categorii: Farmacii

Adaugati un comentariu


 

*