Farmaciile buzoiene si problemele retetei electronice

18 iunie 2012 | 0 comentarii |

Farmacistii buzoieni spun ca sunt pregatiti pentru implementarea programului informatic de eliberare a medicamentelor prin reteta electronica. Ei  semnaleaza insa disfunctionalitati frecvente in furnizarea curetntului electric si a internetului in mediul rural, piedici serioase in functionarea fluenta a noii prescriptii electronice.

Potrivit presedintelui Colegiului farmaccistilor buzoieni, Razvan Prisada, „la solicitarea Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) am cerut colegilor nostri sa ne semnaleze cazurile in care exista unitati farmaceutice in care se elibereaza medicamente compensate si gratuite care nu au acces permanent la internet sau dispun de conexiune mobila cu o rata de transfer a datelor insuficienta. Nu am primit semnale ca ar exista farmacii in contract cu CJAS care nu dispun de o conexiune la internet, cu exceptia a doua oficine in satul Pitulicea – Gl. Sarat, respectiv, in satul Izvoru Dulce – Merei. Se ridica insa problema intreruperilor dese in furnizarea energiei electrice, cu precadere in mediul rural si in perioada de iarna, fapt care face imposibil ca unitatea sa fie permanent online asa cum presupune noul sistem, situatie care consideram ca ne va crea mari probleme in functionarea curenta, asa cum se intampla si acum”, arata reprezentantul farmacistilor buzoieni.

 

Facturile, decontate inainte de data de 25 a fiecarei luni

 

Tot pentru buna functionare a relatiei dintre CJAS, farmacii si pacienti, Colegiul farmacistilor a solicitat Casei Judetene „identificarea posibilitatii de a se achita facturile catre farmacii inainte de data de 25 a fiecarei luni, astfel incat farmacistii sa poata sa-si achite la timp obligatiile fiscale catre bugetul consolidat al statului. Intelegem ca s-a stabilit decontarea facturilor dupa trei luni, dar avem nevoie, macar ca data de decontare la scadenta sa fie una rezonabila. Au fost situatii cand colegii nostri nu si-au putut achita la timp taxele catre stat, pentru ca nu le-au intrat banii  decat la sfarsitul lunii sau chiar in luna urmatoare, iar in aceste conditii au avut pe platit si penalitati. Vrem sa gasim intelegere pentru a nu ne mai confrunta cu astfel de situatii”, spune presedintele Colegiului Farmacistilor, Razvan Prisada.

Conducerea CJAS, la randul sau, promite ca „in masura in care banii intra in cont de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) la timp, platile se efectueaza imediat, nu se intarzie nici macar o zi”, sustine presedinta CJAS, Laura Circei.

Aceste probleme vor fi discutate si sapatamana aceasta, la intalnirea farmacistilor cu reprezentantii CJAS in vederea informarii privind prescriptia electronica.

 

Necesitatea informarii asiguratilor

 

Colegiul farmacistilor considera ca este necesar, in paralel cu informarea medicilor si a farmacistilor privind modul de functionare a noului program informatic, sa se deruleze o campanie de informare a asiguratilor asupra unor aspecte ale relatiei pacient-farmacie, pentru ca acestia „sa fie informati corect si onest in legatura cu drepturile lor de asigurati”.

In acest sens, farmacistul Razvan Prisada considera ca populatia trebuie sa stie ca:

  • pacientul are dreptul de a-si alege farmacia care sa-i furnizeze serviciile farmaceutice de care el are nevoie, inclusiv pentru eliberarea medicamentelor gratuite si compensate;
  • toate farmaciile aflate in contract cu CJAS elibereaza medicamente cu si fara contributie personala;
  • farmaciile autorizate sunt singurele care pot elibera medicamente, medicamentul nefiind un produs comercial oarecare;
  • pacientului are dreptul de a se informa asupra preturilor  pe care le presupune un anumit tratament si de a compara costurile in mai multe unitati farmaceutice;
  • pacientul se poate adresa Colegiului Farmacistilor, respectiv, CJAS, atunci cand nu i-au fost respectate anumite drepturi si poate sesiza orice nereguli a constatat ca ii aduce atingere drepturilor legale.

Categorii: Farmacii

Adaugati un comentariu


 

*