Clinica de Chirurgie Cardiovasculară de la Grigore Alexandrescu, pusă în valoare cu ajutorul americanilor

3 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

Inaugurata în urmă cu mai bine de un an și dotată la cele mai înalte standarde, clinica a funcționat doar atunci când medicii străini au venit în România pentru a opera.

 

În urmă cu un an, la început de septembrie, era inaugurată la spitalul de copii Grigore Alexandrescu o nouă clinica de Neurologie și Chirurgie Cardiovasculară Pediatrică, amenajată într-o cladire noua și dotată cu aparatură la cele mai înalte standarde. Inițiativa este una lădabilă, fiind rodul colaborarii între Primăria Sectrorului 1, care a suportat costurile construirii clădirii și Ministerul Sănătății, care a achzitionat aparatura performantă. Numai că, de atunci, clinica a fost de foarte puține ori folosită, din cauza lipsei specialiștilor care să efectueze operații. Felix Negoițescu, managerul interimar al spitalului, a precizat ca lipsa speciaștilor în acest domeniu afectează întregul sistem public de sănătate și se datorează în special salariilor prea puțin atractive, care îi determină pe medici să se orienteze către clinicile private sau către cele din străinătate.

Astfel, timp de mai bine de un an, clinica ultramodernă de la spitalul Grigore Alexandrescu s-a aflat mai mult în conservare, singurele intervenții chirurgicale find efectuate aici cu ocazia unor misiuni medicale ale unor specialiști străini, din Israel si Statele Unite. O astfel de misiune are loc și zilele acestea, când în spital se află o echipă de de specialisti americani, aduși în Romania în cadrul unui program susținut de organizațiile  Rotary România și Rotary International, Ghift of Life International.

 

Echipa este formată din  20 de medici chirurgi cardiologi, anesteziști, pediatri și asistente de la International Children’s Heart Foundation și Albany Memorial Hospital din New York, care se vor afla în țară până pe 8 noiembrie, timp în care vor opera în cadrul clinicii 12 copii cu malformații cardiace, cu varste cuprinse între două luni și 17 ani.

Pâna acum, deja au fost efectuate câteva operații, ocazie cu care au fost făcute și primele proceduri de cateterism în noua clinică, proceduri care pâna acum nu au putut fi efectuate de medicii români, din cauză lipsei specialiștilor.

Rolul principal al echipei venite din Statele Unite este acela de a-i pregati pe medicii spitalului în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice, astfel încât noua secție să poată fi folosită la capacitate maximă. Chiar si medicii americani s-au arătat încântați de dotările clinicii de la spitalul Grigore Alexandrescu, spunând că ar fi păcat ca aceasta să nu poată fi folosită la capacitatea sa maximă și aratându-se dispuși să participe și la alte misiuni medicale pentru a ajuta la formarea specialiștilor români.

Managerul interimar al spitalului și-a exprimat speranța că, de anul viitor, medicii români vor putea opera singuri în noua clinică, fără ajutorul specialiștilor străini, însă s-a arătat sceptic în ceea ce privește asigurarea numărului optim de chirurgi, în condițiile în care nivelul de salarizare în România continuă să fie unul neatractiv pentru aceștia.

 

Dr. Rodrigo Soto

Dr. Harm Velvis, cardiologul pediatru care a efectuat procedurile de cateterism, a declarat că „acest spital are un aparat de angioplastie nou, la ultimele standarde medicale din lume. Sunt doar două locuri în România care au un astfel de laborator și sunt foarte mândru că am avut prilejul să folosesc primul acest aparat din spital. Cateterismul este o procedură esențială în tratarea copiilor cu malformații la inimă. Pâna acum am efectuat trei proceduri de cateterism pentru diagnosticare și alte trei proceduri în care am reușit să rezolv problemele cardiace ale copiilor. Avem mari speranțe să dezvoltăm relațiile cu personalul local care va continua să folosească acest laborator, dar programul necesită în continuare sprijinul spitalului și al Guvernului”.

La rândul său, dr. Rodrigo Soto, chirurgul cardiolog pediatru care conduce echipa americana, spune că „scopul nostru principal este să instruim echipa medicală românească. Avem medici și personal medical cu care lucrăm și operăm împreună. Avem un sediu aici și un departament complet nou și dotat la standarde mondiale. Echipa locală cu care lucrez este foarte bine pregătită. Există un mare potențial și suntem convinși că nu într-un timp îndelungat se va putea ajunge ca toți copiii care au nevoie de astfel de operații să poată fi operați în România și să nu mai trebuiască să plece în afară”.

După plecarea specialiștilor americani, în perioada 23 – 25 noiembrie va fi organizată o altă acțiune cu participare internațională, în cadrul căreia vor fi evaluați și selectați pacienți cu malformații cardiace congenitale care vor putea beneficia de tratament chirurgical cu ocazia misiunilor următoare.

 


Adaugati un comentariu


 

*