CNAS explică ce pensionari primesc medicamente compensate cu 90 la sută

3 ianuarie 2022 | 0 comentarii |

Casa Națională de Asigurări de Sănătate anunță că, de la 1 ianuarie 2022, pensionarii cu venituri din pensii și indemnizație socială de până la 1.429 lei/lună beneficiază de compensare cu 90% pentru medicamentele din sublista B, chiar dacă realizează și alte venituri.

 

Pensionarii cu venituri mici au intrat cu dreptul în 2022. Odată cu majorarea punctului de pensie, Guvernul a decis și majorarea plafonului până la care se compensează medicamentele. Până la 31 decembrie 2021, de compensare a medicamentelor cu 90% era acordată pentru pensii de până la 1.299 lei.

Aproape jumătate de milion de pensionari riscau să piardă dreptul la compensarea medicamentelor, odată cu majorarea cu 10% a punctului de pensie, începând cu data de 1 ianuarie. Vom crește plafonul veniturilor până la care pentionarii vor beneficia de compensarea cu 90% a medicamentelor. Începând cu 1 ianuarie 2022, pentsionarii cu venituri de până la 1.429 de lei pe lună, inclusiv, vor beneficia de această măsură de sprijin”, anunța premierul Nicolae Ciucă, înaintea ședinței Guvernului din 28 decembrie 2021.

 

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a venit astăzi cu explicații suplimentare, menționând într-un comunicat remis presei că „începând cu data de 1 ianuarie 2022, pensionarii cu venituri din pensii și indemnizație socială până la 1.429 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, beneficiază de compensare cu 90% pentru medicamentele din sublista B cuprinsă în Lista de medicamente compensate și gratuite aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 720/2008, a căror valoare  la nivelul prețului de referință/prescripție este de până la 330 lei/lună”, iar această decizie va fi aplicată de toți medicii care prescriu rețete pentru eliberarea medicamentelor în ambulator și de toate farmaciile aflate în contract cu casele de sănătate.

CNAS menționează că decizia a fost aprobată de Executiv în scopul creșterii accesului la medicamentele acordate în ambulatoriu pensionarilor cu venituri mici, astfel că nu va fi influențată de ajutorul financiar primit în ianuarie de acești pensionari. Finanțarea este asigurată 50% din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, iar 40% prin transferuri de la bugetul de stat, prin intermediul Ministerului Sănătăţii.

 

Creșterea plafonului de la 1.299 lei la 1.429 lei/lună inclusiv ține cont de majorarea cu 10%a valorii punctului de pensie începând cu data de 1 ianuarie 2022, precum și de prevederile art. 85 alin. (2) din Legea nr. 127/2019, cu modificările ulterioare, astfel încât să nu fie afectat accesul pensionarilor la medicamente compensate cu 90%. „Întrucât, prin OUG nr. 132/2021, s-a reglementat și acordarea, în luna ianuarie 2022, a unui ajutor financiar pensionarilor sistemului public de pensii şi beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, ale căror venituri sunt mai mici sau egale cu 1.000 lei (art. 1), respectiv au valori cuprinse între 1.001 – 1.600 lei inclusiv”, menționează CNNAS, care subliniază că ajutorul financiar acordat acestor pensionari „nu va fi luat în calcul la stabilirea plafonului de 1.429 lei/lună, până la care se vor elibera medicamente compensate cu 90%”.

CNAS a cerut caselor de asigurări din subordine să informeze toți furnizorii cu care se află în contract și care eliberează prescripții medicale în conformitate cu prevederile Contractului-cadru (HG nr.186/2021), despre modul de aplicare a acestor prevederi legale.

 


Adaugati un comentariu


 

*