Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților a avizat favorabil modificarea Legii Audiovizualului

27 septembrie 2018 | 0 comentarii |

Potrivit proiectului de act normativ, radiodifuzorii vor fi obligați să echilibreze emisiunile naturiste și „viziunile vracilor” cu argumente medicale bazate pe dovezi, susținute de profesioniști.

 

Emisiunile despe efectele tratamentelor naturiste, cele despre medicina alternativă sau în care sunt promovate „viziunile” unor „vraci” despre efectele miraculoase ale unor plante ori practici nedovedite științific trebuie să fie contrabalansate de prezența unor medici, care vor prezenta punctul de vedere ştiinţific, potrivit unei propuneri legislative de modificare a Legii audiovizualului, adoptată de Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților.

Propunerea de modificare a Articolului 26 din Legea Audiovizualului nr. 504/2002 prevede că „din motive de sănătate publică şi pentru a asigura informarea obiectivă a publicului, în cadrul unei emisiuni sau al unui program care abordează teme privind sănătatea, radiodifuzorii au obligaţia de a face distincţia clară între opinii şi fapte, de a încuraja prezentarea argumentelor medicale bazate pe dovezi şi se a include în conţinutul emisiunii sau al programului opinia unui medic specialist cu experienţă în tema abordate”.

Proiectul de lege, care prevede obligativitatea posturilor de radio şi televiziune de a prezenta argumente medicale bazate pe dovezi, a fost iniţiat de parlamentarii Tudor Pop, Emanuel Ungureanu (ambii membri ai Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor), Adrian Wiener (membru al Comisiei de Sănătate din Senat), Cristian Ghinea şi Dan Barna, a fost semnat de majoritatea parlamentarilor, de la toate partidele, iar membrii Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaților au dat, în unanimitate, aviz favorabil.

 

Potrivit propunerii de modificare a Legii Audiovizualului, inițiatorii arată că „în România, există programe radio şi TV care devin uneori platforme de lansare pentru persoane necalificate şi fără pregătire de specialitate care, din interese financiare sau din pură ignoranţă, contestă fapte dovedite ştiinţific punând astfel în pericol sănătatea publică, prin dezinformare”.

În acest fel, susțin inițiatorii proiectului, Sănătatea publică este pusă în pericol prin „dezinformare, răspândire de ştiri false, de poveşti despre ierburi de leac şi doctorii miraculoase. Totodată, există tagma impostorilor agreaţi de public, care, prin atribuirea autoabuzivă de competenţe profesionale inexistente, trag foloase de pe urma publicului neavizat”.

Concret, propunerea legislativă prevede introducerea în textul legii a unui nou alineat care menţionează că emisiunile cu subiect medical trebuie să aibă gir şi aviz de la un medic acreditat.

Nu este un secret, mass-media din România abordează frecvent subiecte din domeniul sănătăţii printr-un filtru de imparţialitate înţeles eronat, prezentând păreri fără temei ştiinţific ale unora dintre cei care susțin că oferă „panacee”, ignorând total consensul ştiinţific bazat pe dovezi.

 

Iniţiatorii propunerii legislative spun că vor să scape populaţia României de „descântece” şi farseuri, luând ca exemplu ghidul editorial al BBC, care stabileşte că „imparţialitatea trebuie să obţină «ponderea cuvenită» a informaţiilor şi «respectarea exactităţii lor factuale»”. Aşa că iniţiativa legislativă revendică necesitatea unei „acurateţi factuale” în emisiunile care prezintă metode alternative de lecuire a bolilor, în detrimentul tratamentului medical. Iniţiatorii proiectului consideră că mass-media are responsabilitatea să expună și perspectiva ştiinţifică, cu ajutorul unui medic, iar jurnaliştii trebuie să nu fie părtinitori cu opiniile „tămăduitorilor” carismatici împrăştiate în rândul populaţiei dornice de leacuri băbeşti şi elixire supranaturale.

O analiză realizată în 2017 de cercetători de la King’s College London şi Public Health England a explorat 64 de studii despre factorii ce influenţează decizia de vaccinare. Rezultatele arată că părinţii nu îşi vaccinează copiii din cauza mesajelor antivaccinare din mass-media, principalul motiv fiind percepţia că vaccinarea este nesigură.

 

Medicina alternativă este reglementată prin Legea nr. 118 din 2007 privind organizarea şi funcţionarea activităţilor şi practicilor de Medicină Complementară/ Alternativă. În realitate, în toţi aceşti ani de când este în vigoare, legea nu i-a împiedicat pe farsori să mintă pacienţii oferindu-le „tămăduieli” extravagante şi costisitoare, nevalidate ştiinţific, care pot în cel mai bun caz nu au niciun efect, dar care pot avea și reacţii adverse greu de controlat.

Cadrul legal învechit şi lipsa normelor de aplicare ale legii nu sancţionează impostura şi malpraxis-ul în cabinetele de medicină alternativă, iar o prin această propunere legislativă ar putea fi prevenită, spre exemplu, comunicarea iresponsabilă cu privire la vaccinare, mai spun iniţiatorii.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că vaccinarea salvează anual peste 3 milioane de vieţi. De altfel, parlamentarii români au încercat să stabilească, prin lege, obligativitatea vaccinării, dar proiectul a fost retras din Parlament în martie 2018, urmând ca articolul despre obligativitatea vaccinării copiilor, odată înscrişi la şcoală să fie rescris, pentru a nu deveni neconstituţional. România este ţara europeană cu cea mai gravă epidemie de rujeolă (59 de decese şi peste 15.300 de cazuri înregistrate de la debutul epidemiei) şi cu cea mai scăzută rată a vaccinării cu ROR (rujeolă-oreion-rubeolă).

Consiliul Naţional al Audiovizualului „emite norme cu caracter obligatoriu, controlează respectarea prevederilor legale şi ale normelor emise şi sancţionează încălcarea acestora”.

 


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*